Leestijd:

Reading Progress:

Docent Heike Fein kiest voor het vak van leefstijlcoach en gaat werken aan jouw nieuwe ‘ik’: ‘maar jíj bepaalt het, ik geef adviezen’

Geplaatst op 9 augustus 2021

Tijd voor een duurzame verandering van uw huidige leefstijl? Bij Vastbesloten werken wij samen aan uw nieuwe ‘ik’. Met deze woorden opent de nieuwe website van Haarlemse Heike Fein, die een switch heeft gemaakt in haar carrière: van docent Duits en Culturele Kunstzinnige Vorming tot leefstijlcoach. ‘Ik ga je niks voorschrijven, want jíj bent de regisseur van het proces’, aldus Heike.

door Paul Lips

Heike Fein

Daar word je vandaag de dag natuurlijk mee doodgegooid, met leefstijlcoaches in alle soorten en maten. Maar het is wel degelijk een serieus beroep, legt Heike Fein uit. Ze deed een opleiding tot leefstijlcoach, aangezien het om betaalde zorg gaat. “Als je de opleiding hebt voltooid moet je ook aangesloten zijn bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches (BLCN).”

Ze was verbonden aan de Schoter Scholengemeenschap en Lyceum Sancta Maria, als docent Duits en docent Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV). Ook werkte ze mee aan de ontwikkeling van leergangen en lesmateriaal. Toch vond de Haarlemse het als 59-jarige wel eens tijd voor een verandering, een sprong in het diepe. ”Maar het lesgeven heb ik altijd met veel plezier gedaan hoor. Ik heb mooie reacties gekregen van leerlingen. Eentje vond mij ‘de beste lerares Duits’, en een andere leerling is zelf óók leraar Duits geworden. Zelf zocht ik naar nieuwe mogelijkheden, en het feit dat ik van huis uit ook fysiotherapeute ben steunde me in de gedachte dat ik iets voor mensen kan betekenen. Dus ik ben een eigen praktijk onder de naam Vastbesloten begonnen, en doe sinds een jaar ook stoelyoga-sessies voor een groep van oudere mannen en vrouwen in Sint Jacob in de Hout.”

Maar stel nu dat ik – hypothetisch – regelmatig hard loop en daarbij het gevoel heb dat mijn hart veel te hard tekeer gaat… wat zou dan je advies zijn?

“Dan zou ik als eerste zeggen: ben je bij je huisarts geweest? Want ik ben coach. Geen therapeut, en ook geen arts. Een coach begeleidt mensen. Als ik het niet weet stuur ik je naar de specialist. Nadat je met de huisarts hebt gesproken kun je dan bij mij terugkomen. Want ik kan jou niet zo maar een beweegprogramma opleggen. Dus ik zou vragen: wat doé je momenteel aan beweging? Hoe groot is je rondje? Hoe lang loop je? Op welke momenten van de dag? Als je over één kilometer een half uur doet… dan zit daar natuurlijk een discrepantie. Als je dan merkt dat je last krijgt van pijn op de borst zou ik je aanraden om een ECG (hartfilmpje) te laten maken.”

En als ik dan na het hardlopen ’s avonds neerplof op de bank en vlak voor het slapen gaan nog even wat litertjes cola wegtik en de koelkast plunder?

“Tja, ik kan me voorstellen dat je dan niet zo makkelijk in slaap komt. De vraag is: wát wil je veranderen? Wat kún je veranderen? Kun je kleine veranderingen bewerkstelligen. Na tien uur niets meer eten. De cola laten staan. Want wat je na tien uur ’s avonds bunkert wordt als vet opgeslagen. Daar valt veel over te lezen, over wanneer organen actief en niet actief zijn. Ik zeg niet: jij moét dit doen. Ik ga jou niks voorschrijven. Jij bent de eigenaar van het proces. De regisseur van je lichaam. Ik sta er bij. Ik kan stimuleren, soms confronteren. Het fenomeen ‘obesitas’ zit trouwens heel ingewikkeld in elkaar. Dat is ook een hormonaal probleem. Ik woog in een bepaalde periode zelf ook veel te veel. Stress, stress, stress. Stress verhoogt cortisol. Cortisol verhoogt insuline, insuline maakt dik. Niet genoeg slapen zorgt voor stress. Dat zorgt voor een vicieuze cirkel.”

En wat is in het algemeen iets om aan te raden?

“Dan zeg ik: ga joggen, dat is nét iets sneller dan wandelen. Zo’n iets steviger stapje zoals de militairen doen. Dat kun je lang volhouden. En ik raad aan: ga naar buiten. Dat groen alleen al. Dat geeft een goed gevoel. Gun jezelf om weg te gaan van de stress, de drukte en maak ruimte voor mindfulness. ”

De liefde heeft je in Haarlem doen belanden. Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

“Uit Koblenz in Duitsland. Daar waar Rijn en Moezel bij elkaar komen. Ik heb indertijd samengewerkt met Nederlandse fysiotherapeuten, dat was rond 1985/’86. Zo kwam ik in Amsterdam terecht. Eerst studeerde ik geneeskunde in Aken, maar de snijzaal zag ik niet zitten. Daarom koos ik er voor om me te bekwamen in het vak van fysiotherapeut. Maar als fysiotherapeut kwam ik niet aan de bak! Dus deed ik de lerarenopleiding Duits en ook Kunst, Cultuur en Educatie (vrije studierichting van de tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis). Zodoende kon ik naast docent Duits ook als docent CKV aan de slag. Maar stilletjes had ik gehoopt dat ik bij een educatieve dienst van een museum zou kunnen werken. Teylers Museum bijvoorbeeld. Maar dat lukte niet, qua personeel zaten al die musea potdicht.”

Tot slot, heb je bepaalde favoriete kunstenaars?

“Ik ben vooral gefascineerd door het verhaal achter een schilderij of een gebouw. Iets wat je misschien helemaal niet had verwacht. Maar doordat je het concept leert kennen, leer je het verhaal achter het kunstwerk of het gebouw kennen. Dus niet per se het feit dat het een Rembrandt, een Van Gogh, een De Kooning of een Anton Heyboer is. Of zitten we nu bij een gebouw van Rem Koolhaas in Amsterdam of in een totaal zwarte doos? Het verháál er achter, dat interesseert me. En dat is wellicht ook weer de link naar taal. Maar ik kan zowel genieten van de langgerekte eierhoofden van Jan van Eyck als van de wat donker ogende schilderijen van George Hendrik Breitner en de Amsterdamse School.”

Jan van Eyck, Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw, 1434 (National Gallery, Londen)

De praktijk van Heike Fein berust op twee pijlers: leefstijlcoaching en studiebegeleiding. Meer informatie vind je op de website:

www.vastbesloten.com

Heike Fein | LinkedIn

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

error: Kopiëren niet toegestaan!

Pin It on Pinterest

Share This