Leestijd:

Reading Progress:

Niek van Veelen maakt nieuw design met behulp van oude drumstelonderdelen

Geplaatst op 28 maart 2023

Op de Facebookpagina van Haarlemmer Niek van Veelen verschenen langzaam maar zeker steeds meer foto’s van zogeheten ‘upcycled instruments’. Onderdelen van drumstellen waar een mooie lamp of koffer van of rondom is vervaardigd. Het werd tijd om deze fraaie staaltjes van kringloopdesign tentoon te stellen: bij Mad Daddy’s Barbershop aan de Doelstraat, een voor velen bekende plek. Zaterdag was de opening van de ‘Niekspositie’ met een optreden van De Bak Band, waar Niek toevallig zelf ook basgitaar in speelt.

door Paul Lips

Eigenlijk is het allemaal ‘voor de gein’ begonnen, legt basgitaarveteraan Niek voorafgaand aan de opening uit. Vanwege een blessure was Van Veelen genoodzaakt zijn basgitaar voortaan rechtopstaand te bespelen en begon voor zichzelf te experimenteren met de juiste standaards. Ondertussen importeerde hij al onderdelen en stelde daar basgitaren uit samen (‘assembleren’ noemt hij het zelf) onder de naam Nickolas Guitars.
De – met behulp van een Samsonite-koffer – voor zichzelf gebouwde basgitaar die bijzonder geinig smoelt tijdens optredens, is min of meer te beschouwen als een klassieker. Niek begon verder te knutselen in zijn werkplaats in de Waarderpolder en weldra zagen – met behulp van oude trommels en drumstelonderdelen – samengestelde lampen het levenslicht.
“Kijk, hier heb je zo’n basdrumkoffer”, zegt hij, wijzend op de koffer die straks bespeeld zal gaan worden door slagwerker Jan Oorthuizen. Handig: op de koffer zijn standaards gemonteerd voor twee bekkens en een tom. Het is een makkelijk te vervoeren mini-drumstel. In de achterste ruimte hangen snaredrums-lampen met daarop wijsheden van illustere drummers als Steve Gadd en Charlie Watts. Maar ook zijn er klokken en nachtkastjes te zien.


Langzaam maar zeker worden die zogeheten ‘suitcase instruments’ en ‘upcycled instruments’ steeds bekender. Van Veelen snuffelt Marktplaats af op zoek naar onderdelen van muziekinstrumenten (met name drumkits) die een nieuw leven krijgen. “Veel spullen krijg ik gewoon. Regelmatig ga ik iets bij iemand ophalen die dan zegt: ‘ach neem maar gewoon mee’. Het is heel erg leuk om die spullen te recyclen tot bijvoorbeeld een lamp of een klok. Ik hoef er overigens niet van te leven want ik heb mijn bedrijf Nikolaas & Beets, waarmee we de technische productie van evenementen (zoals congressen) verzorgen. Daarnaast heb ik ook een geluidsstudio met veel mogelijkheden.”
Ondertussen is saxofonist Robert Bakker letterlijk binnengedruppeld, door de stromende regen vanuit Haarlem-Noord. De sfeer bij Mad Daddy’s Barbershop bevalt de heren van De Bak Band. Het pand draagt nog sporen van de roemruchte Irrational Library Shop van Joshua Baumgarten. Die rock ’n roll-attitude dragen ook eigenaar Rob Nissink en zijn team uit. Tot en met eind april zijn de kringloopdesignproducten van Niek in de kapperzaak te zien.

De Bak Band
En dan is het tijd voor de muziek. Tom Bak (zang/gitaar), Robert Bakker (sax/klarinet/dwarsfluit/zang), Niek van Veelen (bas) en Jan Oorthuizen (slagwerk) brengen ironische teksten in de moerstaal op een mengelmoes van stijlen: gypsie, ska, jazzy grooves, junglebeats, hoempa, reggae, Balkan enzovoort. Het zijn een soort bijna-meezingers, ware het niet dat die dekselse Tom Bak er dan nèt weer een paar van die intellectuele gitaarakkoorden ingooit waarmee de luisteraar op het verkeerde been wordt gezet. Maar het mag gezegd: De Bak Band spreekt ondergetekende meer aan dan het zwaarmoedige geneuzel van die andere groep waarin Tom als gitarist functioneert. Mooi is dat het album ‘De man van je leven‘, te scharen onder de noemer ‘liedjes van en voor mensen die worstelen met het grote leven’ ook via spotify te horen is. En er zijn clips bij gemaakt. Een ensemble om in de gaten te houden: De Bak Band. Ook een bezoekje aan de kapper is aan te raden.

Nickolas Guitars – Custom Pickuards (nickolas-guitars.nl)

Not just another barbershop – Mad daddys

de bak band

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3.8

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This