Leestijd:

Reading Progress:

ARTISTIEKE STAPELS IN ABC ARCHITECTUURCENTRUM

Geplaatst op 9 juni 2014

Iedereen maakt wel eens stapels.
Stapels kranten, stapels boeken, stapels kleding. Lege wijnflessen zijn minder makkelijk te stapelen, dat noemen we dan eerder een verzameling, die uiteindelijk in de glasbak eindigt. Maarten van Roozendaal maakte een mooi lied over verschillende soorten stapelingen.
‘Stapelingen in architectuur en in het interieur’ is een thema dat tot en met zondag 15 juni te zien is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem tijdens de expositie ‘Van Dutch design tot stapels en fotografie’. Het gaat om werk van cursisten van het ROC Nova College, opleiding voor interieuradviseur. Leerlingen van het eerste jaar deden onderzoek naar Dutch Design, leerlingen van het derde jaar onderzochten Het Nieuwe Bouwen.
Leerlingen van het tweede jaar deden onderzoek naar stapelingen in architectuur en het interieur. De opdracht was: ontwerp een tafellamp en verwerk daarin het thema ‘stapeling’.
Dat levert verrassende objecten op.

Image

Zo is er het object ‘Hoop’ van Niels Alexander van Oene, dat bestaat uit een berg kubussen gemaakt van gaas, een stuk of wat ‘peertjes’ en een lampekap. Van Oene liet zich inspireren door het fenomeen ‘berg’, dat staat voor de levensloop, met pieken en dalen. ‘Na de top te hebben bereikt vraagt iedereen zich af, wat staat er te gebeuren, wat kan ik verwachten, wat is het einde’, schrijft van Oene, die zijn object beschrijft als ‘een hoop gedachten, hoopvol en vooruitstrevend’.

Image

Laura van Oosten gebruikte cassettebandjes (die zij niet meer kan afspelen) als voet voor de lamp. ‘Muziek is belangrijk. Ik doe vrijwel alles met muziek’, schrijft ze. Vandaar het vintage cassettebandje als inspiratie, hoewel te betwijfelen valt of zij zelf echt fan is van ‘Corry en Koos’, zoals de titel van het werk vermeldt. Het tape binnenin de cassette is er uit getrokken en gebruikt als versiering voor de kap, dat maakt het werk extra artistiek.

Image

Nathalie de Jong deed allereerst en zoektocht op internet naar stapelingen. Ze vond afbeeldingen van gestapelde stoelen, plantenbakken en verschillende soorten etenswaren.
Macarons (koekjes) in pastelkleuren vormden de inspiratie voor haar schemerlamp. Ze gebruikte bollen touw, waarvan delen over de kap van de lamp zijn gewikkeld. De lamp staat mooi scheef. Dat zou symbool kunnen staan voor een wat scheve blik richting de werkelijkheid: een vrolijke, liefdevolle, poëtische blik. Kortom: ‘Voorjaarskriebels’.

TEKST & FOTO’S: PAUL LIPS

Meer informatie: http://www.architectuurhaarlem.nl/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This