Leestijd:

Reading Progress:

Dan German: de Gevarenman komt er an

Geplaatst op 9 november 2020

‘Never Settle’ is de titel van het album van Dan German, een americana-artiest die in Haarlem resideert. Iemand attendeerde me op het pseudoniem. Dan(ger) Man.
Ah, natuurlijk!
Gevaarlijk of niet, het album bevat een fraai palet aan liedjes en klinkt als een klok.


door Paul Lips

Zo’n plaat als ‘Never Settle‘ kun je een ‘groeiplaat’ noemen. Het beste is om het album een aantal keren te beluisteren, zodat de schoonheid ten volle tot zijn recht komt. Persoonlijk spreken mij de uptempo – country-achtige – stukken me aan, zoals ‘There’s a little evel in all of us‘, opgesierd met een puike banjopartij en de sfeervolle viool van Diederik van Wassenaer. Een geweldige naam voor een violist trouwens, maar dit terzijde.
Dan German schijnt een Engelsman te zijn die in Haarlem is neergestreken. Op de hoesfoto zien we hem bij een van de duinmeertjes, chillend (zeg ik dat goed?) met een blikje bier. Spijkerbroek. Ontbloot bovenlijf. Gitaar met koffer onder het bomendecor. Het doet denken aan de zonovergoten dagen van verliefd zijn, tijd die eeuwig leek, met plekken waar je je onbezorgd voelde als je jouw hoed ergens neergooide.


Daarom is het zo prettig om dit kleurrijke album te beluisteren, waarbij je ineens wordt ondergedompeld in het van ruige gitaren voorzien ‘Homeless Jack‘. Met die fijne schreeuw aan het eind. Berichten op social media vertellen me dat Dan the Man de albums persoonlijk heeft rondgebracht, als ware hij een postbode die door de wijken trekt, als een ramblin’ man. ‘He ain’t lookin’ for money or fame‘, dus een beetje genade graag voor de ploeteraars op deze aardkloot.


Een juweeltje is ‘Time To Go‘, een ballad voorzien van een rockende ‘bridge’, een lied waarin de gevarenman aankondigt dat het alweer tijd is om te vertrekken. Immers, settelen wil hij zich niet, geheel in de geest van Jack ‘On The Road’ Kerouac. Het is echter te hopen dat deze Dan German nog een tijdje blijft plakken in de Spaarnestad. Een beetje inburgeren hoeft de immer vrije geest niet aan te tasten.
Tot slot nog een klein puntje. Ik ben flink gaan struinen op social media, maar het kostte mij enigszins moeite om uit te vinden wie de muzikanten (piano, bas, orgel, slagwerk, die geweldige sologitaar op de uitsmijter ‘Lost‘?) zijn die er meedoen op ‘Never Settle‘. Iets ruimhartigere credits zijn welkom (op de eigen website en Facebookpagina). Want als je werkt met het puikje van de zalm van de Haarlemse PopScene, dan mogen zij gerust met alle egards worden vermeld. (Dit gemis geldt natuurlijk vooral voor degenen die de muziek streamen, ongetwijfeld staan de musici op de elpeehoes keurig vermeld).

(beeld: Dan German)

Hopelijk wordt binnenkort die – van een fraaie doodskopsticker voorziene – gitaarkoffer meegesjouwd richting de lokale en regionale podia. De Gevarenman komt er hoe dan ook an.

https://www.dangermanofficial.com/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This