Leestijd:

Reading Progress:

[sgmb id=”1″]
Het is een vrolijke bende, daar op het schilderij van de vermaarde kunstschilder Jan Steen. Een stel boeren is per huifkar naar de plaatselijke kermis gekomen en gaat zich te buiten aan drank en andere geneugten. Links op het schilderij (vervaardigd rond 1668/70) wordt een man die zich in kennelijke staat bevindt zachtjes afgevoerd, rechts zit een groepje te roken en te drinken met een kruik er naast. Het varken op het schilderij wroet nog even lekker in het eigen braaksel. Het tafereel ziet er ogenschijnlijk vrolijk uit, maar Jan Steen houdt ons als kijker natuurlijk weer een spiegel voor: we zijn met z’n allen een stelletje gulzigerds dat zich het liefst te buiten gaat aan onmatig gedrag.
 
Zondagmiddag konden voorbijgangers op de Haarlemse Grote Markt allerlei kleurrijke figuren met een biertje of wijntje in de hand ontwaren, ter hoogte van de Vishal. Het was weliswaar geen Boerenkermis, maar eveneens een zeer bonte bedoening, want de tentoonstelling ‘Keekwolk’ werd geopend, een expositie die op geestige wijze inspeelt op het fenomeen ‘kermis’. Precies in de periode dat de echte kermis weer op het plein neerstrijkt, met veel bombarie en herrie die de Damiaatjes overstemt.
Curatoren George Anderson en Piet Zwaanswijk tonen heerlijk maffe werken, maar ook Kiki Weerts, Ap Esenbrink, Stefan Kasper, Alexander van Zanten, Harry Arp, Ernst Dullemond, Bethany de Forest, Thomas Scholz  en Michael Helmerhorst. Laatstgenoemde is eveneens bekend van de Technische Theatergroep Perspekt, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw furore maakte met bijzondere voorstellingen.
Helmerhorst lokte de bezoekers voor de opening als een goedgebekte kermisexploitant naar binnen, alsof het de vermaarde bokstent betrof, waar je een robbertje kon matten waarmee tien guldens konden worden verdiend.
De Vishal is een serieuze kunstruimte waar het hele jaar door prachtige tentoonstellingen worden verwezenlijkt, maar tijdens afgelopen weekend was de belangstelling zeer groot. Op zaterdag kwamen er al vele honderden bezoekers een kijkje nemen, tijdens de opening op zondag verdrongen zich minstens zo veel belangstellenden om de heren Braamhaar en Scheurleer van de ‘Overkoepelende Vereniging van Kermisexploitanten’ te horen razen over deze ‘geldslurpende, zwaar gesubsidiëerde tentoonstelling’, en dat terwijl ‘wij als exploitanten enorme bedragen aan de gemeente dienen af te staan’. Wigbolt Kruyver en Bert Bunschoten op hun best.
Nadat de fanfare Blij met Muziek rond vier uur al een prachtige opwarm-mars ten gehore had gebracht, was het tot slot de beurt aan meidenpunkband De Giletjes, waar gitariste Kiki Weerts de leadzang voor haar rekening neemt. De Giletjes deden De Vishal op de grondvesten trillen. Laat nu die echte cakewalk en de rest van de kermis maar komen.  
 
TEKST: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS
 

Meer info: www.devishal.nl

[sgmb id=”1″]

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This