Henk Groot was een voetballer van Ajax. Paul Cézanne was een schilder. Sebastiaan Benjamin is een singer/songwriter. Wat de lijn is tussen deze drie leg ik u zo uit.

Morgen (zaterdag 29 augustus) is vanaf 14.00 uur de tweede editie van het Briljant Singer/Songwriter Festival op het Nieuwe Kerksplein.
Toevallig zag ik een aankondiging op Facebook.

Henk Groot (Ajax) in actie tegen NAC

Henk Groot (Ajax) in actie tegen NAC

Henk Groot speelde in het roemruchte Ajax-elftal van Cruijff en Keizer in de jaren zestig. Hij kon goed koppen en scoorde daar regelmatig mee. Mijn vader vertelde me dat Henk Groot en zijn broer Cees tijdens hun jeugd dagelijks oefenden, door een bal van het schuine dak van een schuur af te laten rollen, en vervolgens op het hoofd te nemen. Een prachtige manier van trainen.

'Stilleven met appels', Paul Cézanne

‘Stilleven met appels’, Paul Cézanne

Paul Cézanne wordt als kunstschilder gerekend tot het postimpressionisme. Hij is een van de grondleggers van de moderne kunst, met name het kubisme. Cézanne vereenvoudigde vormen tot kegel, cylinder en bol. ‘Ik wil Parijs versteld doen staan met een appel’, schijnt hij gezegd te hebben.
Zijn stillevens met appels (maar ook peren en citroenen) dienen nog steeds als voorbeeld voor vele aanstormende kunstenaars.
Zou Cézanne wel eens liggend op een bank (met de benen omhoog) een appel hebben verorberd?

https://www.youtube.com/watch?v=QmKxKpXjqd0

De uit Dordrecht afkomstige singer/songwriter Sebastiaan Benjamin doet dat, in de clip van ‘Wagon train’. Hij zingt over het verlangen om de stad te verlaten, omdat er in de rivier allemaal krokodillen zwemmen, en zelfingenomen types. Ergens in het filmpje zie je hem bijna doelloos een voetbal tegen een muur trappen, op een onooglijk binnenplaatsje. Het is niet voor te stellen dat men daar een goede voetballer van zou kunnen worden. Het melancholieke nummer heeft een mooi sfeertje.

Sebastiaan Benjamin is één van de artiesten die zaterdag 29 augustus (morgenmiddag) optreden tijdens het Briljant Singer/Songwriter Festival op het ‘leukste pleintje van Haarlem’.

Dit is het tijdschema:

14:00 Opening door Rob Alphenaar
14:00 Kim Naninga & Sanne Brouwer
15:00 Sebastiaan Benjamin
15:00 A Myster E
16:00 Anouk Slik
16:00 Worried Man
17:00 Anne Groen
17:00 Iris van Dijk(The Syrens)
18:00 John Carrie

PAUL LIPS

https://www.facebook.com/events/701579343297575/