De sloopmachine deed zijn werk. Ik stapte even van de fiets om te kijken hoe een bos hout van de ene plek werd opgetild, vervolgens door de lucht zweefde en uiteindelijk naast een muur werd neergekwakt.
Tekst en foto’s: Paul Lips
Fietsen werden er nimmer geproduceerd, in het pand aan de Oostvest dat min of meer legendarisch is geworden als De Fietsznfabriek. Een drukkerij was het. Vernhout en Van Sluyters’ Drukkerijen genaamd. Een enorm complex met verschillende ruimten, uitermate geschikt als creatieve broedplaats. Zo zag Frans Fiets het – vlak voor de eeuwwisseling – voor zich, de aanjager die een leger aan artistieke Haarlemmers om zich heen verzamelde.
Veel Haarlemmers hebben er mooie herinneringen liggen. Dichter en programmeur Joshua Baumgarten begon er zijn roemruchte Irrational Library-avonden. Er waren dansavonden, optredens van underground-bands, cabaret- en toneelvoorstellingen, en de bedoeling was om er ook film te gaan programmeren. Die filmhuisvertoningen komen misschien alsnog, maar dan in De Koepel, waarvan de verbouwing lijkt te zijn begonnen.
‘Haarlem, je moet je schamen‘, schrijft kunstenaar Piet Zwaanswijk op Facebook naar aanleiding van een door iemand gedeelde foto van de begonnen sloop. Zwaanswijk betreurt dat het particuliere initiatief van Frans Fiets destijds de nek werd omgedraaid. Een andere Haarlemmer, Edwin van Nieuwpoort, is blij dat er nu eindelijk eens actie wordt ondernomen. ‘Eindelijk is die ouwe zooi weg en nu hup bouwen voor jongeren met een low budget desnoods container woningen‘.
Nadat Frans Fiets de handdoek in de ring had gegooid namen Leon Fortgens en Martijn Kruijver ‘De Fietz’ over. Het lukte ze niet om de culturele vrijplaats overeind te houden. Dat was spijtig. Het was leuk om te zien dat een aantal figuren van het eerste uur meteen op kwam draven toen Martijn Kruijver als nachtburgemeester precies een jaar geleden vol trots de tijdelijke underground-plek ‘Slachthuis13’ opende. Op het Slachthuisterrein komen woningen, een popcentrum en nog veel meer leuks.
In Haarlem zou meer ruimte mogen zijn voor vrijplaatsen, creatieve broedplekken en underground-locaties. Helaas is kraken verboden, anders zou je roepen: ‘zoek een locatie en trek er in’. Een zogeheten voormalige ‘Watermeterfabriek‘ staat inmiddels al jaren te verpieteren aan de Noord-Schalkwijkerweg. Zo af en toe staat er iemand op die zich afvraagt of daar niet meer schot in de zaak kan komen. Dat wordt door gezagsdragers van de gemeente Haarlem vervolgens weer keurig afgewimpeld, met nadruk op ingewikkelde procedures enzoblablabla. De Egelantier aan de Gasthuisvest staat eveneens te verpieteren. Zo nu en dan maakt iemand een foto van de totaal verwaarloosde staat van het pand, waar ooit artistieke breinen huisden en gedoceerd werd in creatieve vakken als schilderen en muziek.
Het is te hopen dat er betaalbare woningen verrijzen op de plek aan de Oostvest. De creatievelingen die er lang geleden hun kunsten vertoonden zullen het moeten doen met hun herinneringen. Ik heb er persoonlijk nog een aantal mooie kleinkunst-optredens gezien, waaronder dat van Maarten van Roozendaal, met bassist Egon Kracht.
0 reacties