Leestijd:

Reading Progress:

50 jaar platenzaak North End op het Marsmanplein: ‘Wally Tax was een bescheiden, bijna verlegen jongen’

Geplaatst op 21 april 2017

Morgen, zaterdag 22 april is het Record Store Day, met veel aandacht voor vinyl-uitgaven en instores in verschillende platenzaken. Bij North End op het Marsmanplein in Haarlem-Noord wordt nog een extra feestje gevierd: deze maand is het vijftig jaar geleden dat Bert Buter de zaak opstartte. De opening in 1967 werd verricht door Wally Tax van The Outsiders, de beatband met ‘de langste haren’. We kijken even op de pagina van North End en zien daar een grappige post van Onno Blomsteel:
…’Mensen vragen vaak hoe is het met Bert werkt ie nog. Dan zeg ik meestal Bert is nu 93 wat denkt u. Nee oohh. Nee Bert doet alleen de maandag middag en is nu 70. En dan meestal… Uhh is Bert nou jou vader. Volgens mijn moeder niet zeg ik dan. Bert is the godfather oprichter van North End sinds 1967. En als ik dinsdag binnen loop dan vind ik allemaal briefjes met snap ik niet, weet ik niet, Duitser gebeld vage vraag.. en ik stop ermee. Toch vind Bert het geweldig dat het zo goed gaat en zolang hij het leuk vindt blijft hij erbij. Dus een geweldige like voor Bert Buter bijna 50 jaar godfather……. Yeahhh’…
Reden genoeg om op een maandagmiddag even langs te gaan bij North End. Direct valt het oog op een grappige reproductie van het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh, waarbij de dame rechts – die normaalgesproken de koffie inschenkt – ineens de elpee ‘Back to 78’ van Gruppo Sportivo in de hand blijkt te houden. ,,Hij is niet echt hoor’’, zegt Bert Buter vanachter de toonbank.

Bert Buter en Paul van Houten

Bert is druk in gesprek met enkele vaste klanten, die op de maandagmiddag even komen bijkletsen. Zo is daar Paul van Houten, die zich de opening van de winkel in april 1967 nog levendig voor de geest weet te halen. ,,Ik zag in het huis-aan-huisblad Rivovo een advertentie staan dat er een platenwinkel geopend zou worden op het Marsmanplein. Dat was best bijzonder, want wij kenden in die tijd alleen de platenwinkels in de stad, zoals Hogenbijl aan de Oude Groenmarkt en Pastor aan de Barteljorrisstraat. Wally Tax van The Outsiders zou North End komen openen. Dus ik als 14-jarig jochie op die zaterdag naar het Marsmanplein. Het was er al hartstikke druk. Precies op het moment dat ik er aan kwam zag ik hoe Outsiders-manager John van Setten een enorme slee inparkeerde. Al snel deelde Wally handtekeningen uit. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment ben weggegaan, en later tegen sluitingstijd terug ben gegaan om een singletje van The Bee Gees te kopen. Mijn eerste single: ‘Spics and Specs’.”

Bert Buter: ,,Het was inderdaad een ontiegelijke drukte tijdens de opening van de winkel. Die zat toen nog aan de andere zijde, de Dokter de Liefdestraat-kant. Wally Tax herinner ik me als een bescheiden jongeman, een beetje verlegen zelfs.’’
Lezend in een biografie van Wally Tax (1948-2005) blijkt dat bescheiden beeld niet geheel te kloppen. In 1967 staan The Outsiders op het toppunt van de roem. Er worden dat jaar vier hits gescoord, Monkey on your back, Summer is here, I’ve been loving you so long en Don’t you worry about me.

Tax: ,,Door het succes dat we hadden kregen we internationale bekendheid en ik was dan ook helemaal niet verbaasd dat we door de directeur van l’Olympia in Parijs geïnviteerd werden om daar te komen spelen…. Alle artiesten van naam traden daar op, dus ik vond het logisch dat ook wij daarvoor werden uitgenodigd, ik had niet anders verwacht. Ik had altijd geweten dat ik een beroemde popster zou worden en ik had er geen enkele twijfel over dat ik dat nu was. Ik barstte van het zelfvertrouwen!’’


Hoe was het om in 1967 een platenwinkel op te starten?  Bert Buter: ,,Ik was 22 en wist eigenlijk van niks. Maar mijn ouders hadden een slagerij, aan het Nieuw Guineaplein. Ik had bij hen gezien dat een eigen winkel hard werken betekent. Ik ben in die periode gewoon eens naar platenmaatschappij Artone gestapt, die zat toen in de Kruisstraat. Daar werd ik door iemand van het personeel op weg geholpen. Een hele aardige man, zijn naam weet ik niet meer. We hebben samen een stappenplan gemaakt.’’


Het oppervlak was minder groot dan in de huidige winkel (‘28 vierkante meter’) maar Buter zorgde al snel voor een luisterbak met van die koptelefoons van de firma Druco, zodat elpees konden worden beluisterd voordat de aanschaf werd gedaan. ,,Mijn keuze om een platenzaak te openen is me mede ingegeven door het succes van The Beatles. Een grote inspiratiebron, nog steeds. 1967 was natuurlijk een fenomenaal jaar voor de popmuziek. In juni van dat jaar kwam Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band uit. Maar ook dat album erna, Magical Mystery Tour, vond ik geweldig, en ook Abbey Road. De muziek van The Beatles verveelt me nog steeds niet, ik hoor er iedere keer weer andere dingen in. Wat ik het goede van The Beatles vind is dat ze hele goeie muziek maakten, maar dat er ook die enorme positieve energie van uitging. Dat maakt me tot op de dag van vandaag gelukkig.’’

PAUL LIPS

Tijdens Record Store Day heeft North End op het Marsmanplein instore-optredens van o.a. Blaudzun, The Veils en Jett Rebel. Check hier het volledige programma:

https://www.northendhaarlem.nl/c-3900441/record-store-day-2017/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Harold Versteeg

  Beste redactie,

  Ik zie dat jullie mijn foto hebben gebruikt bij dit artikel.
  Op zich leuk, maar volgens mij hebben jullie deze foto niet van mij of mijn persbureau afgenomen.

  Heb ook geen toestemming gegeven om deze foto te mogen gebruiken.

  Mvg Harold Versteeg

  Antwoord
  • paulenremco

   Beste Harold,
   Het gaat hier om een artikel uit 2017, zes jaar geleden. Zoekend op de term The Outsiders vonden we deze foto. Als dat een probleem is, hierbij excuses voor onrechtmatig gebruik. De foto is inmiddels verwijderd. Met vriendelijke groet, Paul Lips

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This