Leestijd:

Reading Progress:

Creatieve dwangneuroten bij Kunsthandel Kruis-weg68

Geplaatst op 20 april 2018

Het is een indrukwekkende wand, die in kunsthandel Kruis-weg68. Het grootste gedeelte is gevuld met tekeningetjes, afkomstig uit een enorme collectie. Op bijna elk tekeningetje is een dame afgebeeld met een enorme voorgevel, in zeer ongemakkelijke houdingen. De serie maakt deel uit van de tentoonstelling Outsiders in Art.

De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie erotica van Haarlemmer Bert Sliggers. Sliggers droeg onlangs zijn collectie erotische pulpboeken- en tijdschriften over aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Maar zijn verzameling bevat veel méér, en dat overschot werd een keuze gemaakt. De tweehonderd potloodtekeningen met als onderwerp bdsm werden gemaakt door een Amerikaanse ingenieur, die werkzaam was bij de marine. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw maakte de ingenieur elke dag een tekeningetje, vouwde dat tweemaal dubbel en stopte het achter de centrale verwarming.


Veel aandacht aan de gezichten schonk de door sadomasochisme geobsedeerde sinjeur niet. ,,Het zijn vooral de riempjes en kettinkjes die heel gedetailleerd zijn weergegeven’’, vertelt Bert Sliggers. ,,Soms zie je ook nog net een hand van de man, die in zijn fantasie deze dame domineert. Ook heeft hij er zo nu en dan iets bij geschreven, maar dat is vervolgens weer weg gegumd.’’

Er zijn veel voorbeelden van mensen die elke dag een dwangmatige handeling verrichten. Deze ingenieur tekende bdsm-tafereeltjes, met een voorkeur voor een dame in Lolo Ferrari-achtige vormen. Een ander bestelt iedere dag een postpakketje uit China. Een volgende drinkt elke dag een paar glazen te veel. Weer een ander kan niet functioneren zonder de hele dag door te kijken op zijn social-media account. Er zijn ook lieden die om de maand een plastische-chirurgie-operatie willen/moeten ondergaan.

Jean Dubuffet

Er zijn verzamelaars die zich hebben gestort op de zogeheten outsider art kunst, kunst gemaakt door mensen met een geestelijke beperking of psychische stoornis. Jean Dubuffet was zo iemand, alsook psychiater Hans Prinzhorn. Ze legden collecties aan waaruit werken regelmatig wordt getoond tijdens tentoonstellingen, zoals in het Outsider Art Museum Amsterdam, onderdeel van De Hermitage.
Outsiders in Art in kunsthandel Kruis-weg68 toont een bijzonder facet van de buitenstaander-kunst, ook al zal menig tere zieltje zo nu en dan de wenkbrauwen fronsen. Zo vond Sliggers op een ‘ancien papier’-beurs een collectie van een anonieme tekenaar die zelf lijdend voorwerp is op de sado-masochistische verbeeldingen.

Anoniem

  • De tentoonstelling ‘Outsiders in Art’ is nog tot en met zaterdag 28 april te zien bij kunsthandel Kruis-weg68. Op 28 april is Bert Sliggers aanwezig om uitleg te geven over de tentoonstelling. Openingstijden donderdag t/m zaterdags 11-18 uur en op afspraak.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This