Leestijd:

Reading Progress:

Het gebouw ligt enigszins verscholen, daar aan de Korte Verspronckweg. Daar bevindt zich de Moving Academy for Performing Arts, oftewel Studio MAPA Nederland. Wie een bezoek brengt stapt een wonderlijke wereld binnen. Afgelopen vrijdagavond was er een indrukwekkende percussieperformance. Want: ‘wij mimespelers doen wat we willen’, aldus oprichter en mimedocent Ide van Heiningen.

Vorig jaar, tijdens het ‘Nestival’ van Circus Hakim werd ik door Hakim Traïdia persoonlijk de weg gewezen naar de mimestudio. Studio MAPA is een multifunctioneel theaterlaboratorium voor internationale en nationale theatermakers, jonge talenten en docenten. Hen wordt ruimte geboden om te ontwikkelen als multidisciplinair kunstenaar en theaterpedagoog. Het is ook een plek waar kennis en expertise gedeeld kunnen worden.

Vrijdag voerde Che Sheng Wu de percussie-recital ‘Pas de Deux’ uit. Drie stukken van bijzondere hedendaagse componisten, twee stukken van Che Sheng Wu zelf. Een belevenis.
Zodra het gordijn is opengeschoven en Ide van Heiningen het programma heeft ingeleid, wordt de toeschouwer geconfronteerd met een enorm arsenaal aan percussie-instrumenten.
Pauken, trommels, toms, conga’s, bongo’s, allerlei gongs, hi-hat, maar ook een tafel met daarop uitgestald een aantal voorwerpen waarmee geluid voortgebracht kan worden. Sleutels, lepels, kookwekker, wijnkoeler. Che Sheng Wu hanteert afwisselend paukstokken, brushes, een plumeau of de eigen handen om percussieve geluiden de ruimte in te sturen. Elektronica vult de voortgebrachte ritmes aan. Ook laat hij zien en horen hoe bijzonder gekleurde papieren kunnen klinken.

Che Sheng Wu weet werkelijk overal geluid van te maken, en gebruikt aan het eind ook het eigen lichaam als instrument. Dat is de compositie ‘?Corporel’ van Vinko Globokar, een Frans –Sloveense avant-gardecomponist en filosoof. Verschillende gedragselementen van de mens – verslaving, obsessie, depressie en psychose – worden theatraal verbeeld.

Al met al een bijzondere performance, die door meer mensen zou mogen worden gezien. Die kans komt, want eind juni komt er een MAPA–festival aan de Korte Verspronckweg, waar ‘Pas de Deux’ onderdeel van zal zijn.
PL

www.mapa.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This