Leestijd:

Reading Progress:

‘DE GIDSEN’, EEN ‘KNETTERGEK’ VROUWENTONEELSTUK

Geplaatst op 27 mei 2016

[sgmb id=”1″]

Het toneelstuk ‘De gidsen’ voert de kijker terug naar de wereld van de padvinderij. Zestien meiden, drie leidsters, een inspectrice en een non bevolken het hilarische stuk van Edward Montie uit 1995. Toneelvereniging J.J. Cremer speelt ‘De gidsen’ zaterdag en zondag in De Luifel in Heemstede. Marijke Kots regisseert.

_MG_1296

,,Jongens ik wil concentrátie! We hebben vanavond heel veel te doen’’, zegt regisseur Marijke Kots streng bij aanvang van een van de repetities.Het is een bloedhete maandagavond en de stemming zit er in. Jozef en Tineke Vlaar staan klaar met accordeon en klarinet om de liederen te begeleiden. Een lied over de Heilige Liduina bijvoorbeeld, ‘een voorbeeld voor ons allen’.

Het is een aparte wereld, de wereld van de scouting. Het stuk voert de kijker mee naar de sfeer van de jaren vijftig en zestig, toen katholieke verenigingen nog volop bloeiden. Het is de wereld van jonge meiden die op ontdekkingstochten gaan en zichzelf en de anderen tegenkomen.

Padvinders

Marijke Kots ziet nauwgezet toe of er correct wordt gesalueerd: ,,Concentreer je op het zingen en het salueren. We salueren pas op het moment dat we gaan zingen. Ik zal jullie even voordoen hoe je precies salueert, want sommigen van jullie doen het nog niet goed. Hier je pink en dan je duim er overheen.’’

Edward Montie schreef ‘De gidsen’ omdat er naar zijn idee te weinig gevarieerde toneelliteratuur bestond in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij schreef het stuk speciaal voor gerenommeerde actrices als Yoka Beretty, Hetty Blok, Nelly Frijda en Hetty Heijting. Ook bij de spelers van J.J. Cremer is het plezier af te zien aan de repetitie. Neem Suzette Meddens, die een prachtig ‘dagbloeklied’ zingt: ‘m’n enige echte vriendin, je slikt alle leugens die ik verzin’. Ze is er zelf een beetje beduusd van, zo lijkt het. ,,Als ze me toen ik vroeger op school zat gezegd hadden dat ik later nog eens zou zingen had ik ze raar aangekeken’’, zegt ze.

_MG_1471

Enkele weken later zijn Marijke Kots en de spelers van Cremer er helemaal klaar voor. ,,De laatste voorbereidingen zijn goed gegaan, de generale liep prima. Het decor ziet er goed uit. We zijn er echt aan toe om het te gaan spelen. Het idee ontstond toen Cremer een voorstelling op de agenda wilde zetten die iets minder zwaar moest zijn de recent gespeelde stukken. Jeanette Kluit kwam toen met het idee voor ‘De gidsen’. Een uitstekende keuze. We hebben ontzettend veel lol met z’n allen.”

_MG_1271

TEKST: PAUL LIPS

FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

De gidsen’ is te zien in theater De Luifel, Herenweg 96, Heemstede.

Regie en bewerking:  Marijke Kots
Regie-assistente: Mary v.d. Peet
Speeldata: zaterdagavond 28 mei: aanvang 20.15 uur
zondagmiddag 29 mei, aanvang:12.00 uur én 15.30 uur.
ATTENTIE: Na afloop van de 2e zondagmiddagvoorstelling samen met de cast een “Scouting Dinner”. (s.v.p. reserveren op “reserveringspagina”):

http://www.jjcremer.nl/de-gidsen 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Dirksen

    Paul,een leuk stukje .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This