Leestijd:

Reading Progress:

Columniste Marianne Overbeeke zou het fenomeen ‘Lichtpuntjes’ graag in Haarlem introduceren: ‘Als je wil kan er een heleboel’

Geplaatst op 7 december 2021

De Haarlemse columniste Marianne Overbeeke heeft een idee om in de Spaarnestad iets tegen de zogeheten ‘coronablues’ te doen: lichtpuntjes verzamelen, creëren en vooral delen. Naar Brabants voorbeeld. Help elkaar de winter door. Ze schrijft er over in haar laatste column die is verschenen op Haerlems Bodem en op haar persoonlijke website Straatparels. Haar vraag daarbij is: wie pakt het initiatief op zodat heel Haarlem er kennis van kan nemen?

door Paul Lips

Marianne Overbeeke: “Die Lichtpuntjes waren tijdens de afgelopen paasperiode in Brabant een initiatief van de Veiligheidsregio om mensen een hart onder de riem te steken. Als tegengif voor de coronablues. Iets positiefs: een gedachte, een boodschap met bijvoorbeeld een leuke foto er bij. Die werden op grote billboards geplaatst. Als remedie tegen het negatieve nieuws waarmee we worden bestookt.”
De campagne was gebaseerd op de strofe uit de monsterhit van Guus Meeuwis: ‘dan denk ik aan Brabant want daar brandt nog licht’, schrijft Marianne in haar column. Overbeeke stelde zichzelf ten doel om haar dagelijkse wandeling uit te breiden met een interne opdracht: zoek momenten die hoop bieden. ‘Verdring het chagrijn van de dagen door te zoeken naar lichtpuntjes’.

Zo nu en dan wordt er wel een poging gedaan om de Haarlemmer een hart onder de riem te steken…
“Ja, die gele harten bijvoorbeeld die op de straten zijn aangebracht. Goedbedoeld natuurlijk, maar dat zag er op een gegeven moment niet meer uit. Een half verweerde boodschap. Bij het station hangt een enorm doek met daarop een dame in zomerkleding en de boodschap dat je daar je fiets kunt stallen. Zomerkleding in de winter. Tja.”

Je roept de ‘meelezende communicatiegoeroes en ambtenaren’ op om de schouders er onder te zetten: een webpagina, een beetje geld en veel goede wil, met uiteindelijk op elk kruispunt en in elke wijk Haarlemse Lichtpuntjes die op billboards verschijnen…
“Zo’n initiatief van Lichtpuntjes zou niet eens zo heel erg duur hoeven te zijn. En het zou snel geregeld kunnen worden. Daar hoef je echt geen maanden over te doen. Het gaat om deze donkere kerstperiode, maar ook de verdere winter. Dat je op zo’n billboard een kreet of boodschap leest die jou een glimlach oplevert. Dat je denkt: hé, zo kan ik er ook tegen aan kijken. Een leuk momentje.”

Zulke leuke momenten zijn ook te vinden in jouw columns…
“Toen ik met het schrijven van columns begon heb ik mezelf voorgenomen: ik wil niet zo’n zure mevrouw worden die overal iets over te zeuren heeft. Zeiken op ‘de gemeente’ bijvoorbeeld, dat is te makkelijk. Ik ben voor mijn columns ook tips gaan vragen bij de Haarlemse columnist Frans van Deijl, waarvan ik het nog steeds jammer vind dat zijn wekelijkse verhalen niet meer te lezen zijn in de krant. Net als Frans ga ik vaak wandelen door de stad of in de omgeving. Je komt vanzelf iets tegen. Een bijzondere gevelsteen bijvoorbeeld, of een oudere heer die niet weer hoe zijn telefoon werkt. Of al die leuke straatbiebjes. Je ziet altijd wel wat.”

En dan heb je nog een baan als communicatieadviseur én ben je bezig met een boek over dit mooie gebouw waar je nu woont…
“Een boek over Mons Aurea, de voormalige R.K. Huishoud- en Industrieschool hier aan de Garenkokerskade. Dat verschijnt in het voorjaar bij de Haarlemse uitgeverij Loutje. Ik ben verhalen gaan verzamelen en heb de architectuur van het gebouw – en de wijze waarop het onderwijs in de loop der tijden veranderd is – als rode draden genomen voor het boek. Peggy Woudsma heeft er illustraties bij gemaakt. Mons Aurea is naar ontwerp van architect Jan van der Laan en partners gereedgekomen in 1960. Naar mijn weten de enige school in Nederland met een luchtbrug die over het water loopt.”

Tot slot, wat voor oproep zou je willen doen met betrekking tot de Lichtpuntjes?
“Wellicht zitten er bij de gemeente Haarlemmers die dit een leuk idee vinden voor de stad. Als je die Lichtpuntjes op billboards zou plaatsen dan ziet het er netjes uit en geeft het geen troep. De gedachte is: help elkaar de winter door tijdens de coronapandemie. We zouden stadsgenoten kunnen oproepen via de hashtag #deeljelichtpuntje en een centraal verzamelpunt kunnen creëren. De domeinnaam ‘deeljelichtpuntje’ is nog vrij, dat heb ik al uitgezocht. Als je wil kan er een heleboel.”

Lees hier de column ‘Lichtpuntje in de coronablues’ van Marianne Overbeeke:
Lichtpuntje in de coronablues – Straatparels
Lichtpuntje in de coronablues – Haerlems Bodem

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Rob

    Ik wil graag lichtpuntjes fotograferen 😊

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This