Leestijd:

Reading Progress:

Deze week nog te zien: TRIK buigt zich in Kunst Centrum Haarlem over de ‘lijders’ in een doorgedraaide wereld

Geplaatst op 2 januari 2023

Bij Kunst Centrum Haarlem is deze week nog een kleine tentoonstelling te zien met werken van cartoonist/illustrator TRIK: ‘Lijders’. In zijn kenmerkende, sarcastisch geslepen beeldtaal fileert hij de zogenaamde ‘groten der aarde’ die kicken op ego, macht en applaus van mensenmassa’s. Ze heten ‘leiders’ te zijn, maar zijn in de visie van de kunstenaar slechts ‘lijders’. TRIK neemt de heren – en een enkele dame – venijnig op de hak. Goed kijken is het devies.

door Paul Lips

Passen de werken die TRIK bij Kunst Centrum Haarlem toont in het vakje ‘cartoons’ of is het pure kunst? Ik ben geneigd over te hellen naar de laatstgenoemde categorie. Neem die prent waarop de leider van Forum voor Democratie is afgebeeld, als … reptiel. Alles in een groene gloed. Slechts het giftige tongetje is roodgekleurd, de bitcoins op tafel ogen als goudgele klinkende munt.

___________________________

Of bezie de tekening van die blauwe ‘dixie’ (mobiel toilet) met zo’n hartje als kijkgat, waaronder het woord ‘Rutte’ te zien is. Welcome to ‘dixieland’. Het is het schrijnende beeld van een toiletcabine waaraan zo’n ongelofelijk groot gebrek was de afgelopen zomer in Ter Apel, waar vluchtelingen noodgedwongen de nachten in de openlucht doorbrachten. Op de beeltenis druipt de kwalijk riekende drek onderaan de deur naar beneden: ‘asielbeleid’.

De bescheiden tentoonstelling bestaat uit prenten gemaakt voor Wordt Vervolgd, het magazine van Amnesty International, de organisatie die zich inzet voor de Rechten van de Mens wereldwijd. Eind november bezocht ik een Amnesty-happening aan de Gedempte Oude Gracht en werd er (al briefkaarten aan gevangenen schrijvend) weer eens met mijn neus op gedrukt wat voor groot goed de verworvenheid ‘vrijheid van meningsuiting’ eigenlijk is. Het magazine Wordt Vervolgd verschijnt online en tweemaandelijks in gedrukte versie.

(foto: TRIK)

_____________________________

Ondertussen groeit op het platform Twitter de angst of de huidige baas Elon Musk de vrijheid van meningsuiting kan behouden of allerlei beperkingen in gaat voeren, om tegelijkertijd sommige andere – enigszins dubieuze twitteraars – te deblokkeren. De vraag is natuurlijk behoorlijk lastig: wat is wijsheid? Dien je twitteraars met een onwelgevallige mening te blokkeren en te cancelen, of zou je ze juist moeten ‘laten’ en het recht op de vrije meningsuiting zoveel mogelijk moeten koesteren. TRIK toont het blauwe twittervogeltje gekruisigd af, hangend aan een Tesla-logo, doornenkroon om de nek. Freedom of speech aan banden gelegd. Door de staart van de vogel het woord ‘messiah’, in het lettertype van Tesla, die elektrieke automobiel waar Musk zijn fortuin mee heeft vergaard. Een flink deel twitteraars is inmiddels overigens overgestapt naar een ander platform, met als gevolg een dalend aantal volgers. Maar dan wel met vrijheid van spreken.

_____________________________

Leuk aspect van deze tentoonstelling is dat ook twee delen van het magazine Furie te koop zijn, waarin allerlei illustraties van de hand van TRIK te zien zijn. In deel 2 van dat magazine ook het gedicht dat Joshua Baumgarten voordroeg tijdens de opening. Én een geweldig geestige cartoon van Bas van der Schot, waarop we TRIK zien die op het kantoor van een uitgever probeert een poëziebundel onder de titel ‘Het leven is een stinkende kattenbak – 75 herfstgedichten’ te slijten. Op de achterflap van het magazine zien we de beroemde beeltenis van Phil ‘Hoepla’ Bloom achter een krant, met daarbij de kreet ‘uw ophef hier’. Alsof de lezer daar zelf de ophef kan invullen die hem/haar/hen bezighoudt. Want ophef, daar draait de huidige maatschappij op.
Wie door de week geen tijd heeft om het kunstcentrum te bezoeken kan ook op zaterdag 7 januari naar de nieuwjaarsborrel, die om 15.00 uur begint.

Deel 1 en 2 van Furie Magazine zijn te koop bij Kunst Centrum Haarlem maar ook bij Athenaeum Boekhandel, drankenhandel Bij Tessels (Tesseschadeplein, Haarlem-Noord), Mad Daddys kappers in de Doelstraat en stripwinkel Jopo de Pojo in de Kleine Houtstraat.

Tentoonstelling ‘Lijders’, te zien bij Kunst Centrum Haarlem , Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem, van dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur. Nieuwjaarsborrel aldaar zaterdag 7 januari van 15.00 – 17.00 u.

#Lijders tentoonstelling – Kunstcentrum Haarlem (kunstcentrum-haarlem.nl)

Cartoons – Amnesty International

TRIK© (@triknologi) • Instagram-foto’s en -video’s

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This