Leestijd:

Reading Progress:

Aanrader: tentoonstelling ‘Before things are restored’ in het Seinwezen laat de toeschouwer nadenken over ‘verval van het oude en ontstaan van het nieuwe’

Geplaatst op 7 juni 2021

Een zonovergoten zondagmiddag en een fijne opening van een tentoonstelling. Omdat het weer mag. ‘Before Things Are Restored‘ is de titel van de expositie in het Seinwezen aan de Kinderhuissingel. Er is werk te zien van René Bosch, Claudia Mulder en Steffen Vogelezang. Keurig op anderhalve meter hadden de bezoekers – van wie er veel niet uit de Spaarnestad kwamen – het tijdens de opening uitstekend naar de zin. Thema van de zorgvuldig samengestelde tentoonstelling: ‘verval van het oude en ontstaan van het nieuwe’. In brede kaders.

door Paul Lips

Hans Kuiper introduceert de tentoonstelling

Curator Ilja Warmerdam van Het Seinwezen werkt voor deze expositie samen met Hans Kuiper van kunstruimte / art space 411, een zogeheten ‘hybride kunstruimte’ die niet gebonden is aan één plek en dus zowel in binnen- en buitenland kunstprojecten kan realiseren. Iemand om via de media te volgen dus, die Hans Kuiper. Want het levert meteen een interessante tentoonstelling in Haarlem op. Gaan we weer terug naar ‘herstel’ van het oude? En wat gebeurt er op het moment daarvóór?

De foto’s van René Bosch bijvoorbeeld laten ons nadenken over wat de natuur ons te zeggen heeft. Een van zijn werken heet ‘Frozen Plastic Cloud‘. Een wolk van plastic materiaal is gestold in ijs, kleine pegels hangen er aan. Het levert een prachtig beeld op, met gedachten die uitgaan naar het fenomeen ‘plastic soup’. Net zo fascinerend als die andere foto waarop een deel van een grindpad te zien is, met links een stukje van een keurig gemaaid grasperk. Zulks roept associaties op met bezoekjes die je vroeger met je ouders placht te brengen aan plekken waar je – in die fase van jouw leven – weinig opwindends aan kon ontdekken, zoals landgoed Beeckestijn aan de Rijksweg in Velsen-Zuid. Aangeharkte kitsch uit vervlogen tijden.

‘Diary #5’ van Claudia Mulder

Claudia Mulder heeft een installatie gemaakt met als titel ‘In hopes of seeing a ship‘. In een wat dieper liggende, kast-achtige ruimte zien we palm-achtig gebladerte en handgenaaide textielwerkjes. Op een van die werkjes ligt een blonde vrouw ruggelings op een zitbank. Het zou de kunstenares zelf kunnen zijn. De sfeer doet denken aan die van een onbewoond eiland waar iemand wanhopig wacht op dat schip dat langs komt varen. Zwaaien met je hemd. Intrigerend is dat fotootje dat er bij hangt, een youtube-still van drie dansende meisjes in sexy sportoutfits. Rustig kijken is het devies en constateren dat dit een interessante manier van het maken van textielkunst oplevert. Als toeschouwer dien je ook nog even om de hoek richting de toiletten te kijken, want daar hangen nog twee geborduurde werkjes. ‘Een dagboek van deze tijd’, zo omschrijft Claudia Mulder haar getoonde werk waarin de humor nooit ver weg is. Dat dametje dat een glaasje rode wijn achterover klokt bijvoorbeeld is onweerstaanbaar.

Schilderijen van Steffen Vogelezang

Steffen Vogelezang laat zich inspireren door ‘het alledaagse’. ‘Everyday life, met elementen van plantjes of patronen die hij dagelijks waarneemt. Dat vertaalt zich in sfeervolle olieverfschilderijen op doek, waarin de ‘materialiteit’ zichtbaar blijft. Zoals bij ‘Untitled (Arch)‘, waarin we in het midden een ‘zip’ waarnemen die een associatie oproept met werk van Barnett Newman. De gebogen vormen aan de linker en rechterzijde symboliseren het fenomeen ‘ark’ en lopen door tot de bovenzijde, waarbij de kunstenaar bovenop (en los van) het schilderij nog een stukje van die kromming heeft aangebracht. Zulke dingen dien je uiteraard even ter plekke te gaan zien. Aan andere wand hangen twee kleurrijke werken naast elkaar. Het linker-schilderij is genaamd ‘Untitled, diptych, one two tracksuit‘. De kunstenaar legt aan de bezoekers uit dat hij er inspiratie voor vond bij felkleurige trainingspakken uit de jaren negentig. U kent ze wel, van die Cavello-campingsmokings die André Hazes senior te pas en te onpas placht te dragen.

Al met al een heerlijke middag, waarbij bezoekers van buiten Haarlem zich enthousiast toonden over de mogelijkheden van de expositieruimte en de omgeving van het Seinwezen. Een aanrader, deze tentoonstelling.

‘Before Things Are Restored’ is te zien in het Seinwezen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 u., Kinderhuissingel 1. Tot en met 30 juni.

www.renebosch.com

www.claudiamulder.com

www.steffenvogelezang.com

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This