Leestijd:

Reading Progress:

ARNO VAN DER VUURST DE VRIES (VERHALENHUIS) OVER HET ‘MANIFEST CULTUURMAKERS MET EEN KLEINE C’

Geplaatst op 29 mei 2021

Haarlem is een veelzijdige cultuurstad. De grote instellingen staan met grote regelmaat in de belangstelling van de media. Maar met het oog op de toekomst vragen de zogeheten ‘cultuurmakers met een kleine C’ met een manifest nu om aandacht van gemeente en gemeenteraad. Denk aan Het Verhalenhuis, Het Badhuis Leidsebuurt, De Stookkamer Haarlem Zuid-West, Theater De Liefde of De Pletterij. Tijd voor een toelichting op dit manifest, door Arno van der Vuurst de Vries van het Verhalenhuis Haarlem.

door Paul Lips

Arno van der Vuurst de Vries (foto pl)

Dit manifest dat vorige week is rondgestuurd is een duidelijk signaal naar de gemeente en gemeenteraad van Haarlem…

“Het hele concept-Cultuurplan dat door de gemeente Haarlem wordt gemaakt moet van de zomer eerst de gemeenteraad in, en door de raad worden goedgekeurd. Het gaat om het plan 2022-2028. Daarin staan een aantal uitgangspunten.”

We halen ze er even bij…ze staan op de website van de Gemeente Haarlem

Kunst en cultuur toegankelijk voor iedereen

  • Ruimte voor makers en creativiteit zichtbaar in de stad, zoals het creëren van broedplaatsen en ateliers en het stimuleren van talentontwikkeling van makers
  • Verstevigen van de dwarsverbanden tussen zorg, welzijn en cultuur
  • Versterken van cultuureducatie, met aandacht voor talentontwikkeling, kwaliteit van het onderwijs en 21ste -eeuwse vaardigheden
  • Vergroten van het belang van culturele voorzieningen en erfgoed voor Haarlem als cultuurstad

(bron: Gemeente Haarlem)

“Wat ons betreft zijn belangrijke punten: de wijkgerichte benadering, participatie en verbetering van het leefklimaat. Wij zouden graag zien of het mogelijk is om dingen wat meer wijkgericht – dichter bij de mensen te gaan doen. Een voorbeeld daarvan zijn de zogeheten ‘Cultuurankers’ in Den Haag, plekken waar vanuit cultuur dichter naar de bewoners wordt gebracht, zoals vanuit theaters of bibliotheken. Maar je kunt in Haarlem ook denken aan het Verhalenhuis hier in Noord, De Stookkamer in Haarlem Zuid-West of Het Badhuis in de Leidsebuurt. Met het accent op professionele kunst.”

Ik begrijp dat een aantal kleinere cultuurmakers zich dus heeft verenigd. Professionele kunstenaars en instellingen waarover je niet dagelijks in de krant leest..

“Vervolgens kwam er een cultuurnetwerkgroep, een appgroep van inmiddels 128 betrokken creatieve Haarlemmers die is ontstaan vanuit de Stadmakers. Ondertussen hield de gemeente Zoomsessies met als doel te inventariseren wat er leeft op cultureel gebied.

Wij als cultuurmakers hebben ons toen beziggehouden met de vraag: ‘wat vinden we belangrijk bij de cultuur met de kleine C’? Daar is uiteindelijk het manifest uitgekomen dat we onlangs naar buiten hebben gebracht. We hebben dat manifest overhandigd aan de afdeling Cultuur. Een manifest dus waarmee zij invulling kunnen geven aan het Cultuurplan van de komende jaren. De punten die wij aanbevelen sluiten aan op die vijf doelstellingen van de gemeente. Een schat aan informatie vastgelegd in een manifest, ondertekend door een aantal Haarlemse instellingen. Wellicht kan dat leiden tot een andere verdeelsleutel wat betreft het cultuurbudget. Want op dit moment gaan het meeste geld naar de vijf grote instellingen: Frans Hals Museum, Stadsschouwburg/Philharmonie, Toneelschuur, Teylers Museum. Uiteindelijk gaat dat Cultuurplan dus deel uitmaken van de Begroting die in november wordt behandeld.”

Een evenwichtiger cultuurklimaat in de stad, dat klinkt idealistisch… en jullie zijn op deze manier het culturele landschap van Haarlem aan het beïnvloeden, jullie zijn zogezegd influencers… Een andere verdeelsleutel van de beschikbare financiën lijkt mij persoonlijk wel zo eerlijk…En daarnaast ondersteuning ook op het gebied van ruimtes. Er staat van alles leeg in Haarlem, waar veel meer mee kan gebeuren.

“Het manifest is afgelopen week naar de raadsleden gestuurd. Wij als organisaties zijn er natuurlijk al. Er zou alleen door de gemeente beter ondersteund kunnen worden, hetgeen weer kan leiden tot allerlei samenwerkingen. Een erkenning dat ‘klein’ en ‘in de wijk’ een goede toevoeging is voor de hele stad. En dat dat duidelijker uitgedragen wordt in onze stad. Ook op de website van de gemeente Haarlem. Een en ander kan leiden tot een sterker en evenwichtiger kunst & cultuurklimaat in Haarlem.”

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This