‘life is very short, and there’s no time
for fussin’ and fighting, my friend’
Het leven is kort, en er is te weinig tijd om je over dingen op te winden of om ruzie te maken.
Een simpel tekstregeltje afkomstig uit een klassieker van de meest legendarische popgroep aller tijden. Er bestaat een clip waarin John een harmonium bespeelt en gekke bekken zit te trekken, terwijl Paul zijn gezicht in plooi probeert te houden en de boodschap van het lied zo goed mogelijk over het voetlicht probeert te brengen.
Ander detail: de prominent aanwezige tamboerijn is in de clip niet te zien, maar wel te horen. Strak tamboerijn spelen is een kunst, en het feit dat George het ding hier bespeelt verklaart wellicht waarom er enige onregelmatigheden te bespeuren zijn.
Lennon schreef bovenstaande tekstregels, die de brug van het lied vormen. Ook nu nog zouden de woorden als een wijze les kunnen worden opgevat, desalniettemin is het een feit dat de twitterende wereld er anders over denkt.
Heemstedenaar Kees Jonkheer is bekend van zijn initiatief Live In Your Living Room, waar verschillende muziekacts op één avond akoestische optredens in de huiskamer verzorgen. Dat heeft al vele gedenkwaardige concerten opgeleverd.
Onder zijn artiestennaam Case Yonkhear bracht hij onlangs zijn derde album ‘Echoes’ uit. Het is een intrigerende plaat geworden, rijk aan instrumentatie en arrangementen die zouden kunnen worden omschreven als ‘verzorgd’, een positieve kwalificatie. Yonkhear is een puike songschrijver met een donkere stem. Geen feestnummer, maar een solist die stap voor stap een groter publiek voor zich wint, te beginnen bij de indiecharts.
Yonkhear is duidelijk beïnvloed door de popmuziek van de late jaren zeventig, waarbij ik vermoed dat hij zich heeft laten inspireren door de creativiteit van een David Bowie en de stem & sound van The Human League. Jengelende klavieren, mooie lead- en achtergrondvocalen, ruige gitaarlicks (in o.a. ‘Fly away’) en een hoop geluiden die men niet direct thuis kan brengen, maken ‘Echoes’ tot een prettige luisterervaring.
Naar verluidt is de plaat opgenomen in New York met behulp van een aantal lokale muzikanten, maar toch raak ik langzaam maar zeker ook benieuwd naar een live-concert van Case Yonkhear.
Tot slot: neem svp even vijf minuten de tijd om deze prachtige zwartwit-clip van het nummer ‘Fly away’ te bekijken. Gaandeweg begrijp je dan ook het waarom van het eerste deel van dit verhaal.
PAUL LIPS
https://www.facebook.com/caseyonkhear/
0 reacties