Leestijd:

Reading Progress:

Lennaert Nijgh

Lennaert Nijgh

Dromers kun je niet genoeg hebben in deze wereld. Mensen die met een schuin oog naar de werkelijkheid kijken, soms bijna tegen het verwarde aan. Ze staan met één been in het heden, en met het andere in het verleden. Lennaert Nijgh was er zo eentje. Godfried Bomans ook.
In Haarlem kom je er zo nu en dan een tegen. Een zanger met papier en pen die er over fantaseert om ‘zomaar langs de kant van de weg te gaan zitten’. Een beetje dromen ‘voor me heen’. Zijn gebreide geitenwollen vest dat hij in 1970 droeg terwijl hij een lied van Bob Dylan vertolkte heeft hij net niet meer aan, de oude folkzangers met wie hij zich omringde lijken dood of geëmigreerd.
Ik heb het natuurlijk over de Haarlemse troubadour Paul Marselje.
De bard mag vandaag even trending topic zijn, omdat morgen de eerste editie van de Kunstmarkten Spaarndam kan worden bezocht.

Het is niet verkeerd om zo nu en dan de stad te verlaten. Voordat je het weet zit je jezelf en je stadsgenoten oneindig de hemel in te prijzen, over politieke zaken te bakkeleien of stadspromotionele zaken te bedenken waar niemand op zit te wachten. Lennaert Nijgh wist dat als geen ander. Met de Jonge Jacob, het Goede Schip, toog hij regelmatig naar havenplaatsen in binnen- en buitenland, om daar de plaatselijke kroegen te verkennen en inspiratie op te doen voor wonderschone liedteksten en verhalen. Zo nu en dan voer hij de Spaarnestroom af en deed hij Spaarndam aan. Tekstregels uit zijn vermaarde liedtekst ‘Het Spaarne’ zijn aangebracht bij het gemaal. In dezelfde periode dat Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh furore maakten in De Waag aan het Spaarne deed ook de troubadour Paul Marselje zijn intrede.

image014

De Haarlemse zanger Paul Marselje heeft al lange tijd een intense band met het dorpje. Hij was er bij toen in 1970 de Kunstmarkt in het leven werd geroepen, een markt die sindsdien elke zomer op een trouw publiek kan rekenen. Marselje treedt er niet alleen op als zanger, maar is ook betrokken bij de organisatie. Morgen – zaterdag 11 juli, zal Marselje op de markt liedjes vertolken van zijn laatste album ‘Een ander gezicht’, inclusief dat dromerige liedje ‘Ik zou zomaar (langs de kant van de weg willen gaan zitten)’. Het album (waarop bijdragen te horen zijn van een aantal gerenommeerde musici) is ook te beluisteren via I-Tunes en Spotify.

http://www.marselje.nl/paulmarselje/

In 1972 werd voor ‘Van Gewest tot Gewest’ een reportage gemaakt van de Kunstmarkt Spaarndam. In beeld zijn de kunstenaars, de dorpsbewoners en  het pittoreske decor waartegen de markt zich afspeelt. Het heeft een heerlijk ‘Ontdek je plekje’-gehalte. Er is zelfs een van de deelnemers die en passant staat te vissen vanachter de kunstmarktkraam.
Inmiddels heeft Art Shot Video Producties van August Herbonnet opnieuw een film gemaakt, die vanavond om 21.00 uur bij RTV Noord-Holland zal worden uitgezonden. De volledige reportage duurt 25 minuten en kan tevens op DVD worden besteld.

PAUL LIPS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This