Leestijd:

Reading Progress:

Dromen en bewegende wolken: kunst-happening met Karen Steenwinkel en Jolanda de Meester

Wolken doorgeven

Geplaatst op 16 februari 2022

Ontvangen worden met champagne en vervolgens met zijn allen even dansen. Een klein beetje nachtclubgevoel krijg je er wel van. Laat Jos het maar niet horen. Dit had echter niets te maken met de protestactie ‘De Nacht staat op’. Hier betrof het een kunst-event van het kunstenaarsduo Karen en Jolanda van het samenwerkingsverband Cutting the Cake. Ongeveer vijfentwintig mensen waren zondagmiddag naar Studio Burgwal gekomen om samen deel te nemen aan deze happening.

TEKST: Remco van der Kruis en Paul Lips
FOTOGRAFIE: Remco van der Kruis

Karen Steenwinkel en Jolanda de Meester vormen al vijftien jaar een kunstenaarsduo. Karen houdt zich bezig met fotografie en Jolanda met textiel. Dat leidt tot een spannende en inspirerende interactie, zoals bij het fenomeen ‘Magic Artwear‘, kunst geprint op zijden doeken en kleding. Duurzaam en gemaakt van hergebruikte materialen.
In deze tijd van de coronapandemie waarin veel mensen last hebben van verwijdering en soms zelfs vervreemding, willen Karen en Jolanda juist verbinding zoeken door middel van kunst, muziek en beweging. Interactief. Dus nodigden de kunstenaars zo’n vijfentwintig personen uit hun netwerk uit, om op zondagmiddag te komen bewegen met textiele kunstwerken in de vorm van wolken, onder de titel ‘The Work Art‘. In Studio Burgwal aan de gelijknamige gracht.

Cutting the Cake

Kunstenaarsduo Cutting the Cake fotografe Karen Steenwinkel (l) en textielkunstenares Jolanda de Meester geven uitleg.

Vóórdat iedereen de studio betreedt leggen Karen en Jolanda uit wat de bedoeling is. Er zijn stickers – met daarop voetjes afgebeeld – op de vloer geplakt. Iedereen zoekt in het donker een sticker en gaat daar op staan. Karen legt uit: “We gaan in beweging komen door samen te dansen. Op de muur wordt een film geprojecteerd en jullie doen de bewegingen na van de figuur in de film.”
In de film worden verschillende liedjes aan elkaar gekoppeld en er is steeds een figuur zichtbaar die dans-moves uitvoert. De figuur heeft afwisselend een schapenkop en een eenhoornmasker op. Ook is een getekende versie te zien van een figuur. Het publiek danst en beweegt fanatiek mee. Alles draait om beweging. Ook de foto die Karen na het vijftien minuten durende dansfeestje maakt heeft beweging in zich. “Als je dromen hebt moet je daar keihard voor werken. Ook wij hebben een droom, maar die kunnen wij niet alleen bereiken. Daar hebben we jullie bij nodig.”

Het publiek geeft verlichte wolken aan elkaar door. Deze beweging wordt door Karin vastgelegd. De wolken zijn gemaakt door Jolanda de Meester van restmateriaal van spijkerbroeken en symboliseren dromen die doorgegeven worden. En na het maken van de foto mag er dan gerust nog even een glaasje roze sjampoepel soldaat worden gemaakt.

De kunstfoto’s (het vrije werk) van Karen Steenwinkel kenmerken zich door het feit dat er praktisch altijd sprake is van beweging. Dat is te zien op haar prachtige portfolio op haar website. Het idee van overdrijvende wolken spreekt ons aan, omdat ze vaak in beweging zijn en dromen en wensen in zich dragen. Het idee van het doorgeven van dromen en verbinding die tot stand gebracht wordt past in de inspiratiesfeer die wij met Spaarnestroom zoeken. Zulke happenings zouden gerust vaker mogen worden gehouden in Studio Burgwal.

www.cuttingthecake.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

4 Reacties

 1. Emmy Grooff

  Super leuk idee Jolanda en Karen, ik doe graag een volgende keer mee 😊

  Antwoord
 2. Sherry

  Het was heel leuk om mee te doen.Ik voelde me ook een beetje een wolk. Met lichtjes haha.

  Antwoord
  • Karen

   Mooi zo 🙂 Leuk dat je erbij was! Nieuwe data zijn bekend. 31 maart, 14 april en 21 april zijn de laatste keren dat je kunt meedoen aan dit event.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This