Leestijd:

Reading Progress:

De muzikale trip van The Love Me Or Die

Geplaatst op 16 augustus 2018

,,Misschien staat hier of daar nog wel een bankje. Dan denk ik daar nog even terug aan hoe ’t begon’’. De woorden die in de jaren zestig van de vorige eeuw werden gezongen door Bob Bouber klinken nu uit de mond van Marcel Klingeler, zanger/trompettist van de Haarlemse achtmansformatie The Love Me Or die. De reverb-rijke gitaaraccenten die Jan de Hont na elke regel placht te spelen worden hier door de blazers gedaan.

Je ziet die man voor je, op dat bankje. Ergens in een plantsoen, tegen een dreigende, grijze lucht. Toen het leven nog simpel leek. Jij bleef me toch niet trouw. Dus heb ik genoeg van jou. ZZ & De Maskers op z’n best.


Een flat ergens in de omgeving van de Kleverlaan in Noord. Acht mannen in een woonkamer. Het is een repetitie van de Haarlemse formatie The Love Me Or Die, thuis bij zanger/trompettist Marcel Klingeler.


Achterin de kamer staan de blazers: Klingeler zelf, Bart van Ballegooijen (baritonsaxofoon), Robert Bakker (altsaxofoon) en Pieter van den Eijnden (sopraansaxofoon). In het midden van de ruimte Just van Rossum (akoestische gitaar) en Rob Brons (accordeon). Bij het raam Niek van Veelen (kofferbasgitaar) en Ron de Gruyl (slagwerk). Het is een semi-akoestische repetitie, en door het geschetter van de blazers een min of meer ‘onverstaanbaar goede show’, om met Freek de Jonge te spreken. Maar akoestisch of niet, het spelplezier van de heren komt ook in deze flat prima tot zijn recht.

The Love Me Or Die is uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de Haarlemse Popscene. Volgens de eigen website maakt TLMOD ‘een gruizige mix van obscure sixties-nummers, bedroesemde country en slepende cajun.Over vrouwen, moord en het goede leven’. ,,Maar we zijn de laatste tijd ook bezig met ska-achtige nummers, omdat gitarist Just en ik dat ook heerlijke muziek vinden’’, zegt bassist Niek van Veelen. ,,Onze versie van Dave Brubeck’s ‘Take Five’ heeft een skaritme.’’ In de repetitieversie klinkt het al prachtig, met de rimshots op de snare van Ron de Gruyl, de ritmische accordeonpartij van Rob Brons de gloevolle saxsolo van Robert Bakker.

,,De band bestaat al zo’n zeven, acht jaar’’, legt Niek van Veelen uit. ,,Als eerste vroeg ik Ron of hij zin had om met mij een cajun-band te beginnen. Via Facebook kwamen we vervolgens op het spoor van Marcel Klingeler. Uiteindelijk werd het geen cajun-band, maar een band met een breed repertoire, die zich langzamerhand steeds verder uitbreidde. Nu zijn we met z’n achten. Ja, dat is best lastig plannen. Maar is altijd wel een mouw aan te passen.’’ Het zijn juist soms die net niet helemaal bekende nummers, waar hertalingen van worden gemaakt.

Ik moet bekennen, ik heb het gedaan
Ben mij aan voodoo te buiten gegaan
Een vingernagel, een plukje haar
Alchemie, een duivels gebaar

Ik geef het toe
De consequenties doen er niet toe
Ik moest haar hebben alleen voor mij
En maakte de vloek: ‘The Love Me Or Die’


Melodietjes die tot ons komen via de televisie, tunes van computerspelletjes, obscure dansnummers als ‘Come with me to the cashbah’, ‘Papa loves mambo’ – uit de film Red 2 -, zelfs ook de Griekse inzending voor het Eurovisie Songfestival uit 2013, ‘Alcohol is free’, dat soort nummers maken kans bij TLMOD. Niek: ,,Bij zo’n Grieks lied dat gaat over de financiële crisis zoek ik de tekst via google en zet die dan op ‘translate’.’’ Ook het onvolprezen lied ‘Lonely at the top’ van Randy Newman wordt bij TLMOR ‘Eenzaam aan de top’, in een arrangement van Robert Bakker. Ook Bart van Ballegooijen stort zich op het arrangeren.

The Love Me Or Die doet zowel semi-akoestische optredens als elektrisch versterkte. Niek: ,,Doordat we als band flink zijn gegroeid, zijn we in staat om op veel verschillende plekken te spelen. Zowel kleine als grote podia. We zijn natuurlijk stuk  voor stuk doorgewinterde muzikanten. Er gebeurt ook steeds van alles tijdens de optredens, gekke dingen, bijna kleinkunst. We proberen elke keer een feestje te bouwen.’’

PAUL LIPS


Vanavond (donderdag 16 augustus) speelt The Love Me Or Die vanaf 21.00 uur in Het Wapen van Bloemendaal aan de Zijlvest, als onderdeel van Haarlem Jazz & More.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This