Leestijd:

Reading Progress:

Amateurkunstenaars staan te trappelen om te exposeren tijdens Haarlem Uit De Kunst in Schalkwijk tijdens het weekeinde van 11 en 12 september

Geplaatst op 19 augustus 2021

Evenementen waar amateurkunstenaars hun werk kunnen tonen zijn de laatste jaren dun bezaaid in Haarlem en omstreken. Immers: de Kunstlijn Haarlem werkt met een ballotagecommissie, en bij andere manifestaties is het al evenmin eenvoudig om ‘er tussen te komen’. Maar het goede nieuws is dat Haarlem Uit De Kunst (editie Schalkwijk) in aantocht is, en wel op zaterdag 11 en zondag 12 september. Twee dagen gratis kunst kijken in wijkcentrum Da Vinci aan het Da Vinciplein in Meerwijk. Een initiatief van Eric Veltkamp.

door Paul Lips

Eric Veltkamp bij de ‘Karel Appel Zaal’ in ontmoetingscentrum Da Vinci

Eric Veltkamp is er eentje van het type: ‘komt goed, gaan we regelen’. Al drie keer moest het evenement worden afgelast vanwege de maatregelen en de pandemie, die vierde keer zou toch bingo moeten zijn. Alles in de filosofie van de kunstliefhebber Veltkamp: kunst tonen aan een breed publiek, zo toegankelijk mogelijk. De aanmeldingen stroomden binnen en de deelnemers staan spreekwoordelijk te trappelen.

Het is niet zómaar een kunstevenement, want er is zelfs een vakjury bij betrokken, die een prijs uitreikt voor het beste werk. Daarnaast is er ook een publieksprijs. Serious business dus. Zaterdag 11 september om 10.00 uur zal cultuurwethouder Marie-Thèrèse Meijs de opening verrichten.

”Elke kunstenaar krijgt in principe drie borden waarbij op elk bord een werk kan worden gehangen”, legt Eric Veltkamp uit. ”De borden kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst en zijn eenvoudig in elkaar te zetten.” Voor enig vertier wordt gezorgd, met zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur een optreden door muziekkollektief De Filistijnen en zondagmiddag komen dichters van de Haarlemse Dichtlijn (Peter Straus, Anneruth Wibaut en Marten Janse) vanaf 12.00 uur live gedichten schrijven en voordragen.”

Hoe is Schalkwijk Uit De Kunst ooit begonnen?

”Het begon hier in de jaren negentig in het gezondheidscentrum aan de Jan van Zutphenstraat in Meerwijk, bij de huisartsen Faber en Arentz. Die deden dat in klein verband, voor hun patiënten. Faber schilderde ook zelf. Ze hadden een ruimte ingericht waar geëxposeerd werd. Op een gegeven moment gingen ze met pensioen enzovoort. Dus toen verwaterde het. Via leden van de wijkraden bleek dat er toch behoefte was bij amateurkunstenaars om te exposeren. Ik deed al allerlei activiteiten in de wijken, en daardoor beschikte ik over veel contacten. Dus het begon eigenlijk allemaal heel klein. Fely van der Linden, Pieter Peute en ik waren de initiatiefnemers van de eerste echte editie in 1998. Eerst nog in het Damiate College op de hoek van de Boerhaave, en het Linnaeuscollege aan het Terschellingpad, en later ook meestal in aula’s van scholen. Een aula is immers één grote ruimte. Het was wel een enorm gesleep met die gigantische borden die we hadden. Toen eerst Pieter en een jaar later Fely overleed stond ik er weer alleen voor. Mede door bezuinigingsperikelen is is Schalkwijk Uit De Kunst een aantal jaren op een laag pitje komen te staan, en concentreerde ik me meer op Muziek in de Wijk. En daar is later weer Schalkwijk aan Zee uit ontstaan. En voor Schalkwijk aan Zee is inmiddels de Stichting Culturele Activiteiten Schalkwijk (SCAS) opgericht.”

En toen kroop het bloed weer waar het…

”Maar omdat ik als pensionado allerlei soorten van vrijwilligerswerk doe merkte ik dat de roep om een podium voor amateurkunstenaars weer luider werd. Dus heb ik Schalkwijk Uit De Kunst samen met Liesbeth Groenewegen opnieuw opgestart. Eigenlijk zou dat in maart 2020 hebben moeten plaatsvinden, maar toen brak de coronapandemie uit. Het evenement werd daardoor enkele keren uitgesteld, en we rekenen er op dat het tijdens het weekend van 11 en 12 september nu toch echt gaat gebeuren. Een heel werk? Is dat is zo. Inmiddels heeft Liesbeth af moeten haken en nam Nina Bredemeijer haar taken over, maar vanwege veranderde werkomstandigheden heeft Nina die taken eveneens moeten neerleggen. Ik krijg gelukkig alle medewerking van mijn zoon en andere vrijwilligers.

En mét een vakjury? Is meedoen niet belangrijker dan winnen?

”Dat is op zich natuurlijk zo, maar we merken dat de kunstenaars dat toch wel een interessant aspect vinden. Ze zetten echt hun beste beentje voor. Albert Röllich, Martine Porienski, Rubia Oehlers, Jan Reijnders en Jacintha Reijnders vormen de vakjury. Die prijs wordt uitgereikt op zaterdagochtend, aansluitend na de opening door wethouder Marie-Thérèse Meijs. En dan hebben we ook nog een Publieksprijs waarbij de bezoekers mogen stemmen. Die prijs wordt zondagmiddag rond 16.00 uur uitgereikt. De toegang is gratis en er is gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.”

‘Landschap met molen’, Nolly Cornet

Haarlem Uit De Kunst editie Schalkwijk, zaterdag 11 (van 10.00 tot 17.00 u.) en zondag 12 september (van 10.00 tot 16.00 u.), centrum voor ontmoeting Da Vinci, Da Vinciplein 73, Meerwijk, Haarlem.

Meer informatie: https://haarlemuitdekunst.wordpress.com

DEELNEMERS: Marwa Hamwi, Antoinette Wijnoogst, Liesbeth Groenewegen, Claudia van Beelen, Robert van Rossem, Boetseerclub Da Vinci, Plaqueq Plaq, Louis Groenewegen, Marianne Schouten, Anneke Caspers, Frits Vermeijs, Albert van den Berg, Marlies Velde, Ine van Loon, Netty van Lammeren, Bas van Dijke, Maaike Kila, Marijke Mooij, Hans Geerdink, Odensehuis Reinalda, Marlies de Vries, Jane Westerik, Nolly Cornet, Vrouwina Spiers, Ine van Ameijde, Natascha Klerks, Joop van der Horst, Peter Hulscher, Marijke de Jong, Jacky Ghijsen

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

4 Reacties

 1. Jan Reijnders

  leuk artikel! Ontvang gaarne spaarnestroom

  Antwoord
 2. jan van stelten

  reactie, mijn naam jan van Stelten. Naam als kunstschilder Jan lucifer. Wil wel weten hoe ik mij kan aan melden voor uw tentoonstelling van 11 september Haarlem uit de kunst. Als het kan ,wil best met een paar schilderijen meedoen Indien uw mij enige informatie kan geven, lijkt voor mij een pluspunt Ik ben geinteresseerd van daar mijn verzoek. Met vriendelijke groeten ,Jan

  Antwoord
 3. F.Klaassen

  Wil exposeren in September 2022.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This