Leestijd:

Reading Progress:

BLUES IN HET CIRCUS: ONDERHOUDEND EN WEINIG ‘HOMPESOMPE’

Geplaatst op 21 maart 2016

Thomas Toussaint

Thomas Toussaint

Onbereikbare liefdes, jaloezie, geldgebrek, alcoholisme, ja, zelfs moord. Allemaal thema´s die tot inspiratie kunnen dienen om een mooi bluesnummer te schrijven.
Zo bestaat er het lied ‘In the pines’, waarin de hoofdpersoon zich afvraagt waar zijn geliefde de nacht heeft doorgebracht.

‘In the pines, in the pines, where the sun never shines’, is haar antwoord.

Tussen de pijnbomen dus, waar blijkbaar nooit een streepje zonlicht valt te ontwaren, en waar het behoorlijk koud kan zijn, want: ‘I shivered the whole night through’, laat de dame weten.
Het lied is een zogeheten traditional. Writer: unknown.
Het nummer schijnt rond 1870 ontstaan te zijn ergens in de Appalachen, een berggebied in het oosten van Noord-Amerika, dat loopt van Alabama tot aan New Foundland, Canada.
De Amerikaanse folkblueszanger Lead Belly (1885-1949) zette het op de plaat, maar ook tal van andere artiesten, waaronder Nirvana en Bill Monroe.

Afgelopen vrijdag 18 maart was ‘In the pines’  te horen in de Bluesclub De Key bij Circus Hakim aan de Korte Verspronckweg. De formatie PB & the Jags vertolkte de klassieker.

PB & The Jags is de band van de Haarlemse bassist Pieter Bakker, die fungeert als huisband voor de maandelijkse bluesavonden in het circus. De formatie bestaat uit Pieter Bakker, Herman Souverein, Kees Geerts, Willem van Hartingsveld, Sjef Huurdeman, René van  Kalken en Rob Sjouke, en speelt niet alleen blues, maar maakt ook uitstapjes naar folk en country, met hier en daar zelfs een snufje ragtime.
Er zijn journalisten die bluesmuziek vertolkt door Haarlemmers vooral als teveel ‘hompesompe’ beschouwen, met het steevast gebrachte ‘Sweet Home Chicago’ als ergerniswekkend recidive.

Pieter Bakker

Pieter Bakker

Bij PB & The Jags valt dat dus alles mee. Er was zelfs een momentje ingepland waarop de drijvende kracht achter het theater, Hakim Traïdia himself, naar voren werd gehaald om ‘Goodnight Irene’ (eveneens bekend van Lead Belly) mee te komen zingen. Dat zag er charmant uit.

Hoofdact van de avond was de Thomas Toussaint Band featuring Little Steve. Zowel Toussaint als Steve zijn woonachtig in Haarlem, en lijken een voorkeur te hebben voor bluesmuziek in de stijl van BB King. Het klinkt degelijk, professioneel en strak. De heren laten zich inspireren door Chicago Blues, Louisana swamp en rock ’n roll. Bekende en mindere bekende werken passeren de revue. Het is mooi hoe Toussaint met zijn door de  ‘bullet-mike’ vervormde harmonicapartijen afwisseling vormt met de soepele gitaarstijl van Little Steve.

Little Steve

Little Steve

Grappig detail vormt de lichtman, die op ouderwetse wijze filters voor de lampen schuift. Zo nu en dan een rood, dan weer een groen filter.
Het idee dat er voor bluesmuziek weinig animo zou zijn wordt bij de Haarlemse bluesclub De Key gelogenstraft: de avonden worden prima bezocht. Zelfs de immer aanwezige huiskat heeft het er prima naar de zin.

Tekst & foto’s: PAUL LIPS

www.circushakim.nl

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This