Leestijd:

Reading Progress:

Rick de Leeuw ken ik niet persoonlijk. In een ver verleden waren mijn zus Joke en zijn zus Tineke vriendinnen met elkaar. Mijn zus overleed aan hartfalen. Deze informatie mag u verder vergeten. Zaterdagavond 25 oktober bezocht ik de première van de voorstelling ‘Beter als’ in de kleine zaal van de Philharmonie. Het was een magistrale avond.

Rick

Onlangs was zanger/dichter Rick de Leeuw te gast bij De Wereld Draait Door, waar hij een mini-college gaf over de poëtische inhoud van de carnavalskraker ‘Er staat een paard in de gang’ van André van Duin. Het was een hilarisch item, vooral ook door de manier waarop Van Duin de explicatie aanhoorde. In één keer maakte Van Duin goed wat hij in 1975 had verpest, toen hij die idiote parodie op ‘Wij zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy meende te moeten uitbrengen.
‘Er staat een paard in de gang is te vinden op het laatste solo-album van Rick de Leeuw, dat de titel ‘De parels en de zwijnen’ meekreeg. De plaat bevat inderdaad een aantal parels, bekende en minder bekende Nederlandstalige covers, zoals ‘Terug naar de kust’, ooit een hitsingle voor Maggie MacNeal op tekst van Theun de Winter.

gitarist

Wat direct opvalt tijdens het beluisteren van het album is de opvallende rol voor gitarist Roeland Vandemoortele, die met directe streken uitwaaierende muzikale klanken schildert. Een van de hoogtepunten van het album is ‘Liefde in mineur’ (Will Tura), maar zelfs een lied als ‘Als de liefde niet bestond’ (Toon Hermans) roept onverwachte sentimenten op.
Rick de Leeuw is natuurlijk vooral bekend als de energieke frontman van Tröckener Kecks, een punkband die zijn oorsprong vond op het katholieke college (‘kostschool’) Hageveld te Heemstede. Het lied ‘Van God los’ refereert aan die periode. Na een bezettingswisseling leverde de verfriste groep nog een aantal schitterende nummers af, waaronder het schrijnende ‘Ik denk nooit meer aan jou’, een lied uit 2000 dat tijdens deze theatershow wordt uitgevoerd.  Daarnaast is werk van de plaat ‘Beter als’ uit 2013  te horen.

Rick5Dan blijkt dat De Leeuw nog altijd over de tomeloze energie beschikt waarmee ruim twintig jaar elke popzaal werd platgespeeld. Weliswaar nu voor iets minder publiek, maar vol passie, zoals ook in ‘Ben ik te min’ van Armand, een nummer dat met ‘vier akkoorden en een roestige mondharmonica een nieuwe tijd inluidde’.
Mooi is ook ‘Karolien zegt’, een bewerking van ‘Caroline says II’ van grootmeester Lou Reed, een van de peetvaders van de punk.

Als toegift wordt uiteraard ‘Er staat een paard in de gang’ gespeeld. Het is een triphopnummer geworden met weer een prachtige rol voor gitarist Vandemoortele.

Parels,,Mooi dat het nummer echt een onderdeel was van het geheel’’, zucht de Leeuw als hij na afloop handtekeningen uitdeelt in de foyer. Desalniettemin zit het paard nu al drie dagen in mijn hoofd.

PAUL LIPS (geeft vijf sterren)

‘Beter als’, door Rick de Leeuw & band. Toernee.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Lisette Schulte

    Klinkt fantastisch!! Had me enorm verheugd op een avondje “de Leeuw”morgen in Apeldoorn. Dat gaat helaas niet door, omdat er te weinig kaarten zijn verkocht! Waar zijn de Rick & Kecks-fans gebleven??

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This