Leestijd:

Reading Progress:

‘Denk aan mij’, geslaagde komedie met uitstekend acteerwerk

Geplaatst op 14 november 2016

Gerda van der Linden en Yvonne Sipman

Gerda van der Linden en Yvonne Sipman

Dat er in actrice Yvonne Sipman een comédienne pur sang schuilde wisten veel Haarlemmers misschien al. Voor anderen bleek Sipman een ontdekking, die de lachspieren behoorlijk wist te beroeren tijdens de dolkomische voorstelling ‘Denk aan mij’ door rederijkerskamer Alberdingk Thijm. Het stuk van Hetty Heyting werd afgelopen weekeinde twee keer gespeeld in Theater de Luifel.

Plaats van handeling is een vakantiehuis in Frankrijk, waar vier vrouwen hun opwachting maken. Ze zijn niet op de hoogte van elkaars komst, zodat direct verwarring en irritatie ontstaat. Zo is daar de ‘huisbewaarder’ Jeanine (Bianca Nunnink), die de neurotische Aafke (Yvonne Sipman) welkom heet. Aafke is naar het landhuis gekomen op uitnodiging van haar ex, Bob, een ware manipulator die al verschillende dames tot wanhoop blijkt te hebben gedreven. Gaandeweg het verhaal komen ook Pem (Gerda van der Linden) en Doris (Sandra Bos) opdraven op het vakantieadres.

Sandra Bos, Gerda van der Linden en Yvonne Sipman

Sandra Bos, Gerda van der Linden en Yvonne Sipman

Elke ex heet zo haar eigen herinneringen aan de charmeur. De sexy Doris bijvoorbeeld strooit met pikanterietjes uit de tijd die Bob en zij samen hebben doorgebracht. Pem gaat na haar traumatische Bob-ervaring als lesbiënne door het leven, en Aafke is verworden tot een hypochonder die slechts bestaat als ze haar dagelijkse portie pillen naar binnen kan werken.

Bianca Nunnink

Bianca Nunnink

Uiteraard staat ´Denk aan mij´ bol van de hilarische dialogen, vileine achteloze opmerkingen en verwarrende ontwikkelingen. Voor regisseur Jaap van Zelst is de afgelopen periode een vreugdevolle repetitietijd geweest, waarin hij tweemaal per week fluitend naar de repetitieruimte van Thijm fietste. Dat je door het spel van zulke actrices een dergelijke bekroning mag meemaken is een prachtig wapenfeit. ´Denk aan mij´ is in alle opzichten geslaagd, met uitstekend acteerwerk, en dus een extra pluim voor die knotsgekke Yvonne Sipman.

Zwembad-decor, Alberdingk Thijm

Zwembad-decor, Alberdingk Thijm

Vraagje aan Chris Sipman, met Frans Saelman verantwoordelijk voor het mooie decor bij de voorstelling. Vlak voor de voeten van de eerste rij bevindt zich het imaginaire zwembad, compleet met trapje en duikplank. ,,Heb je je ergens door laten inspireren?’’ Sipman antwoordt ontkennend.

(c) David Hockney

(c) David Hockney

De Britse kunstenaar David Hockney maakte tussen 1964 en 1971 talloze kunstwerken waarbij hij zich liet inspireren door zwembaden en de ´easy way of living´ in Californië in de Verenigde Staten. Grappig dat het werk van Hockney onbedoeld bijdraagt aan de sfeer tijdens een toneelvoorstelling van een Haarlemse vereniging in Heemstede.

PAUL LIPS
www.alberdingk-thijm.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This