Leestijd:

Reading Progress:

[sgmb id=”1″]

Ik stuitte op een foto van een man die boven de grond leek te zweven. Een heer in een blauw vest en groene broek. Bij nader inzien ligt hij op een stang die met een andere, verticale stang is bevestigd aan het plafond van de Utrechtse werfkelder, waar het tafereel zich afspeelt. ,,Ik heb vormgegeven aan het verlangen boven de grond te zweven, met een minimum aan materiële toevoegingen’’, schrijft de kunstenaar op een website.

André Pielage

Het gaat om André Pielage, een beeldhouwer en installatiemaker die geboren werd in Zuidschermer, maar nu gevestigd is in Rotterdam. Of in Utrecht, want dat wordt weer ergens anders op het wereldwijde web vermeld. Niet te verwarren met Andreas Pielage, want dat is een getalenteerd Haarlems muzikant.

Onlangs wandelde ik het Paviljoen Welgelegen van het provinciehuis aan de Dreef binnen, om kennis te nemen van de tentoonstelling ‘Smoothies’. Er is werk te zien van Dik Box, Lisa Couwenbergh, Lenneke van der Goot, Andrew March, Carina Riezenbos en de hierboven genoemde André Pielage.

Eén van zijn werken viel me op. Dat droeg de titel ‘Zonder titel’, en bestaat uit ‘gevlokt aluminium’. Gevlokt, een interessante term die ik niet kan thuisbrengen. Het merkwaardige is dat op de site van de Dreefexposities te term ‘gevlokt’ wordt gehanteerd, maar dat op het kaartje dat bij het kunstwerk hangt het woord ‘gevlokt’ is doorgestreept. ‘Gevlokt or not gevlokt’, that’s the question.

Het gaat om een grillig gevormd wandobject, dat een associatie oproept met zeekoraal. ‘In zijn sculpturen en installaties speelt hij binnen de gegeven context met het aspect van afwezigheid’, valt te lezen over André Pielage in de begeleidende tentoonstellingstekst. Het blauw van de sculptuur deed me denken aan het werk van Yves Klein (1928-1962), de Franse kunstenaar die zijn eigen kleur uitvond onder de titel Yves Klein Blue (IKB), en daar prachtige, uiteenlopende werken mee maakte.

In de gang van de expositieruimte staat een werk van Andrew March; een sculptuur met een cowboy en indiaan die een duel aan lijken te gaan. Ze staan met de ruggen tegen elkaar. Ze zijn klaar om de het afgesproken aantal stappen te zetten. Wie zich het snelste omdraait en zijn wapen weet te trekken, wint. ‘Spaghetti Western’ heet het – in lelijk oranje polyester uitgevoerd – object. Je kunt er met gemak die cowboy in zien die overal conflicten uitlokt, en met de rug naar de mensen in de wereld staat. Altijd klaar om met scherp te schieten.

‘Smoothies’, tot 31 augustus in het Provinciehuis, (Paviljoen Welgelegen), Dreef 3. Te bezichtigen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This