Leestijd:

Reading Progress:

Geestige ode aan het fenomeen ‘badhuis’

Geplaatst op 10 september 2017

‘Baden’ is een theatrale ode aan het fenomeen ‘badhuis’, die wordt gespeeld door Liesbeth Rood, Jiske Gunkel en Marije Scheerder. In de licht-absurdistische voorstelling staan drie beheersters van een lokaal badhuis aan de vooravond van de sluiting van het instituut. Het stuk komt mooi tot zijn recht in het vroegere badhuis aan het Leidseplein, waar het zondagmiddag- en avond nog is te zien. Deze locatievoorstelling is onderdeel van het Haarlem Cultuur Festival.

 

De witte handdoeken liggen klaar, alsook de flesjes met frisse geurtjes. We verplaatsen ons naar de tijd dat nog niet elk huishouden in het bezit was van een douche of bad, waardoor voor ‘een paar cents’ wekelijks een gang naar het wijkbadhuis moest worden gemaakt.
Het Tweede Volksbadhuis werd in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect S. Roog en was bestemd voor de bewoners van de toenmalige arbeiderswijk de Leidsebuurt. Door enthousiaste buurtbewoners is het rijksmonument inmiddels mooi opgeknapt en zijn er allerlei evenementen, van muziekuitvoeringen tot buurtbijeenkomsten en open podia.

Volksbadhuis Leidseplein, Haarlem
(archieffoto)

Met drie losse deuren worden de badruimtes verbeeld, op elk exemplaar hangt een bordje: ‘vrij’, met op de achterkant uiteraard ‘bezet’. De drie badjuffrouwen mijmeren over het feit dat het de laatste dag is dat het badhuis in functie is, en drinken een kopje thee met ‘iets lekkers’. Ondertussen fantaseren ze over een ander betrekking, waarbij de droom niet helemaal in verhouding staat tot de realiteit. Veel tijd is er niet, want de boel moet worden opgeruimd en schoongemaakt: de spulletjes gaan weldra met het busje van de kringloop mee.

Als toeschouwers krijgen we nog wat weetjes mee over het fenomeen ‘badhuis’, zoals het feit dat in het jaar 1818 het eerste badhuis is Nederland werd geopend, een pand dat thans nog bekend is onder een andere, internationaal bekende naam. Ook het verschijnsel ‘zingen onder de douche’ komt op geestige wijze aan de orde. Uiteraard is één van de drie degene die het gevoel krijgt ‘alles alléén te moeten doen’. Dat levert grappige, bijna gênante momenten op.

Al met al is ‘Baden’ een vermakelijk stuk, waarbij de kanttekening kan worden geplaatst dat er wellicht theatraal iets meer in had gezeten. Het feit dat het badhuis dicht moet, is mijns inziens als verhaallijn net iets te dun. Een ‘indringer’ van buitenaf (een Alex van Warmerdam-achtige badhuisbezoeker die de boel ontregelt) had een spannende toevoeging kunnen zijn. Maar ‘Baden’ heeft inmiddels veel enthousiaste reacties gekregen van het aanwezige publiek. Vanmiddag (praktisch uitverkocht) en vanavond is ‘Baden’ (toegang 7,50 euro) nog te zien in het Badhuis aan het Leidseplein.

TEKST en foto’s: PAUL LIPS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Beweeg met je muis over een ster om dit artikel te beoordelen. Waardeer je dit artikel bijv. met vier sterren, klik dan op de vierde ster van links.

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

error: Kopiëren niet toegestaan!

Pin It on Pinterest

Share This