Leestijd:

Reading Progress:

‘A Complete Unknown’ – over het intrappen van muzikale deuren (geen recensie)

Geplaatst op 21 februari 2025

Er zijn mensen die van hem gruwen, en dan vooral van zijn manier van zingen. Velen vinden zijn podiumpresentatie maar niks, zo’n mannetje dat nauwelijks een woord spreekt tussen de nummers – en stoïcijns een akoestische gitaar of keyboard bespeelt; ondertussen voor zich uit murmelend.
Voor anderen is hij een held, een legende, ‘de man die popmuziek hersens heeft gegeven’ (een uitspraak van John Lennon), een eeuwigdurende inspiratiebron, een muzikaal voorbeeld.
Ik reken mijzelf tot de tweede categorie. Vanaf het moment dat ik zijn stem voor het eerst hoorde (midden jaren zestig) – via radio of grammofoon – was ik geïntrigeerd.

door Paul Lips

Het lied dat we in die sixties-periode (dat zal rond 1965 geweest zijn, ik was 7 jaar oud) het vaakst hoorden was natuurlijk de all-time classic ‘Blowin’ In The Wind‘. Maar mijn twee zwagers uit die periode ontpopten zich in no-time tot Dylan-adepten. Zodoende leerde ik van alles over de man en zijn enorme muzikale palet. En over het belang van teksten. Mijn fascinatie is blijvend gebleken.

Door een buitenkansje belandde ik woensdagavond met oudere zus Marijke in Schuur, waar de film ‘A Complete Unknown‘ vertoond ging worden. Natuurlijk moet je dan niet de pech hebben aan je andere zijde een dame naast je krijgt die elke tekst woord voor woord mee gaat zingen en de scènes nét iets te hard voor haar meegebrachte vriendin begint te becommentariëren. Niet de discussie aangaan en verstand op nul, is de remedie. Genieten.
Ho. Momentje. Eerst is er nog een ‘inleiding’ door popjournalist Gijsbert Kamer (Volkskrant). Eens te meer blijkt dat niet iedere schrijver ook een goede spreker is. En dat terwijl uitgerekend collega-journalist John Schoorl in de zaal zit, die zo’n klusje gloedvol had kunnen klaren. Sorry Gijsbert, maar het is natuurlijk not-done om de laatste scène te verklappen in je betoog.

Dit moet geen filmrecensie zijn. Want met elk woord dat ik schrijf over deze film dreig ik al teveel te verklappen. Over hoe dat tijdsbeeld ingenieus wordt neergezet: het Greenwich Village van begin jaren zestig, met talloze koffiehuizen en folkclubs waar muziekliefhebbers gezelschap kregen van wakkere talentscouts. Over hoe die plattelandsjongen-met-dat-petje zich in no-time ontwikkelt tot ‘de stem van zijn generatie’ maar dat dan toch weer niet wil zijn. Over hoe hij lastige vragen beantwoordt met een filosofisch-getinte wedervraag. Over hoe de elektrische gitaar zijn opwachting maakt en het zich steeds hipper kledende heerschap bijkans de complete folk-scene (inclusief Pete Seeger en Alan Lomax) op het Newport Folk Festival de gordijnen in weet te jagen. Over zijn liefje Suze (in de film Sylvie geheten) en de artistieke samenwerking met collega-folkzanger Joan Baez. Over de ontmoeting met de dan al in het ziekenhuis verblijvende Woody Guthrie, het lichtend voorbeeld. Over de fameuze motor die de aan de weg timmerende artiest aanschaft. Over de leiband van de roem. De obsessie van het schrijven van liedjes, vaak in het holst van de nacht. Over het zetten van stappen en een mysterie blijven. Over het verkennen van muzikale grenzen; deuren van heilige huisjes intrappen – en het behoud van artistieke vrijheid.

Een advies aan u die ‘A Complete Unknown‘ vast en zeker gaat bezoeken: ga niet met uw rode potlood door de film heen zitten pietepeuteren om ons te wijzen op de artistieke vrijheden die de makers zich hebben aangemeten en wat er allemaal niet letterlijk klopt.
Laat u meeslepen in verbeelding. In de beeldschone acteerprestaties. In de liefde voor muziek.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Beweeg met je muis over een ster om dit artikel te beoordelen. Waardeer je dit artikel bijv. met vier sterren, klik dan op de vierde ster van links.

Gemiddelde waardering: 4.8

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

  1. Marten Janse

    Het was zo ontroerend om Dylan zo jong te zien. Ik draag de man al heel m’n leven bij me. De openingsscène waarin hij z’n loflied op Woody Guthrie zingt aan het ziekbed van Woody, zet natuurlijk de toon: het sentiment en de weemoed naar voorbije tijden toen de wereld nog aan je voeten lag… Maar ik voel me bevoorrecht mijn leven met hem te mogen delen. Niet alleen zijn muzikale zoektocht, maar ook zijn strijd om niet in een hokje geplaatst te worden: I’m not there, a complete unknown.

    Antwoord
  2. Gerard Pedroli

    In korte fragmenten
    het gezicht gezien,
    de stem gehoord
    en dacht
    Ojee
    het lijkt wel,
    maar hoe veel
    of weinig ook
    zijn gezicht
    en zijn stem
    in al hun verschillende gedaanten
    al 65 jaar
    als een tatoeage
    in mijn huid
    als een tape
    In mijn hoofd
    dat wis je nooit meer uit

    Maar ik lees je torie
    en ik herinner me
    hoe prachtig je Dylan zong
    voor je oudste zus
    jouw stem
    en jouw gitaar

    Dus waarom zou
    de gast die Dylan speelt
    en zingt
    mij ook niet ontroeren
    of laten lachen.

    Dont follow leaders
    en zeker geen recencenten
    maar ik ga ‘m zien
    en laat het je weten

    GrG

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Een gevleugelde octopus op een fiets en een tango met een gehaktbal

Een gevleugelde octopus op een fiets en een tango met een gehaktbal

Boekrecensie: Het Carnaval van het Zijn door Matthijs van Boxsel door Arjan Bosch; Merdre!Wie ooit dacht dat een boek slechts een stapel woorden tussen twee kaften was, zal na het lezen van Het Carnaval van het Zijn gedwongen zijn om zijn hele wereldbeeld om te gooien...

error: Kopiëren niet toegestaan!

Pin It on Pinterest

Share This