Leestijd:

Reading Progress:

De expositieruimte als atelier met work-in-progress: ‘A-Locatie’ van Ilja Warmerdam en Hans Kuiper blijkt boeiend kunstlaboratorium

Geplaatst op 2 juli 2022

Op de kartonnen ondergrond liggen tubes verf, kwasten en penselen, schetsboeken, kunstboeken, briefjes met schetsen, notities en een palet. Hier wordt gewerkt, zoveel is duidelijk. Galerie De Waag is een atelier geworden. Nieuwsgierige belangstellenden steken zo nu en dan de neus om de hoek van de ruimte en raken verwonderd door wat er te zien is: de A-locatie als laboratorium.

door Paul Lips

De tijd vliegt. De tentoonstelling ‘A-locatie‘ van Ilja Warmerdam en Hans Kuiper nadert de laatste uren. De expositieruimte op de eerste verdieping van De Waag is onherkenbaar nadat het duo de plek onder handen nam. Alles moest anders, niet die bekende muren en niet die vermaarde schouw meer, maar zelf een kubus creëren binnen de massiviteit van het complex.

Deze vrijdagmiddag is Ilja aanwezig. Hans zit immers alweer in Het Seinwezen aan de Kinderhuissingel, waar hij bezig is met het inrichten van ‘Sein of niet sein, dat is de kwestie‘, met werk van NDSM-kunstenaars. Die expo wordt zondag 3 juli geopend.

werk van Hans Kuiper

Kleurrijke voorstellingen sieren de opgetrokken kartonnen wanden. Het zijn werken in de serie ‘De Kunstenaarsfamilie’ van Hans Kuiper, die onlangs op Insta verklapte dat het wel weer eens lekker was ‘om op groot formaat te schilderen’. Een primitieve stijl, waarbij de kleur rood goed vertegenwoordigd is. De ‘Neue Wilden’ zouden hier van genieten. Ze ogen als muurschilderingen die niet zouden misstaan in verwaarloosde wijken in Berlijn.

Aan de overzijde heeft Ilja Warmerdam haar tekeningen opgehangen. Het gonsde de afgelopen weken al door Haarlem, dat zij zo prachtig kan tekenen. Daar is de schrijver dezes het volledig mee eens. Voorstellingen van langharige vrouwen, zittend op een paard of enigszins verloren in een complex van flatgebouwen. Naast een van de tekeningen heeft Warmerdam een aantal schildpadden verbeeld. Dat is een verwijzing naar de ‘Four Horsemen‘, legt ze met een glimlach uit, een bijbels thema dat terugkomt in een tentoonstelling die momenteel nog bij Nieuwe Vide te zien is. Ilja’s schildpadden zeggen wijze dingen, zoals: “Leer om achterover te leunen en te observeren. Niet alles heeft een reactie nodig.”

werk van Ilja Warmerdam (detail)

Het is een enigszins wonderlijke tentoonstelling. Ilja Warmerdam en Hans Kuiper zijn immers geen KZOD-leden. Daarom is het wel weer leuk dat zij hier de kans krijgen in galerie De Waag. Kunstenaars die vragen stellen, die zijn nodig in het huidige kunstklimaat.
Zondag aan het eind van de dag komen de NDSM-kunstenaars die in Het Seinwezen exposeren ook nog even kijken. En dan? “Dan gaan we maandag weer alles afbreken”, zegt Ilja. “Ik ben zelf ook benieuwd hoe we al dat karton weer gaan afvoeren, haha.”

 

Ilja Warmerdam (@ilja.warmerdam) • Instagram-foto’s en -video’s

neoschlager (@hans_kuiper) • Instagram-foto’s en -video’s

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This