Leestijd:

Reading Progress:

Een enorme opkomst in een bloedhete zaal. De presentatie van het nieuwe album ‘Gehoord’ van Deksels was zaterdag een groot succes. Deksels speelt jazz- en popklassiekers, semi-akoestisch en vertaald in het Nederlands.

Deksels in Pletterij
De zangeres in haar zwart-met-witte-noppenjurkje stapt stevig voort door het mulle zand richting duinrand. Achter haar de muzikanten, die allen het instrument op schouder of rug meetorsen, zelfs de enorme contrabas. Dit is de foto die je ziet als je de thuispagina aanklikt van muziekformatie Deksels, afkomstig uit ‘Groot-Haarlem’, zoals de leden zelf zeggen.
En daar wonen heel wat fans, zo blijkt zaterdag in een afgeladen Pletterij. Het eerste nummer zet direct het sfeertje neer: ‘Ben niet verliefd’, zingt Ellen Volkers, een vertaling van de 10CC-klassieker ‘I’m not in love’.
Je zou er een quiz van kunnen maken: wie raadt het snelst het originele nummer waarvan de vertaling en bewerking is gemaakt.

Deksels
‘Natural woman’ (Goffin/King) wordt ‘Jij laat me zien dat ik één en al vrouw ben’, de hit van Sting ‘Englishman in New York’ wordt ‘Dorpeling in de stad’.
Al eerder zijn liedjes letterlijk of fonetisch vertaald, Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes bijvoorbeeld deden ‘Help! The Beatles in het Nederlands’. Het is een kwestie van wennen. Bij dit duo werd ‘We can work it out’ iets als ‘Weekend wordt het koud’.
In het geval van Deksels pakt het prima uit, juist ook door de jazzy arrangementen en uitstekende begeleiding door Henkjan Heeming (gitaren), Rob van Beek (saxofoons/gitaar) en Gert-Jan Kooren (contrabas/basgitaren).

Deksels in Pletterij
Het zijn liedjes die je kunt vinden in de Top2000, over liefdesperikelen, gedoe om geld of een ‘volmaakte dag’ (een vertaling van Lou Reed’s ‘Perfect Day’.
Het geheel zou kunnen worden omschreven als ‘beschaafd amusement’. De stem van Ellen Volkers doet wat denken aan Cherry ‘Hou me vast’ Wijdenbosch.
Liefhebbers van metalmuziek of piepknor-jazz zul je niet snel aantreffen bij een concert van Deksels, maar het is weer eens een verfrissend geluid in het Haarlemse.

Deksels
TEKST: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

Meer informatie: www.deksels.info

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This