Leestijd:

Reading Progress:

De ochtend is niet het favoriete deel van de dag van de bijna 62-jarige Ron Cornet. Hij heeft tijd nodig om op te starten en zijn gedachten onder controle te krijgen. Cornet heeft een psychische aandoening en is kunstenaar. Zijn werk is tot en met 7 januari 2018 in Museum Haarlem te zien.

Outsider Artists, waartoe Cornet wordt gerekend, zijn kunstenaars die buiten het ‘normale circuit’ werken, omdat ze een psychiatrische achtergrond hebben. Het hoofd van deze mensen loopt over met allerlei gedachten die ze niet op een gewone manier kunnen uiten. Om die gedachten toch een uitweg te bieden, wordt tekenen en schilderen als een vorm van therapie aangeboden.

Voor Cornet heeft die therapie heel goed gewerkt. Hij begon met tekenen toen hij 41 jaar was. Hij had toen een zware periode en werd opgenomen. ,,Tekenen geeft rust in mijn hoofd. Ik kan mijn gedachten focussen op mijn werk en dat vind ik prettig. Ik heb dan geen nare gedachten meer. Ik schilder bij ‘Kreatief Atelier’, dat is ook nog eens gezellig omdat daar nog meer kunstenaars aan het werk zijn. En praktisch: Ik heb er thuis geen rommel van.”

De schilderijen van Cornet zij heel kleurrijk met veel vormen. Typisch werk waar je, als je er langer naar kijkt, steeds meer in ontdekt. Hier en daar gezichten, af en toe een vogel en misschien zelfs een giraffe. Bezoekers van de expositie valt desgevraagd vooral het warme kleurgebruik op. Cornet: ,,Ik doe veel inspiratie gewoon op straat op: felle kleuren van reclameborden, kleding van mensen en auto’s, maar ook de natuur inspireert mij. Ik denk dat ik onbewust gepikt heb van Picasso. Mijn gezichtjes zijn ook een beetje zoals Picasso ze schilderde. Maar de vormen en kleuren komen denk ik meer uit de Cobra-groep.’’

,,Ik ga heel intuïtief te werk door met ecoline kleuren op papier aan te brengen. Vervolgens droog ik het met de föhn, zo kan ik meteen doorwerken. Met zwarte viltstift accentueer ik bepaalde vormen. Soms voeg ik ook kleur met acrylverf toe.”

Maurice Koelemeij, werkzaam voor Het Dolhuys, helpt Cornet een handje met het zichtbaar maken van zijn werk voor de buitenwereld. ,,Ik ben heel blij met de hulp van Maurice. Anders ligt mijn werk straks 10 jaar thuis en heeft niemand het gezien. Dan doe ik niks anders dan tekenen. Nu kom ik nog eens in een museum te hangen en – met een knipoog – word ik zelfs geïnterviewd!”

Koelemeij: ,,Ik help hem met het plaatsen van zijn werk op Facebook en bij bijvoorbeeld het maken van flyers en inschrijvingen voor (inter-) nationale Outsider Art tentoonstellingen. Zodra iemand echt interesse heeft in een van zijn werken, ga ik er tussenuit. Ron is de kunstenaar.”

Cornet vindt het machtig mooi dat zijn werk in Museum Haarlem te zien is. Tijdens de openstelling in het Kunstlijn-weekend had hij een speciaal gekocht gastenboek op tafel liggen. Cornet laat één van de teksten lezen waar hij heel trots op is: ,,Geen Outsider Art, gewoon goed werk!”. ,,Wat ik mooi zou vinden is als mijn werk op koektrommels en onderzetters wordt gedrukt. Dan kan ook de ‘gewone’ man met kunst in aanraking komen.”

In Museum Haarlem hangen negen werken uit de Dolhuys-collectie en vier die Cornet nog thuis had staan. Eén van deze vier is reeds verkocht; de andere drie zijn nog te koop.
Cornet is ook uitgenodigd om in Kunsthaus Kannen museum voor Outsider Art in het Duitse Münster te exposeren. Zes werken van Cornet zijn daar op 28 januari te bewonderen. Cornet is te volgen op Facebook waar ook werk van hem te koop is.

Tekst en foto’s: Remco van der Kruis

Foto’s werken Cornet: Museum Dohuys

Facebook Ron Cornet: @roncornetoutsiderartist

[sgmb id=”1″]

 

 

 

 

 

Facebook Ron Cornet: @roncornetoutsiderartist

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This