Onder de titel ‘Hou de fakkel hoog Fest’ herdenken vrienden komende zaterdagavond 17 mei op muzikale wijze de vermaarde keukenprins en zanger Michael van der Putten, ook bekend als ‘Mikey’. Mikey was de kok van Deplanu aan het Santpoorterplein, tot hij vorig jaar plotseling overleed.
In het Slachthuis aan het Rockplein zijn er zaterdag 17 mei vanaf 18.00 uur optredens van Psycho in Mongkok, Michael Prins en One Foot In Ze Grave.
door Paul Lips
“Michael van der Putten was een aimabel mens”, vertelt Franklin C. Misset, slagwerker bij One Foot In Ze Grave. “Hij was heel populair in heel veel verschillende scenes, verschillende kringen. Hij maakte nooit ruzie, en zelfs als hij stevig gedronken had bleef hij altijd geestig en vriendelijk. Mikey kon goed met mensen omgaan. Als kok verwachtte hij van het team wel de optimale inzet, dat je er echt voor gáát, voor dat gezamenlijke doel. Met kennis van zaken en dat je op elkaar kunt rekenen.
Ik leerde hem kennen in De Lange Heer en het klikte gelijk. Michael kookte eerst overal, van eetcafé tot strandfeest, en heeft toen een tijd als zelfstandig kok in De Lange Heer gefunctioneerd. We werden snel vrienden en zagen elkaar wel zo’n twee, drie keer in de week. Zelf noem ik me meer een goeie hobbykok, ik ben een liefhebber die geboeid is door alles wat je met gerechten kunt doen. Al die varaties die je kunt aanbrengen alleen al door de soorten kruiden. Ik heb in café ’t Melkwoud gekookt, maar bijvoorbeeld ook bij openluchttheater Caprera. Dus gesprekken met Mikey gingen heel vaak over eten, over soorten van ‘bereidingen’.
Tim van Laar en Michael van der Putten zijn de oprichters van Deplanu aan het Santpoorterplein. ‘Deplanu’ is de achternaam van Mike’s moeder Silvana. ‘Deplanu’ betekent ‘aan het plein’. Het is een sfeerrijke, intieme plek met een goeie crew, en de reacties en recensies zijn enthousiast.
Naast culinair kunstenaar was Mikey ook zanger, bij onze vriendenband The Cockzz. De naam verwijst naar Mike zelf, naar gitarist Alvaro Santiago Caro en naar mij als ‘koks’. Bassist Ernst en ik zijn dezelfde ritmesectie als die van One Foot In Ze Grave. Dus vaak deden we gecombineerde optredens.
Mikey wilde graag zingen, maar had zelf het idee dat hij niet kón zingen. Hij was ook altijd ontzettend zenuwachtig voor een optreden. Stevig indrinken hoorde daar bij, haha. Maar als je de nummers van The Cockzz op Spotify beluistert dan hoor je dat hij het er prima van af brengt. Ik ben een lange periode behoorlijk van slag geweest nadat Mike in mei vorig jaar plosteling overleed aan een hersen aneurysma. Mikey wordt nog steeds heel erg gemist in Haarlem.”
Franklin: “We hebben heel erg veel lol gehad toen er bij café Van Gunsteren in de Vijfhoek een wedstrijd ‘koken in de stijl van een land’ werd gehouden. Het programma waar zij op aansloegen was Master Chef met het thema ‘land’. Wij kozen voor Oezbeeks koken en zochten contact met de Ambassade in Brussel. Daar konden we een heuse masterclass Oezbeeks koken bijwonen. Chef Mikey and his Manager Mr. Misset from an important tv program in Holland. Hahaha.
Het hoofd van de keuken uit de Ambassade in Parijs werd ingevlogen en alles vastgelegd voor de Oezbeekse tv. Het was een grote deceptie voor ze toen we vertelden dat het voor Café van Gunsteren was…. We konden meteen opkrassen. Maar wij wisten inmiddels wel alle geheimen van het nationale gerecht Plov (een gerecht met veel wortelen, lamsvlees, rijst, uien en knoflook) plus een Oezbeeks voor- en nagerecht. Geweldig om mee te maken.”
Tim van Laar leerde Michael van der Putten kennen in café De Lange Heer en gezamenlijk besloten zij een nieuw avontuur aan te gaan: restaurant Deplanu aan het Santpoorterplein. Dat was in 2021, terwijl de pandemie ons land nog in en stevige greep had. Lockdowns en avondklokken werden overwonnen – ’toen we enkel overdags open mochten hebben we onze lunches stevig op de kaart gezet’ – en vervolgens schoot Deplanu de hoogte in met lovende recensies, hartverwarmende aanbevelingen en algehele populariteit.
Tim van Laar: “Ja, meerdere positieve recensies in bijvoorbeeld Haarlems Dagblad en de Volkskrant én een prachtig verhaal in de Lekker500. Dat is heel fijn. We hebben vorig jaar na het plotselinge overlijden van Mike dan ook besloten om in zijn geest ’te blijven rocken’.
Aangezien er naast Mike nog drie chefs werkzaam waren (en nog steeds zijn) konden we ondanks het verlies weer open gaan. Elke kok heeft bij ons een eigen, aparte stijl. Daardoor konden we het opvangen. En we hadden het geluk dat een stagiair van het Nova College bij ons in het team is gebleven.
Michael van der Putten onderscheidde zich door zijn culinaire visie en unieke stijl. Hij leerde de fijne kneepjes bij chefkok Alvaro Santiago Caro in restaurant Parallel aan de Overtoom in Amsterdam. Daarna ging zijn voorkeur uit naar een plek in Haarlem. Voor zijn gerechten nam Mike elementen uit de Zuidamerikaanse en Spaanse keuken en kwam met aparte combinaties, vaak met een twist. Hij toverde met streekgebonden gerechten, daar was hij heel creatief in. Hij was heel leergierig en was altijd heel veel aan het lezen om inspiratie op te doen. Zijn laatste gerecht hebben we pas onlangs van de kaart gehaald, een variant op een steak tartare met bouillon Iberico.
Vorig jaar in mei was de uitvaart van Mike in het Slachthuis. Er was een enorme belangstelling en niet iedereen kon er bij aanwezig zijn. Wel hadden we ook een live-stream, zodat ook vrienden uit het buitenland de plechtigheid konden volgen. Mooi dat we Michael ook komende zaterdag kunnen herdenken en het leven kunnen vieren, met eten en live-muziek.”
Hou de fakkel hoog Fest, Mikey Forever, zaterdag 17 mei vanaf 18.00 uur in het Slachthuis aan het Rockplein, Haarlem. Toegang gratis.
Live: Michael Prins, One Foot In ze Grave, Psycho in Mongkok
DJ R-SOUL
Het eten wordt verzorgd door Deplanu, Mikey’s restaurant.
The Cockzz op Spotify: Lawyers, Guns and Money – song and lyrics by The Cockzz | Spotify
0 reacties