Alles was tot in de puntjes gerepeteerd voor RIPLive 2020, dat op 13 maart van het afgelopen jaar zou plaatsvinden. ,,Maar toen in die week die persconferentie werd gehouden wist ik het meteen: dit gaat ‘m niet worden”, blikt Alain Timmers – die het jaarlijkse muzikale eerbetoon samen met Hans Goes bedacht – terug. De Haarlemmer kijkt voor Spaarnestroom vooruit naar RIPLive 2022 en het evenement De Grootste Band Van Nederland.

door Paul Lips

Alain Timmers (foto pl)

Maar eerst gaan we nog even terug naar die beruchte tweede week van maart vorig jaar. ,,We waren er helemaal klaar voor. Alle repetities waren gehouden. We stonden in de startblokken. Nou, en toen ging het dus niet door. Toen hebben we op die vrijdagavond 13 maart nog wel een klein feestje gehouden in het Wapen van Bloemendaal, voor de medewerkers aan de show. We hadden zoiets van: we gaan een borrel halen. En de kroegen waren dus nog open, dus dat kon. Nou, en daarna was het klaar. De ellende begon. Toen hebben we RIPLive eerst nog uitgesteld naar september 2020, maar dat kon ook niet doorgaan. En vervolgens stelden we het uit naar 5 maart 2021. Dat was vorige week. Ging ook niet door. Dus nu wordt het volgend jaar, 4 maart 2022.”

 

Arnold Smits (foto Spaarnestroom/Remco van der Kruis)

Maar eh, hoe moet het met al die dooien dan?

,,Ja, dat wordt dus ‘Kill Your Dead Darlings‘.” (Grinnikt). De vraag is: wat ga je doen. Je kan de hoogtepuntjes pakken. Maar je kan ook denken: dit zijn twee verloren jaren geweest. Eigenlijk kunnen we niet ál die doden uit 2019 en 2020 de revue laten passeren. Misschien toch een paar hoogtepuntjes uit die twee jaren er in houden. Dat is iets wat ik met mijn mede-organisator Hans Goes en muzikaal leider en gitarist Arnold Smits ga bespreken. Maar je kan maar 21 of 22 nummers kwijt in zo’n show. De actualiteit gaat vóór natuurlijk.”

https://fb.watch/4cw92xzXWj/

,,Alles was klaar, de logo’s, de filmpjes, de hele duvel en z’n ouwe moer. We hadden ‘De Diligence‘ van De Selvera’s, dat zou gezongen worden door Jildou en Sandra, de dochter en zuster van een van zangeressen. ‘Hands Off She’s Mine‘ van skaband The Beat zou voor de rekening komen van Leonard Domhof, die we kennen van de Haarlemse band The Bouncers. Lucretia van der Vloot zou ‘On The Road Again‘ van Canned Heat doen. Monique Klemann zou ‘Que Sera‘ van Doris Day zingen. En PP Fischer zou het gedicht ‘Oh Kut‘ van Jules Deelder vertolken, met jazz-begeleiding. En Freek de Jonge natuurlijk, die vond het de vorige keer geweldig om mee te doen. Hij zou het lied ‘Vissen‘ zingen, waarvan de tekst geschreven is door zijn schoonvader Eli Asser, én ‘Sophietje‘, dat we kennen van Johnny Lion.”

Monique Klemann (foto Spaarnestroom/Remco van der Kruis)

En toen kwam dus die persconferentie…

,,Op dinsdag was die persconferentie. Dat ging aanvankelijk nog vooral over ‘handen wassen’. Enorm balen was het toen we de boel moesten afblazen. Want zo’n nummer doen die artiesten maar één keer natuurlijk. Eén unieke avond, en daarna is het klaar. Je gaat niet het land in met zo’n show. Daarom is het zo zonde als je zo’n evenement moet afblazen.

En hoe staat het met De Grootste Band Van Nederland?

,,De Grootste Band Van Nederland gaan we alléén doen als alle maatregelen er van af zijn. De productie is al klaar. De logistiek staat op papier, het draaiboek is klaar. Zodra we toestemming krijgen kunnen we het evenement heel snel uitvoeren. Het mooiste is het in de zomerperiode, als de weersomstandigheden goed zijn.”

Er was nog een aspect van De Grootste Band Van Nederland dat nog niet aan bod is gekomen. De wedstrijd van het schrijven van een lied over Haarlem 775 jaar, met als thema ‘Vrijheid’.

,,We zouden voorafgaand aan DGBVN de verkiezing van het beste lied houden. Dat ging dus ook niet door. We willen dat nog steeds, maar dat kan wat ons betreft ook pas als de zaak qua corona gewoon helemaal open is. Maar dan moet er dus nog een winnaar komen. En als die leden van de Grootste Band dat dan allemaal nog moeten instuderen, dan wordt dat kort dag. Dat moeten we dus bezien.”

https://youtu.be/dQHUAJTZqF0

,,De andere nummers die we gaan spelen hebben ze inmiddels gekregen via filmpjes. Nummers als ‘War‘ van Edwin Starr, ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene, ‘Gimme Shelter‘ van The Rolling Stones en ‘All You Need Is Love‘ van The Beatles. Allemaal prima te spelen voor de gemiddelde muzikant, onder leiding van Jaco van der Steen. Dus ik raad alle groepsleden aan om de berichten van DGBVN via Facebook te blijven volgen.”

https://youtu.be/hmLn0X6qbA4

 

NASCHRIFT PAUL LIPS: Zo nu en dan interview ik Alain Timmers, meestal naar aanleiding van evenementen die in de regio Haarlem plaatsvinden. Dat zijn steevast vrolijke ontmoetingen met een uitwisseling van wetenswaardigheden en creatieve ideeën. Dit keer mocht ik op anderhalve meter te gast zijn bij hem thuis in Haarlem-Noord, waar direct de indrukwekkende Johan Cruijff-wand in de gang imponeerde. Alain verklapte dat hij werkt aan een muzikaal eerbetoon aan één van zijn twee grote helden (niet de voetballer maar die andere held), dat volgend jaar gaat plaatsvinden. Voor de foto poseerde hij bij het kunstwerk van Bibi Saelens, die het moment verbeeldde waarop de jonge Alain een handtekening vroeg aan Johan Cruijff op het HFC Haarlem-terrein aan de Sportweg, in 1966.

(2) Facebook

https://youtu.be/mwV-NH6t1YM