Leestijd:

Reading Progress:

Eveline van der Eijk is gefascineerd door korstmossen, een thema in haar kunst

Geplaatst op 22 oktober 2023

Momenteel is bij Kunst Centrum Haarlem een mooie tentoonstelling te zien onder de titel ‘Natuur in textiel en glas’. Leonie van Poecke toont haar monumentale wandtapijten, van Mirte van Kooten zijn er abstract getufte wand- en vloerkleden te zien, Krista Israel maakte de zogeheten ‘seedpods’ van glas en Noortje Haegens toont haar ‘glass globes’. Eveline van der Eijk exposeert haar ‘geborduurde korstmossen’. Zij gaf afgelopen zaterdag uitleg over haar werk.

door Paul Lips

Een kleine introductie. Beeldend Kunstenaar Eveline van der Eijk resideert met haar atelier sinds jaar en dag aan de Zwemmerslaan in Molenwijk, waar postbode PM Delèfre de post bezorgt. Hij was het dan ook die Spaarnestroom tipte over het kleurrijke werk van deze kunstenaar. Het wachten was slechts nog op een goede aanleiding. En die is er, want tot en met komende zaterdag 28 oktober is het werk van Eveline en haar verwanten nog te zien bij het kunstcentrum. Reden genoeg om zaterdagmiddag een bezoekje te brengen aan de goedbezochte ‘meet & greet’ waarbij Eveline uitleg gaf over haar werk.

“Eerst maak ik met mijn mobiel foto’s van korstmossen die ik tegenkom. Ik heb een microscoopfunctie op mijn toestel. Soms bewerk ik die foto’s op de computer, met name de kleuren. Die kleuren mogen soms wat meer uitgesproken namelijk. Vervolgens laat ik ze printen op linnen bij een bedrijf in Eindhoven. Je kunt daar zelf je foto’s aanleveren die ze dan op stof kunnen printen. Ik kies vrijwel altijd voor linnen – dat doe ik vanwege mijn schilderachtergrond – ook vanwege de stevige structuur. En wat ook wel leuk is is dat het niet helemaal ‘effen’ is. Zoals je hier kunt zien zit er af en toe een onderbreking in de print. Na een maand of anderhalf krijg ik dan een enorme rol van stof toegestuurd, en daar zitten vaak cadeautjes bij, dat is altijd een verrassing.”

Werken van Eveline van der Eijk bij Kunst Centrum Haarlem.

“Dan begint het echte werk. Dan bevestig ik een versteviging aan de onderzijde en dan ga ik aan de slag met de naaimachine in de vrije stand. Dan kan ik als het ware tekenen met de naaimachine. Er zit uiteraard ook een borduurfunctie op de naaimachine, maar ik gebruik de vrije stand zodat ik alle kanten op kan bewegen. Als ik een heel groot stuk linnen heb is dat soms wel lastig heb ik gemerkt.
Kijk, deze foto heb ik in de Waterleidingduinen gemaakt. In werkelijkheid is dit een heel klein takje. Maar een maand geleden heb ik een reis naar IJsland gemaakt en daar heb ik heel veel korstmossen kunnen zien. Op een gegeven moment dacht ik een paarse korstmos gevonden te hebben. Dus ik flink veel foto’s maken… toen keek ik iets beter en wat bleek… het was toch vogelschijt, haha.”

“Met de hand geverfde wol vul ik de cupjes van de korstmossen die je op de werken ziet. Ook de omlijstingen borduur ik met wat dikker garen. Die wol bestel ik in Ierland. Doordat ik met gekleurde wol werk is de uitkomst voor mij altijd verrassend.
Wat ik er nu zo fascinerend aan vind is dat de korstmos een wereld op zich is. Als je dichtbij gaat kijken is het een hele nieuwe wereld. Ik ben nu zo’n drie jaar vooral met die korstmossen bezig. Vooral in de regen komen de kleuren van korstmossen er mooi uit, intenser. De natuur is een excellent kunstenaar, daar borduur ik op voort. Ik heb daar nog heel veel in te ontdekken. Dagelijks ontdek ik nieuwe dingen.”

Eveline toont de achterkant van een korstmos-kunstwerk.

“Groen, paars, turquoise, dat zijn kleuren waar ik van hou. Die lijnen die ik borduur doen soms dan weer denken denken aan de kosmos, het sterrenstelsel. Als je zo’n werk omdraait dan kun je het lijnenspel goed zien. Wacht, ik al er even een van de muur halen, dan kunnen jullie dat beter bekijken.
Ik heb trouwens heel veel inspiratie opgedaan in IJsland. Niet alleen van korstmossen maar ook van bijvoorbeeld lava of watervallen. Structuren in de natuur boeien me. Daar ga ik iets mee doen, andere vormen en andere uitwerkingstechnieken. Misschien ga ik dan weven. Met weven ben je qua kleuren iets beperkter. Ik wil dan een digitaal weefgetouw gebruiken, dat ga ik in Gent doen in het Industriemuseum.”

‘Natuur in textiel en glas’, nog te zien tot en met zaterdag 28 oktober bij Kunst Centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem.
Eveline van der Eijk houdt open atelier tijdens de Kunstlijn Haarlem aan Zwemmerslaan 2-4, Haarlem.
Een groot deel van de korstmossenserie is te leen en te koop bij Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen.

Home – Eveline van der Eijk – Schilderijen en Textielkunst

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This