Leestijd:

Reading Progress:

EP-release party Haarlemse zangeres Phine

Geplaatst op 11 oktober 2022

In het net verbouwde Patronaat Café (nu Stage 3 genoemd) is het druk op zondagmiddag 2 oktober. Ongeveer 130 vrienden, familieleden en liefhebbers zijn afgekomen op de EP-release party van de 27 jarige Josephine Koelman, artiestennaam Phine. Dat is ook te lezen op de t-shirts van een groot aantal fans: “U so Phine”. ,,Maar je spreekt het uit als Fien”, vertelt Koelman. ,,Of misschien verander ik het toch..”, zegt zij peinzend. 

Tekst en fotografie: Remco van der Kruis

Op de website van Patronaat staat: ‘haar muziek is modern maar refereert ook heel duidelijk naar de jazz, soul en blues uit de 60s en 70s. Haar ijzersterke persoonlijke teksten verraden hierbij dat het gevoel voor PHINE minstens zo belangrijk is als de muzikale vorm.’ Grote voorbeelden voor Koelman zijn Prince en Amy Winehouse. ,,Soms word ik vergeleken met Amy Winehouse. Dat heb ik liever niet”. 

Tijdens de EP-release party is helaas de EP nog niet af. ,,Alle nummers zijn klaar maar moeten nog gemasterd worden. Ik ben ondertussen ook met mijn eigen master bezig en daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. Volgende week gaan we in de studio nog één keer alles doornemen. Als we dan tevreden zijn gaat het naar de masteraar.” De EP heeft als titel ‘Confessions of the mind”. Er staan 5 nummers op: Conclusions, Nine Lives, Wild like you, I am out en Always. Conclusions is in juni als haar eerste nummer verschenen en is op onder andere Spotify te beluisteren.

Alle nummers heeft Koelman zelf bedacht. Ze wordt daarbij bijgestaan door Ton Peek en Hein van Oosterom. Peek maakt arrangementen op gitaar, Van Oosterom doet dat op piano. ,,Ik luister naar de muziek en maak er tekst en melodie op. Soms maak ik het wat jazzier. Als ik denk dat de zanglijn voorspelbaar wordt, dan verander ik het naar wat meer onverwachts. Om het spannend te houden.”

Tijdens het optreden heeft Koelman een fijne band om zich heen: Matthijs Geerts op piano, Casper Bleumers op bas, Nico Verspaget op drum en Davy Lourenburg op gitaar. Het past allemaal maar net op het podium van Stage 3. De band en Phine hebben er zin in. En dat geeft een fijne energie waar het publiek ook raadt mee weet. Phine heeft een prettige stem die zo nu en dan inderdaad aan Amy Winehouse doet denken. Naast haar eigen nummers zingt ze die middag twee covers: ‘How come U don’t call me anymore’ van Prince en ‘Just Friends’’ van Amy Winehouse. Hou je van mix van blues, soul, jazz, Prince en Amy Winehouse, dan zit je bij Phine goed.

,,Dit was pas mijn 4de optreden. Het was overweldigend: zoveel mooie reacties! De volgende dag moest ik er nog van bijkomen. Nu is mijn doel heel veel optreden en verder groeien in mijn performance. Leren om de nummers aan elkaar te praten. Mijn grootste droom is een keer optreden op North Sea Jazz!’

Nog een leuk weetje over Phine: Haar opa is Cor Jonker, bassist en straatmuzikant. Hij speelde in de straten van Haarlem met bas en een wasbord. Hij startte in 1990 met Petit Samois. Een kleine versie van Samois sur Seine, een jazz festival ter ere van Django Reinhardt. Elk jaar op 1 juli vindt dit festival plaats tussen de woonwagens op het achterterrein van Nieuw en Meer in Amsterdam.

Spotify: Conclusions 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This