Leestijd:

Reading Progress:

CHRONIQUEUR DER WRANGHEID THEO NIJLAND ZONDAGMIDDAG BIJ VRIENDEN VAN VROEGER EN NU

Geplaatst op 11 december 2014

Theo Nijland is wat mij betreft een van de belangrijkste liederenzangers van Nederland.
Veel muziekliefhebbers hebben nog nooit van hem gehoord. Nijland treedt niet zo vaak op in de regio. Zondagmiddag 14 december is hij (in een dubbelprogramma met Rufus Kain) te zien en te horen bij Vrienden van Vroeger en Nu van De Brugmakers in het Rosenstock Huessyhuis aan de Hagestraat. Even bellen.

(c) Jaap Reedijk

(c) Jaap Reedijk

Om te genieten van Nijlands liederen moet je wel een beetje om je zelf kunnen lachen. Ze beginnen meestal met aantrekkelijk klinkende piano-akkoorden en enkele fraaie, poëtische zinnen. Maar gaandeweg verschijnt het venijn in de coupletten. Tekstregels als: Ons leven is inmiddels zo’n film waarvan je zegt: ‘Ik vond het boek beter‘, geven de luisteraar een onbehaaglijk gevoel. Neem een lied als ‘Loop de regen in’…

Theo Nijland zal zondagmiddag zijn eigen ‘songbook’ meebrengen, met daarin wel zo’n tachtig nummers. Hij maakt daar een keuze uit. Weet hij al wat hij gaat brengen?
,,Ik kan gewoon zingen wat ik wil, maar ik bereid dat wel een beetje voor’’, legt hij uit. ,,De muziek zit in m’n kop, maar soms heb ik de tekst als een spiekbriefje nodig.’’

U schrijft steevast onnavolgbare akkoordenreeksen…
,,Ik heb zelf altijd het idee dat het vrij eenvoudig is. Mijn liedjes worden met grote regelmaat gebruikt door aankomende studenten van het conservatorium, als ze voor zo’n commissie moeten spelen. Ik denk dat de leden van zulke commissies zo langzamerhand horendol van mijn liedjes worden.’’

nijlandHoe zou u uw teksten willen omschrijven?
,,Gelaagd. Als een korte film. Ik vind het zelf vrij logische teksten. Maar ergens gaat er in zo’n lied altijd wel iets mis. Doordát ze gelaagd zijn blijven ze aantrekkelijk om vaker te beluisteren.’’

Ik vind uw teksten en melodieën meer verzorgd dan die van bijvoorbeeld Ramses Shaffy, ook al is dat een grootheid. Je hoort dat er aandacht aan tekst en compositie is besteed.
,,Ik hou er van als het goed gearrangeerd is. Ramses kon prachtig improviseren natuurlijk, die ging gewoon zitten en speelde iets. Maar ik denk dat hij het grootste deel van zijn repertoire ’s nachts heeft geschreven. Ik ben een ochtendwerker. Ik schrijf overdag en dat kun je horen, vind ik.’’

http://humortv.vara.nl/ca.340031.wat-een-leuk-liedje.html

Uw liedjes beginnen meestal met een eenvoudig gegeven. Natuur, fruit op een schaal, een kamer die geschilderd moet gaan worden. Daarna wordt het onheilspellend…
,,Ik ga bij het schrijven van de teksten dramaturgisch te werk. Die teksten krijgen inderdaad altijd iets onaangenaams. Van die contradictie hou ik. Een liedje moet een geheim hebben. Zelfs in ‘Wat een leuk liedje’ word ik op een gegeven moment uitgescholden.’’

Heeft u muzikale helden?
,,Ik heb laatst iets van David Bowie gezongen, maar om nou te zeggen dat dat een held is. Crosby, Stills & Nash vond ik ook altijd erg goed. Maar mijn enige held is eigenlijk Joni Mitchell. Ze is moeilijk, lastig te plaatsen, en ze speelt interessante akkoorden. Ik hou van artiesten die dingen net even anders doen.’’

PAUL LIPS

Vrienden van Vroeger en Nu met Theo Nijland en Rufus Kain
Zondag 14 december, kapel Rosenstock Huessy Huis
Tijd: Aanvang 15.30 uur, inloop vanaf 15 uur
Locatie: Hagestraat 10, 2011 CV Haarlem
Entree: € 15 p.p.; t/m 25 jaar (neem je ID mee): € 10 p.p.
Reserveren: via info@debrugmakers.nl, tip: reserveer tijdig, want het aantal plaatsen in de kapel is beperkt

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This