Leestijd:

Reading Progress:

‘Back to Lilith’ bij Dance in Art in de Toneelschuur

Geplaatst op 28 juni 2019

Moderne dans, jazzdans en neo-klassieke dans staan centraal tijdens de voorstelling ‘Odette & Odile’ van het gezelschap Dance in Art, die zaterdagavond 29 juni om 20.00 uur te zien is in de Toneelschuur. Een van de choreografen is de Haarlemse Astrid Hart. ‘Back to Lilith’ heet de choreografie die zij met haar dansers ontwikkelde, en die op de vlakke vloer wordt gedanst.

(foto: Astrid Hart)

In een wereld waarin allerlei soorten ‘nieuws’ zich sneller lijken te verspreiden dan het licht, zijn speculaties over het ontstaan van de wereld niet van de lucht. Een van die vragen is: was ‘Eva’ de eerste vrouw, of was dat wellicht de figuur van ‘Lilith’?
Wie de naam ‘Lilith’ intikt op google ziet telkens de woorden ’eerste vrouw van Adam’ terugkeren. Het zou gaan om een sterke, aan Adam gelijkwaardige vrouw, die met hem woonde in de Hof van Eden. Deze Lilith wilde zich niet onderwerpen aan de man, en besloot daarom te vertrekken uit het paradijs en de woestijn in te gaan. God zond engelen om haar te bewegen terug te keren, maar Lilith weigerde. Daarop besloot God een tweede vrouw te scheppen, Eva, uit ‘leem’ of een ‘rib’ van Adam. Die Eva was degene die model stond voor de ondergeschikte rol van de vrouw in de huidige maatschappij.
En dat cliché van de man/vrouwverhoudingen mag gerust veranderen in de huidige tijd, vindt Jaclyn Cherie, die op de weblog ‘The Nehilim Rising’ publiceert. ,,Lilith vocht voor haar eigen individuele soevereiniteit, voor het recht om autonome keuzes te kunnen maken.’’ Op het kunstwerk van de Brit John Collier uit 1892 zien we een prachtige, roodharige vrouw, omstrengeld door een slang. Immers, lange tijd werd Lilith gezien als de grondlegster van de hekserij, en werden haar allerlei demonische krachten toegedicht.

Astrid Hart is al veertig jaar actief als dansdocent, en geeft sinds vier jaar les bij Dance in Art, in de studio aan het Energieplein in de Waarderpolder. Dance in Art biedt allerlei aanvullende mogelijkheden voor afgestudeerde dansers, maar ook voor amateurdansers. Hart: ,,Dance in Art biedt mogelijkheden om een rijkere danser te worden. Fantastisch om daar onderdeel van uit te maken.” Er worden performances gegeven op onverwachte locaties, en in de gerenommeerde theaterzalen. Tijdens de voorstelling in de Toneelschuur op zaterdagavond 29 juni (20.00 uur) is tevens choreografisch werk te zien van o.a. Martine van Santen, Claudia Acquaviva en Iris Mitreli-Masmanidi.

‘Back to Lilith’ – concept van Astrid Hart. Choreografie: Astrid Hart en de dansers; gedicht van Yara Korver, stem: Yara Korver.
Dansers: Sophie Koster, Yuki Esser, Ariane Droop, Victoria de Leeuw, Yara Korver, Bobbie Blommesteijn.

Meer info: www.danceinart.nl

https://www.toneelschuur.nl/theater-dans/odette-odile

(foto: Astrid Hart)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This