Leestijd:

Reading Progress:

Arie Boomsma zei: ,,Ga eens poetryslammen!”

Geplaatst op 30 mei 2017

[sgmb id=”1″]

Zelfverzekerd staat ze achter de microfoon en begint. Ze draagt geen gedicht voor, ze vuurt ritmisch woorden op het publiek af. Licht huppend van het ene been op het andere, op hetzelfde ritme als haar woorden. Demi Baltus heet ze, 19 jaar pas en studente Creative Writing aan de Kunstacademie. Een broekie in de wereld van de poetryslam. Die avond krijgt ze een aanmoedigingsprijs. Maar aanmoediging heeft ze niet nodig.

Het begon toen ze op de middelbare school mee ging doen aan een gedichtenwedstrijd. ,,Tegenover mijn kluisje hing een poster van een jongeren poëzie wedstrijd. Leek me wel leuk en ik heb me ingeschreven. De prijs is publicatie van het gedicht in een dichtbundel. En mijn gedicht werd gepubliceerd! Ik heb vijf keer meegedaan en alle vijf de gedichten werden gepubliceerd”. Later won ze ook het Vistival (Velsen InterScholair) in het Witte Theater in IJmuiden.

Samen met vier andere dichters stond ze drie jaar geleden in de finale van “Jonge dichter des Vaderlands”. Het was toen dat Arie Boomsma tegen haar zei: ,,Ga eens poetryslammen”. ,,Ik wist toen niet eens wat dat was”, vertelt ze lachend.

Ze legt uit: ,,Poetryslam is eigenlijk een soort battle tussen dichters. Zoals je ook battles hebt tussen rappers. Een vakjury en het aanwezige publiek bepalen wie er door gaat naar de volgende ronde. Bij de traditionele wedstrijden stemt het publiek door een roos omhoog te houden. Dat is hartstikke leuk, als je wint krijg je een grote bos rozen mee”.

Demi draagt voor uit het hoofd, zonder papier voor zich. ,,Het is not-done om bij slampoetry van papier voor te dragen. Ik zet nooit iets op papier. Soms bedenk ik iets op de fiets, dan herhaal ik het in mijn hoofd tot ik het ken. Op de fiets heb ik sowieso geen papier bij de hand”. Ook thuis heeft ze tijden lang niets vastgelegd, zelfs niet op de computer. ,,Ik ben nu toch bezig om al mijn gedichten uit te typen en in een word document vast te leggen”.Haar gedichten kunnen over van alles gaan. Ze somt op: ,,Over vrienden, over dingen die mij opvallen en ook over actuele zaken. Ik hecht er wel waarde aan om af en toe een geëngageerd gedicht te schrijven.”

Het gedicht Anakoloet draagt Demi speciaal voor ons op. Met excuses voor de geluidskwaliteit. Een anakoloet is een zin die is opgebouwd uit twee (of meer) tegenstrijdige zinspatronen. De zin die daardoor ontstaat, is ongrammaticaal. Een prachtige definitie staat in het boek Opperlandse Taal- en Letterkunde van Hugo Brand Corstius: “Een ‘anakoloet’ is de zin die niet op de juiste hoewel hij misschien aantoont dat de regels niet in alle gevallen voorzien en er eentje op te schrijven niet meevalt hoewel je ze ik tenminste voortdurend uitspreek.” (bron: Wikipedia).

Wie Demi live wil zien, kan op 17 juni terecht bij de kwartfinale NK Poetryslam in café Festina Lente in Amsterdam , op 19 juni in het Witte Theater bij NV Velsen en Demi staat op de Haarlemse Parksessies. Half juni verschijnt er een poetryvideoclip die gemaakt is door radio 3FM.

TEKST EN FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This