Leestijd:

Reading Progress:

De creatieve zoektocht van Neeltje Mooring

Geplaatst op 28 september 2019

Haarlemse Neeltje Mooring is als beeldend kunstenaar ‘kilometers aan het maken’, vindt ze zelf. Ze maakt schilderijen en tekeningen, waarbij wordt geëxperimenteerd met beeld en materialen. Zondagmiddag 29 september is er een Pop Up Expo in Atelier 76 aan de Essentraat.

Neeltje Mooring

In Atelier 76 staan de doeken klaar die zondag te zien zullen zijn op de tentoonstelling. Neeltje plaatst er enkele op een paar schildersezels. Op het schilderij ´Bada Bing´ zien we een dame die naar zichzelf kijkt in wandspiegels. Links het roze en purper van wat de indruk wekt van een gordijn. De lichaamscontouren van de brunette tekenen zich af door de dunne stof van haar japon.
In haar dagelijks leven werkt Mooring in de muziekindustrie en geeft ze les. Tekenen en schilderen is van jongs af aan een passie. ,,Als kind zat ik altijd al te tekenen. En plaatjes te draaien.´´ Dat was in Bleiswijk, een tuindersdorp in de omgeving van Rotterdam.
Ze rondt een kunstopleiding af aan de Ichthus Hogeschool in Vormgeving & Communicatie, en komt begin jaren negentig in Haarlem te wonen, waar ze werkt voor o.a. het Patronaat, Sony Music en Jiskefet B.V. Vooral het aspect van het aansturen van creatieven bij het vervaardigen van artwork en muziekvideo´s spreekt haar aan in haar werk. Het leidt tot de oprichting van haar eigen bedrijf Solid As A Rock en de music publishing company SAAR. ,,Een vrij druk bestaan´´, zegt ze er over. Het is een carrière waarbij ze zelf dingen opbouwt en uitzoekt. Iets dat ze dan ook juist weer leuk vindt, dat pionieren. Daarnaast is er de zorg voor haar dementerende pleegmoeder, die in Den Haag in een gesloten afdeling verblijft.

‘Pick Up’, Neeltje Mooring

Een en ander leidt tot een herbezinning op de dingen die ze graag doet. Ze besluit een beeldhouwcursus te volgen bij kunstenares Marlène Sjerps in Zandvoort. ,,Heerlijk om met die materialen als gips bezig te zijn, en dingen vorm te geven.´´
Nadat haar pleegmoeder is overleden en er meer tijd vrijkomt schrijft ze zich in bij de Kunstacademie Haarlem Leiden en legt zich onder leiding van Margreet Bouman toe op tekenen, schilderen en ruimtelijke vormgeving. Ze kan al vrij snel exposeren. Bij café Bruxelles, Jeltes Lokaal en het Jan en Piet Museum. Kopers melden zich. Vooral voor de werken onder de titel ´Food for thought´, realistische verbeeldingen van bijvoorbeeld citroenen, eieren, uien en paprika´s. ,,Zulk soort schilderijen kun je natuurlijk eindeloos herhalen. Maar ik vind het leuker om de uitdaging te blijven zoeken.´´
Op de kunstacademie komt ze terecht bij kunstenaar Rob Visje, die de leerlingen uitdaagt. Voor Neeltje een interessante docent. Ze is leergierig en nieuwsgierig. Anderen lopen wel eens boos weg uit het leslokaal. ,,Rob leerde me andere schilderstechnieken. Hij zei: je moet veel meer verf gebruiken. Nat op nat schilderen. Geen lijnen maken, maar vlakken. En die vlakken moeten op elkaar gaan botsen.´´ Dieren, stadstaferelen, figuren, ze zien er meteen interessant uit. Door de vlakverdeling zijn de vormen vereenvoudigd. In Chateau Cortils in België maakt ze een schilderij waarop ze zichzelf heeft afgebeeld, liggend op bed, kijkend naar de bomen in het landschap.

‘Summer Break’, Neeltje Mooring

Atelier 76 is een heerlijke plek, waar ze van tijd tot tijd terecht kan om te schilderen. Helaas komt daar binnenkort een einde aan. De toekomst is ongewis. Daarom is het juist nu leuk om zondag de Pop Up Expo te houden. Ze deed het al eerder, en dat beviel goed. ,,Vrienden, familie, collega’s, kennissen, kinderen, muzikanten, alles kwam langs. Mensen raken in gesprek met elkaar. Dan merk je dat kunst verbindt. Ik vind het leuk om samen te werken met anderen, zoals bij deze tentoonstelling waar ook Karin de Keizer exposeert. Tijdens zo´n expositie komen allerlei werelden bij elkaar.´´

tekst: PAUL LIPS

Pop Up Expo in Atelier 76 (exposanten Neeltje Mooring en Karin de Keizer). Zondagmiddag 29 september, Essenstraat 31 poort, 15.00 tot 18.00 u.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This