Leestijd:

Reading Progress:

EEN ZOMERS ZONDAGMIDDAG-FUIFJE MET HAARLEM HITMASJIEN DE KLIKO’S IN TEYLERS MUSEUM

Geplaatst op 14 augustus 2015

10998667_391441901028124_1833462604309376041_n‘Dit is een eenzame keiharde klote-ballad
ik speel hem alleen voor jou
ik speel hem alleen voor jou
als ik alleen ben…‘

Zulke tekstregels doen bij mij de oren spitsen. Ze zijn geschreven door Joost Varkevisser, zanger/guitarist van De Kliko’s. Wat er volgt is nog veel spannender:

‘…En je trekt soms wat aan
en je trekt soms wat uit
je bent soms zo stil
en je maakt soms geluid
het kan me niet schelen
ik houd van je
zoals je bent…’

Vooral dat ‘ik houd van je’ doet beseffen dat hier gezongen wordt in een taal die zo’n vijftig jaar geleden opgeld deed in de lage landen. De beatrage was in volle gang, ingezet door Engelse en Amerikaanse popgroepen. De belangrijkste van allemaal kwam uit Liverpool en bracht via het label Parlophone plaatjes uit als ‘I wanna hold your hand’, die niet overal enthousiast werden ontvangen…

10957675_389040457934935_8461212839058103963_nDe langspeelplaat ‘De Kliko’s’ van het gelijknamige Haarlemse ‘poldergarazie’-orkest werd in april gepresenteerd in het Patronaatcafé en met groot enthousiasme door de aanwezige jongelui ontvangen. Zowel tieners als twens applaudisseerden naar hartelust en zongen de teksten – voor zover bekend – mee uit volle borst. Een moment dat menige meerderjarige de wenkbrauwen ongetwijfeld deed fronsen was het ogenblik dat een heuse, enigszins schaarsgeklede gogo-danseres de bühne beklom en bijbehorende frivole bewegingen placht te maken. Tot een inval van de sterke arm der autoriteiten kwam het nochtans niet, aangezien de jeugd zich keurig wist te beheersen en het muziekensemble het optreden dus niet voortijdig hoefde af te breken, zodat een Kurhaus-erlebnis aan Haarlem voorbij ging.
Voor een extra hoogtepunt zorgde bassist Jeroen Blij door op het toppunt van enthousiasme zich al crowdsurfend tussen de handen van de menigte en het plafond van het etablissement voort te bewegen. Een giller. Helemaal ’t einde. Te waauw.

Kortom, het was een gedenkwaardige nacht.

KlikosSpijtig genoeg zijn deze beschaafde jongens niet zo heel vaak meer in de omgeving van de Spaarnestad gezien. Vraag aan basguitarist Jeroen Blij hoe dat zo kan.
,,Wij worden veel gevraagd in plaatsen als Groningen, Arnhem, Nijmegen en Utrecht. De elpee doet het erg goed in die plaatsen en is er niet aan te slepen. We worden daar dus telkens teruggevraagd voor optredens. Daarnaast staan we op festivals die zich toevallig buiten de regio Haarlem afspelen.’’

Zondag dus eindelijk weer eens letterlijk aan het Spaarne, in de Ovale Zaal van Teylers Museum… als onderdeel van de tentoonstelling ‘Overal Muziek’.
,,Ja, dat vinden we natuurlijk  hartstikke leuk. Onze muziek is geschikt voor een uiteenlopend publiek, ook voor kinderen en opa’s en oma’s. We zullen niet op volle sterkte spelen, rekening houdend met de omgeving.’’

Is er kans dat je ook gaat crowdsurfen in de Ovale Zaal?
,,Bij optredens van De Kliko’s gebeuren altijd gekke dingen. Maar dat plannen we nooit! Ook bij die elpeepresentatie in het Patronaatcafé waren we van plan een superstrakke set te spelen. Vervolgens gebeurde er van alles: er viel van alles uit en om, die danseres kwam het podium op, iemand pakte mijn bas en ging er op spelen, tot en met het crowdsurfen aan toe. Als toppunt gaf Joost ook nog een gitaar weg aan een jongedame in het publiek. Optredens van De Kliko’s zijn altijd feest.’’

Klik osDat zal me dus weer een mieters fuifje worden zondagmiddag 16 augustus, waar De Kliko’s om 13.00 uur in de Ovale Zaal optreden, en wellicht later in de middag nogmaals.

PAUL LIPS
http://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/de-klikos-in-de-ovale-zaal

https://www.facebook.com/deklikos

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This