Leestijd:

Reading Progress:

Creatief ondernemer Chantal Bakhuis: ’tienduizend leuke ideeën tegelijk’

Geplaatst op 6 juli 2021

Wie de naam Chantal Bakhuis intikt ontdekt al snel omschrijvingen als ‘creatief als een jonge hond’, ‘sportieve mentaliteit’ en ‘vrolijke blik’. Van ‘kan niet‘ gaat ze alleen maar harder rennen’, valt er te lezen op haar eigen website. Dat is natuurlijk sowieso een heerlijke levenshouding. Wie is deze creatief ondernemer en conceptontwikkelaar? Hoogste tijd voor een gesprek. Plek: Natuur Speeleiland Haarlem bij de Veerplas, een hemels paradijs waar kinderen lekker mogen ravotten.

door Paul Lips

Chantal Bakhuis (foto pl)

Een zonovergoten middag bij de Veerplas. Heel wat Haarlemmers hangen aan het strandje en zoeken verkoeling in het water. De meesten kennen het gebied als recreatieplek en het roemruchte Veerkwartier waar een drankje en een hapje kan worden genuttigd. Daar daarachter een wereld van plezier onder de noemer Natuur Speeleiland Haarlem ligt zou je als achteloze voorbijganger niet bevroeden. Via een container met deuren kom je op de plek waar kinderen de baas zijn. En waar Chantal Bakhuis de verslaggever een rondleiding geeft.

“Hier beleven we onze dromen. ‘Dromen die je wakker houden’, noem ik het. De kinderen zijn hier de baas. De Ruige Rakkers, zo heten ze hier. Vanaf het moment dat ze hier door deze container lopen komen ze in die droom terecht. De werknemers zijn de opperbazen, ikzelf ben de burgemeester. Kinderen leren hier van alles spelenderwijs over de natuur. We laten ze onbewust actief buiten spelen, zonder dat ze dat echt door hebben. Het draait om plezier maken, maar ze leren hier ook van alles. We hebben dieren ook allerlei namen gegeven, zoals Joep de Mol, Freek Fazant, Vera Vlinder, Rack de Reiger.”

Ik begrijp dat deze speelplek er niet uit zichzelf gekomen is…

“Deze plek was eerst helemaal bebost. Vol met berenklauw, bramenstruiken. Hier moeten we wat gaan doen, vond ik. We hebben bielzen neergelegd en een pilot gedaan. Ik kreeg een tijdelijke gebruiksovereenkomst, ben een team gaan samenstellen en gaan bouwen. Dat was in 2016/2017. We hadden niet zo veel geld beschikbaar, dus hebben overal spullen vandaan gehaald. Kijk, hier heb je de Wenstoren. Daar mogen kinderen hun wens opschrijven. Als ze een bijvoorbeeld schommel willen kunnen ze dat aangeven, dan gaan we kijken of we dat kunnen realiseren.”

Wandelend langs de ‘plasboom voor jongens’ en de ‘Vlindertuin’ zie je in een oogopslag dat die Ruige Rakkers het hier helemaal naar de zin zullen hebben. Maar er is een ‘maar’ begrijp ik…

“Het Natuur Speeleiland is momenteel zoals ik het graag wilde hebben. Het is af. Maar dit is wel het laatste jaar dat we hier kunnen zitten. Toen we hier aan begonnen wisten we dat het tijdelijk was. Pop-up.”

Het hele gebied wordt aangepakt, maar ik begrijp dat er verbeteringen komen, zoals een wandelpad…

“Ja, ik ben ook heel blij dat Merel Janssen van het Veerkwartier op deze plek blijft en het qua horeca verder gaat ontwikkelen. Haar plannen zijn echt mooi. Merel ademt dit gebied. Horeca is overigens niets voor mij hoor. Daarom is het zo fijn om te kunnen samenwerken met het Veerkwartier. Wij hebben zelf namelijk geen water en elektriciteit hier. En als ouders zin hebben in een drankje of hapje kunnen ze dus gewoon bij de buren terecht. Wij zijn inmiddels bezig met een nieuwe locatie. Natuur Speeleiland 2.0. Waar dat gaat komen? Dat maken we binnenkort bekend. Dan gaan we het hier zelf afbreken. De speeltoestellen gaan mee. We gaan die wilgen knotten, versnipperen en dan krijgen ze een herbestemming als paden op de nieuwe locatie. Maar om eerlijk te zijn had ik nooit verwacht dat ik me hier aan de Veerplas zo zou gaan hechten. Deze plek zal ik missen.”

