Leestijd:

Reading Progress:

Auteur Annemarie Jongbloed over kinderboek ‘Juf Beul’: ‘Belangrijk hoe je een verhaal vertelt’

Geplaatst op 4 december 2014

‘Juf Beul’ is de titel van het nieuwe kinderboek van de Haarlemse auteur Annemarie Jongbloed. Het gaat over een juf die in een vorig leven beul zou zijn geweest, het leven in de Gouden Eeuw en belevenissen van kinderen op de zomerschool. Naast kinderboekenschrijver is Annemarie Jongbloed tekstschrijver en geeft workshops aan ouders en kinderen in het onderwijs.

‘Vroeger was ik een beul.’ Juf zegt het met een serieus gezicht. ‘In mijn vorige leven.’
Sam schiet in de lach. ‘Ik was in mijn vorige leven een konijn’, proest ze.
Juf haalt haar schouders op: ‘Je hoeft het natuurlijk niet te geloven, maar ik wil niet dat je mij uitlacht.’
Nu kijkt Sam verbaasd. Naar juf. Naar de kinderen om haar heen. Ze kijken allemaal serieus. Is het geen grap? Geloven zij juf? Meent ze het echt dan? Je hebt toch maar een leven? En juf een beul? Een beul is toch iemand die een ander pijn doet? Daar is ze veel te aardig voor.

Zo begint het onlangs verschenen boek ‘Juf Beul’. Leerlingen van de zomerschool maken van alles mee en leren en passant moeilijke woorden, zoals ‘specerijen’.
De zomerschool in Haarlem bestaat echt. Het is een school voor leerlingen met een taalachterstand. In het eerste deel van de zomervakantie krijgen deze leerlingen les in enkele lokalen van het Stedelijk Gymnasium van verschillende leerkrachten. ’s Ochtends krijgen de leerlingen les, ’s middags gaan ze op excursie naar bijvoorbeeld het Frans Hals Museum of de rechtbank. Annemarie Jongbloed is één van de docenten.

Annemarie

 

Hoe kwam je op het idee voor Juf Beul?
,,Vorige zomer draaide de ZomerSchool proef en daar was het thema De Gouden Eeuw. Zo kwam ik op het idee voor dit boek. Tijdens die pilot merkte ik bij leerlingen welke onderwerpen ze interessant vonden aan de Gouden Eeuw. Die onderwerpen komen in dit boek terug. Je stuit dan gaandeweg op woorden waarvan de betekenis logisch lijkt, maar waarvan de betekenis best lastig te omschrijven is, zoals ‘goederen’. Natuurlijk heb ik geprobeerd er ook een spannend verhaal van te maken.’’

tekening bij de boekpresentatie van Laura Peetoom

tekening bij de boekpresentatie van Laura Peetoom

 
Het boek werd gepresenteerd in het Historisch Museum Haarlem aan het Groot Heiligland, tegenover het Frans Hals Museum. Hoe was de presentatie?
,,Er was een luitspeler, Punto Bawono, die voor een mooie historische sfeer zorgde. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Natasja Terheijden van de ZomerSchool Haarlem en Laura van der Wijden van het Historisch Museum.
Ik heb gesigneerd en er werd live getekend door Laura Peetoom. Zij maakt een soort visuele notulen van een gebeurtenis. Daarnaast was er de onthulling van de ‘mystery guest’. Degene die de illustraties bij ‘Juf Beul’ heeft gemaakt.’’

CIMG0255Mystery guest??
,,Dat is Jasmijn Bakker, een tekentalent van dertien jaar oud! En ze is mijn dochter. Ik had in het contact met de uitgever in eerste instantie niet verteld dat Jasmijn mijn dochter is, maar hem de tekeningen voorgelegd.’’

Je schrijft sterke dialogen, levendig en geestig. Ze doen me zo nu en dan aan het werk van Guus Kuijer denken.
,,Het is belangrijk op welke manier een verhaal wordt verteld. Dat is belangrijk als leerkracht, maar ook als schrijver. Je moet de kinderen meenemen in het verhaal. Het is dan mooi meegenomen als ze er ook nog iets van opsteken. In het boek wordt bijvoorbeeld verteld dat kinderen in de Gouden Eeuw bier dronken, omdat het water niet schoon genoeg was. Kinderen van nu vinden dat heel interessant.’’

PAUL LIPS

Cover_JufBeul

‘Juf Beul’ van Annemarie Jongbloed is verschenen bij Levendig Uitgevers en kost 8,95. ISBN 9789491740268

Meer informatie over Annemarie Jongbloed als tekstschrijver en docent: Www.schrijvergevonden.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

 1. Hans

  Hoi Paul en Remco, op de flyer van VerhalenkamersHaarlem vind je ook een mystery guest:) Samen met Annemieke Windt, u allen welbekend, organiseer ik de verhalenmiddag. Behalve mijn vraag voor aandacht als onderwerp op jullie blog, zijn jullie natuurlijk van harte uitgenodigd.

  Hartelijke groeten,

  Hans Bossmann 06-16429670

  Inspirerende cursus- en presentatieruimte te huur per dag: http://www.wonderkamershaarlem.nl

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This