Leestijd:

Reading Progress:

GEEN VERLIEZERS TIJDENS COC-SONGFESTIVALVOORRONDE ‘IEDEREEN 12 PUNTEN’

Geplaatst op 30 augustus 2016

De meeste mensen hebben een haat-liefde verhouding met het fenomeen ‘songfestival’. Toch kan zo’n liedjesconcours ook een feestelijke gebeurtenis zijn. ‘Iedereen 12 Punten’ is de titel van het evenement dat zondag 4 september wordt gehouden in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Haarlemse artiesten strijden om een finaleplaats op het Nationaal COC Songfestival, later dit jaar. Een vooruitblik.

197817-300-304-scale

 

,,Over mijn roomwitte kostuum is een flesje chocomel heengekomen, dus dat kan nog heel spannend worden allemaal’’, legde Ben Cramer uit. Het was 1973. Ben was live aan de telefoon in een televisie-uitzending, om vanuit Luxemburg te vertellen over de laatste voorbereidingen van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival. Ben jokte op dat moment om een quiz-kandidaat in verwarring te brengen. In een spelshow op de zaterdagavond moesten de kandidaten raden welk pak Cramer zou dragen. Bruin, zwart, rood of het vermaarde roomwit. Zoiets.
Hoe die zaterdagavondspelshow heette ben ik totaal vergeten. Was het tijdens het populaire familieprogramma ‘Een van de acht’, of was dat al gestopt? Was het Mies Bouwman? Was het Berend Boudewijn? Peter Knegjens?
Het gekke is dat ik in mijn herinnering steeds in de veronderstelling ben geweest dat Cramer meedeed met zijn beroemde lied ‘De Clown’. Niets is minder waar. Hij zong tijdens Eurovision het door Pierre Kartner geschreven ‘De Oude Muzikant’, waarmee hij eindigde op de veertiende plaats. Ach, wat maakt dat uit. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Vele jaren later, ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw, had ik de eer om Cramer in levende lijve te ontmoeten. Het was in een Hilversumse radiostudio. Cramers carrière zat weer in de lift. Hij was nu een succesvol musicalartiest. De presentatrice van dienst vroeg hem het hemd van het lijf. Conclusie aan het eind van het interview luidde: ,,Ik denk dat ik rijper ben geworden. Kan ik dat zo zeggen?’’
De onvolprezen presentatrice Jellie Brouwer leek één seconde van haar stuk, maar sprak toen: ,,Natúúrlijk kan jij dat zo zeggen, Ben Cramer.’’

Onlangs zat ik wat rond te neuzen op YouTube. Vooral obscure plaatjes uit de jaren zestig van de vorige eeuw hebben mijn voorkeur. Wie schetst mijn verbazing als ik stuit op een beatbandje genaamd The Sparklings, met als leadzanger…….

Het lied heet ‘Ach barst!’ en lijkt geschreven in ZZ en de Maskers/traditie:

…’Is het niet om te gillen
Ik zou je wel levend willen villen
Maar nee, ik ga naar huis
Want het is voor mij voorgoed voorbij…’

Om het nog gekker te maken zie ik vervolgens een televisieopname uit 1968 met een keurig in pak gestoken… Ben Cramer, die zingt over ‘mijn Gina’, en ook nog eens niet onverdienstelijk tamboerijn blijkt te kunnen spelen!

Zoals we reeds overal konden lezen en horen wordt de voorronde ‘Iedereen 12 Punten’ zondag een feest. Compleet met dragqueens, hoge hakken over de vijver, korte optredens van juryleden als Mathilde Santing en ander vermaak. Hans Goes en Richel Rijnbergen verwachten dat de sfeer net zo optimaal wordt als tijdens Haarlem Roze Stad in 2012. ,,Een voorronde zonder verliezers’’, lacht Hans Goes. ,,En de opbrengst is bestemd voor het Aids Fonds’’, vult Richel Rijnbergen aan.

Richel Rijnbergen en Hans Goes (publiciteitsfoto)

Richel Rijnbergen en Hans Goes (publiciteitsfoto)

Over Haarlem Roze Stad gesproken, als je dit clipje bekijkt van Wendy Molee en haar vriendinnen (let ook op de drummer!) dan kan het nog weleens spannend worden allemaal. De Haarlemse Molee vormt zondag een duo met Rachel Moerenburg, en zal ongetwijfeld hoge ogen gooien bij jury en publiek.

En wat te denken van de oer-Haarlemse skaformatie Effe Een Broodje Eten? Boes en Papa Daanemans en hun maten treden in de voetsporen van die andere, ooit zo beroemde polderskagroep en dat valt beslist niet tegen. Er wordt gezongen over ‘geluk en liefde en dat soort zaken’ met een aanstekelijke sound. ,,Heel leuk dat zij als hetero’s mee willen doen aan Iedereen 12 Punten’’, vindt Hans Goes.

Al met al heeft het festijn ‘Iedereen 12 Punten’ genoeg ingrediënten om zondag 4 september bij te wonen. Sterker nog: zorrug dat je er bij bent!

PAUL LIPS

‘Iedereen 12 Punten’ met Bibi en de Nielsjes, Jillis Slingerland, Merel Moistra, Nina Nicolai, Jos Zwart & Cindy Bonnet, Wendy Molee & Rachel Moerenburg, Effe Een Broodje Eten, Hear Hear, Dusty, dragqueens, Je Suis Energy en juryleden Mathilde Santing, Ben Cramer, Justine Pelmelay en Mrs Einstein. Zondag 4 September 15.30 uur, theater Caprera, Bloemendaal.

Kaarten via: www.iedereen12punten.nl  

Flyer Iedereen 12 Punten achterkant

https://www.facebook.com/events/540244442814620/

http://www.aidsfonds.nl/

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This