Opvallend is dat er hier van alles is gebouwd met restmateriaal, zoals pallets. En dat die dan weer omgeven zijn door mooie bomen.

“Die wilgen die je hier ziet hebben we zelf geplant, in het eerste jaar dat we hier zaten. Nu is het een reservaat. Daar ben ik best trots op. Ja, en die modderkeuken die je daar ziet is dé hit. Daar worden ze heul vies! Moddertaartjes bakken en noem maar op. En daar verderop kunnen ze apenkooien. Loop nog even mee naar de midgetgolfbaan. Die is ook totáál schots en scheef! Dat maakt het ook weer leuk. Sommige fanatiekelingen worden dan helemaal gek. Want zo’n balletje kan dan ook weer terug rollen, helemaal als het baantje schuin loopt.”

Hoe begon jouw carrière?

“Ik groeide op in Almelo, studeerde Media & Entertainment bij InHolland in Haarlem, werkte op een campingpark in Tuitjenhorn en heb inmiddels de bedrijven Kickzy en LOCO Concepts. Maar het begon allemaal heel klein, met een bolderkar op het strand. Met een vriendin zat ik van tien tot zes bij de Reddingsbrigade en gaf allerlei workshops voor kinderen. Toen hadden de dieren ook al allerlei namen, zoals Sari de Zeester en Karel Krab. Ook heb ik nog een tijdje voor camping De Lakens aan de Zeeweg gewerkt. Maar uiteindelijk ben ik als ondernemer toch m’n eigen weg gegaan.”

Met de bedrijven als Kickzy’s (voor avontuurlijk buiten spelen) en LOCO Concepts (concepten voor toffe winkelcentra). Wat moet ik me daarbij voorstellen, concepten voor toffe winkelcentra?

“We bedenken allerlei acties om winkelcentra in de steden zich beter te laten profileren. Dus niet enkel citymarketing, maar aansluitend op de behoefte vanuit de retail. Daarbij werken we samen met winkeliersverenigingen, vastgoedbeheerders en bestuurders. Kijk ook maar eens op de site bizbinnenstadhaarlem.nl. Persoonlijk heb ik altijd tienduizend leuke ideeën tegelijk. Ik heb wel moeten leren om dat beter te sturen. Soms moet je het dan iets kleiner aanpakken. Zo hebben we laatst in de binnenstad van Haarlem als onderdeel van de activatie Kleurrijk Haarlem gerbera’s uitgedeeld vanuit bakfietsen. Met daarnaast geluksdoosjes waarvan sommigen gevuld waren met een cadeaubon die kon worden besteed bij een van de lokale winkels. Maar ik droom alweer verder over bijvoorbeeld een modeshow vanuit een camper, met modellen die daar uit springen en een presentatie houden van drie minuten. En dan hup, weer naar de volgende locatie in het centrum. En ik heb ideeën over kunst in de openbare ruimte in december tijdens de koopavonden. Die dan mooi worden uitgelicht. Dat het shoppen echt een beleving wordt. Samenwerken met Haarlem Lichtstad? Wie weet.”

Tot slot, heb je nog één filosofische gedachte voor ons?

“Een gedachte die op een tegeltje kan. Mijn levensfilosofie is dat je doorgaans hard zou moeten werken, maar ook je best moet doen om het leuk te hebben. Dus: leef niet om te werken, maar werk om te leven.”

Chantal – Conceptontwikkelaar | Enthousiasmeerde | Presentatrice (chantalbakhuis.nl)

Eigenwijs Conceptenbureau – Kickzy – Kinderen de natuur in Kicken

LOCO concepts voor organisatie en registratie van evenementen (loco-concepts.nl)

https://bizbinnenstadhaarlem.nl/

Wat is de LOCO Fabriek? – LOCO Fabriek – Meer weten? (loco-fabriek.nl)

(foto: Loco Fabriek)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This