Leestijd:

Reading Progress:

Biessessies: liedtekstschrijver Bies van Ede in topvorm

Geplaatst op 5 december 2014

Bovenstaande foto: Jeroen van Ede

De ‘Biessessies’ is een initiatief van een groep Haarlemse muzikanten om teksten van de Haarlemse auteur Bies van Ede op vakkundige wijze op muziek te zetten. Zondag 7 december worden live-opnamen gemaakt in Studio Helmbreker aan de Helmbrekersteeg. Het album krijgt de titel ‘Zin’ en zal in 2015 verschijnen.

Bies

Enkele maanden geleden kreeg ik via Facebook een verzoek om een pagina ‘leuk te vinden’. Zoals ik wel vaker doe,  negeerde ik dit verzoek. Het ging om de pagina ‘Biessessies’, een project rond Bies van Ede. Toevallig was ik enige tijd later in de gelegenheid om een repetitiemiddag bij te wonen, op het moment dat het project al aardig vorderde. Ik was aangenaam verrast door de begeleidingsband onder leiding van saxofonist Erwin Benjamins en de twee vocale solisten van die middag, Belle en Mindel Koning.

In november bezocht ik de tweede openbare Biessessies-avond in brasserie/podium Appel aan het Spaarne. Met behulp van een aangeschaft boekje waren de liedteksten goed te volgen en kregen de composities een mooie glans.

Indrukwekkend was het lied met de titel ‘Niets aan te doen’. In dat nummer bezingt een vader een verloren gegane liefde, een relatie waaruit ene ‘Jeroen’ ontstond. Een uptempo lied, waarbij zanger Wiebe Hartog gloedvol werd begeleid, met een speciale rol voor een jongeman die luistert naar de naam Jeroen van Ede. Ik zag hem koortsachtig draaien aan de knoppen van zijn elektrische gitaar en het schakelpookje van de elementen heen en weer bewegen. Om vervolgens mooi te soleren.  Ondertussen zong Wiebe:

Wij drietjes op een kleine bovenwoning,

het had idyllisch kunnen zijn

Maar ik dronk bier,  je moeder thee met honing

de kamers werden mij te klein

Ik kon er eerlijk niets aan doen, Jeroen

Belle

Belle

Er zijn in de traditie van de Nederlandse liedcultuur mooie teksten geschreven over de dood, zoals ‘Zeg me dat het niet zo is’ (Frank Boeijen) of ‘Open einde’ (vertolkt door Rob de Nijs, tekst Belinda Meuldijk).

Bies van Ede voegt er zijn ‘Onvoltooid bericht’ aan toe.  Het is een soort brief, een gedicht met jazzy begeleiding (compositie Martin Scheffer), op onnavolgbare wijze gezongen/gezingzegd door Belle. De tekst geeft uiting aan de wanhoop over iemand die spoedig zal overlijden, woorden zoekend die niet te vinden zijn.

Sommigen zullen Bies van Ede kennen als kinderboekenschrijver, anderen zijn hem wellicht weleens in de kroeg tegengekomen. In de vijftien teksten die het album ‘Zin’ zullen gaan sieren toont Van Ede zich van zijn meest kwetsbare kant. Hij spaart zichzelf daarbij niet.

ik heb altijd iedereen zoveel te kort gedaan

ik met mezelf, met mijn eigenwaan,

ik met mijn ik en jij slaapt op de bank

en ik heb je zo lief

(uit: Litanie, compositie Martin Nijdam/zang Jaco van der Steen)

Fons en Ron

Fons en Ron

Er zijn veel parels die op dit album zullen verschijnen, zoals het Willem Wilmink-achtige ‘Voetstappen van mijn vader’ , het Rob Chrispijn-achtige ‘Gewassen inkt’ en het Lennaert Nijgh-achtige ‘Ochtend’.

Een van de mooiste nummers vind ik ‘Wat liefde was’, van muziek voorzien door Fons Stam met een hoofdrol voor gitarist Ron Knotter. De elektrische gitaarsolo heeft de sfeer van Chris Rea en J.J. Cale en kan niet lang genoeg duren.

Dan heb ik nog niet eens vermeld dat ik gek ben op het slagwerk van Martijn Bosman. Steevast met uitgestreken smoel spelend in dienst van het lied, met spaarzame fills op de toms.

Josee en Ron

Josee en Ron

Sommigen vinden dat Josee Koning zich beter bij haar Braziliaanse repertoire kan houden. Ik vind dat niet. Ze zingt ‘Behouden huis’ (muziek: Ed Elting) met Liesbeth List-achtige allure:

Jij rijdt op een landweg door de heuvels

Blinde ramen kijken mij hier aan.

Ik staar in het donker naar de verte.

Ook al ging je weg, het huis blijft staan.

 

Want de zon zal altijd schijnen

Door de ramen van onthouden.

En ik zie je schaduw glijden

Door de kamers en serre die ik bouwde.

Door omstandigheden kan Josee Koning niet aanwezig zijn bij de opnamen op zondag 7 december.  Degenen die een ticket hebben bemachtigd zullen een mooie middag of avondsessie mee gaan maken.  Als het album ‘Zin’ er eenmaal is, zal ik het aanschaffen. De liedtekstschrijver is in topvorm.

PAUL LIPS

Meer informatie over beschikbaarheid tickets (diverse prijzen):

annemet@hotmail.com

 https://www.facebook.com/Biessessies?fref=ts

http://www.studiohelmbreker.nl/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This