Leestijd:

Reading Progress:

Midden jaren zeventig kwam mijn buurjongen met een bijzondere bundel poëzie aanzetten: ‘Lunchpauzegedichten’. Van de auteur had ik nog nooit gehoord. De gedichten vielen op door de langgerekte vorm en de sinistere thematiek. Ook ik schafte de bundel aan en heb deze nog altijd in bezit, ook al valt-ie door het verstrijken van de tijd bijkans uit elkaar.

Jan Arends was de schrijver van deze bijzondere, vaak naargeestige gedichten. Het gedicht op pagina 15 zou mogen worden voorgelegd aan degenen die ‘Nederland is van míj’ roepen.
Er is
nog nooit
een mens geweest
die een korrel aarde
heeft bezeten.

Ik liep kunsthandel Kruis-weg68 binnen en mijn oog viel op een enorm werk dat de rechterwand en een deel van het plafond siert. Het maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Valse blikken (‘als de klok van Rome slaat’), die is samengesteld door curator/kunstenaar Paul van der Steen.
Het grote werk in zwart-wit is van Jan M. Verburg uit Deventer en roept met bijbelse, erotische en gewelddadige voorstellingen ongemakkelijke gevoelens op. En dat is precies wat de samensteller teweeg wil brengen bij het publiek. Ongemakkelijk zie je ze de kunsthandel binnenschuiven, keurige dames die even een ‘galerietje’ willen komen doen. De kunsthandel ligt prachtig in de loop van station naar centrum en terug, dus de belangstelling is groot.

Jan Arends is vertegenwoordigd in het kunstwerk van Jan M. Verburg. Het leven kijkt hem met kwade ogen aan, precies zoals hij het leven ervoer. Hij was min of meer psychisch gestoord en had er plezier in om mensen in zijn omgeving het leven zuur te maken. ‘Ik lieg/een taal/die er niet is’, schrijft hij in een slotstrofe van een vers dat Verburg verwerkt heeft in zijn collage. Dat is wellicht ook wat kunstenaars en dichters doen als ze de fantasie de vrije loop laten. Vele voorbeelden daarvan zijn nog tot en met zondag 5 november te zien bij kunsthandel Kruis-weg68. Tijdens de Kunstlijn is de kunsthandel ook op vrijdagavond 3 november geopend.

PAUL LIPS

http://kruis-weg68.com/

http://janmverburg.nl/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This