Leestijd:

Reading Progress:

DROMEN OVER DE HOUTPOORT: ‘Haarlem na sluitertijd’

Geplaatst op 20 augustus 2014

 UINHPersfotoNoordHollands-Archief-Haarlem-na-sluitertijd
Er bestaat een Facebookpagina met de titel “Je bent Haarlemmer als…’. Op deze pagina worden allerlei oude en recente foto’s geplaatst van plekken in de Spaarnestad.
Liefhebbers van de geschiedenis van Haarlem op beeld kunnen tot en met zondag 31 augustus nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Haarlem na sluitertijd, de oudste stadsfoto’s 1847-1920’, te zien in het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat.

Eugène Atget La Rue Quincampoix, Vue Prise de la rue des Lombards, 4e arrondissement, 1908

Eugène Atget La Rue Quincampoix, Vue Prise de la rue des Lombards, 4e arrondissement, 1908

Een van mijn favoriete documentaires is ‘New York en Parijs – door de lens van Abott en Atget’ van John Wabe en Jon Lomas, die ooit door AVRO’s Close Up werd uitgezonden. Het toont het oude New York en Parijs door de lens van Berenice Abbott en Eugène Atget, en de langzaam veranderende stad. Automatisch fantaseer je hoe het er aan toe ging op straat, en hoe de mensen leefden in die tijd. Schilders begonnen vervolgens ook gebruik te maken van fotografie, als hulpmiddel.

Op de expositie ‘Haarlem na sluitertijd’  is werk van een aantal gerenommeerde fotografen te zien, zoals Eduard Isaac Asser (1809-1994), die in 1855 naar het schijnt de oudst bekende foto van Haarlem heeft gemaakt, van de Houtpoort, die in 1873 werd afgebroken (eeuwig zonde!). Het bijzondere is dat Asser zichzelf bij de poort op de foto heeft gezet, waarmee hij als het ware de eerste Haarlemse ‘selfie’ heeft gemaakt.
Er is tevens werk te zien van andere fotografen die Haarlem vastlegden, zoals Pieter Oosterhuis (1816-1885). Hij maakte een prachtige stereofoto van de Amsterdamse Poort met op de achtergrond de Lange Herenvest. Mooi is ook het verhaal van de samenwerking tussen de fotografen Charles Binger en Jacques Chits. Laatsgenoemde vestigde zich in 1878 aan het Waaigat nummer 14, het voorste gedeelte van wat we tegenwoordig de Nassaustraat noemen.

Onder de foto’s van de bekendere namen zijn talloze platen te zien van veelal anonieme fotografen. Een in het water belande tram bij het Wilsonsplein, toeschouwers bij een voetbalwedstrijd van H.F.C. Haarlem aan de Jan Gijzenkade, kermis op de Botermarkt of die bokspringende kinderen op het Wilsonsplein. Hier en daar zie je een niet meer bestaande schoorsteen, zoals die van de Prévinaire-katoenfabriek.

Selfie van Paul

Selfie van Paul

‘Haarlem na sluitertijd, de oudste stadsfoto’s 1847-1920 is een interessante tentoonstelling die nog een extra leuk facet heeft. Net als Eduard Isaac Asser kun je jezelf op de foto laten zetten bij de Houtpoort. Aangezien ik de expositie in mijn eentje bezocht heb ik mezelf maar even met de zelfontspanner gefotografeerd.

TEKST: PAUL LIPS

Het Noord-Hollands Archief organiseert op zondagmiddag 31 augustus 2014 een gratis publieksdag bij de tentoonstelling ‘Haarlem na sluitertijd. De oudste stadsfoto’s, 1847-1920’. Op deze laatste dag van de tentoonstelling worden er leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud.
Zo kunnen bezoekers tegen een kleine vergoeding een stereofoto laten maken van zichzelf, die ze direct meekrijgen in een stereoviewer. Ook verzorgt Martijn Kleppe, onderzoeker aan de Erasmusuniversiteit, een lezing over icoonfoto’s, zijn er rondleidingen door de conservator beeldcollecties Alexander de Bruin en kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar deelnemen aan de workshop ‘Maak je eigen Camera Obscura’. Om 16.00 uur worden de winnaars van de fotowedstrijd ‘Still Haarlem’ bekend gemaakt door de jury.
Datum: 31 augustus 2014
Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem
Toegang: gratis

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This