Sinds afgelopen vrijdag is er een lichtprojectie te zien op de gevel van de Groenmarktkerk. Het is een geschenk van de in Haarlem gevestigde Moving Academy for Performing Arts (MAPA) aan de Groenmarktkerk en te zien in de aanloop naar kerst. MAPA zou oorspronkelijk een voorstelling in en om de kerk brengen, die vanwege de omstandigheden is uitgesteld. De licht- mime- en theatervoorstelling onder de naam ‘PANIS ANGELICUS‘ verhuist nu naar het voorjaar, 7 en 8 april om precies te zijn. Het kernteam van MAPA – Ide van Heiningen, Machteld Aardse en Virág Dezső – bedacht het, met technische ondersteuning van vakpedagoog/technicus Frans van Heiningen en regisseur/inspiciënt Jeroen Kriek.

Machteld Aardse: “Ik heb gewerkt met iconografisch beeldmateriaal uit de Groenmarktkerk voor de handgeschilderde grootbeelddia’s. We werken met een analoge grootbeeld-lichtprojector. Frans van Heiningen en MAPA hebben mij dit als beeldend kunstenaar geleerd. De projector geeft haarscherp beeld waardoor je als kijker een fysieke ervaring krijgt. De projectie gebeurt vanuit het voormalig pand van Ma Brown’s Dinner & Tea aan de Nieuwe Groenmarkt.”
“De beide afbeeldingen bevatten een detail van het glas-in-lood raam in de Antoniuskapel van de kerk. Antonius van Padua, de patroonheilige en inspiratiebron voor de Groenmarktkerk, staat bekend om zijn inspanning de armen te voeden en vrede onder mensen te brengen. In de ene wordt Antonius letterlijk uitgelicht en omarmd door de vredesduif; een omarming die geldt voor iedereen en alle Haarlemmers zeker in deze onzekere tijden.
De tweede afbeelding toont hoe de Franciscaan Antonius van Padua (13e eeuw) brood deelt met de armen. Het verhaal gaat dat een arme zich meldde bij de poort van het klooster en dat Antonius al het aanwezige brood meegaf, tot ontsteltenis van de kok. Want er was geen eten meer voor de broeders. Toen zei Antonius dat het wel goed zou komen en toen de kok weer terugkwam in de keuken was het brood weer op zijn plek. MAPA gebruikt dit beeld als symbool van het delen, wat alles te maken heeft met de bestaansgronden van de Groenmarktkerk.”

(beeld: MAPA)

Welkom bij de Antonius Gemeenschap – Antonius Gemeenschap (antonius-gemeenschap.nl)

MAPA • Moving Academy for Performing Arts

Jeroen Kriek, Mike Cowley en Machteld Aardse (foto: MAPA)