Leestijd:

Reading Progress:

Het Proveniershof baadde in het licht. Hier en daar was in de tuin een kunstenaar bezig een werk te installeren. In een ligstoel genoot een blonde dame van de zon. In een andere ligstoel leek zich een pop te bevinden. Die ga ik later dit weekend nog wel bekijken, dacht ik bij mezelf. Op een werk in het midden stond het woord ‘CLAVIN’. Het was een dukdalf, er zaten meeuwen op. Geen echte meeuwen. Het zou me niet verbazen als Jan Heijer daar de hand in heeft gehad, dacht ik.

(commentaar Jan Heijer: ‘het is een monumént‘)

pestdokter

 

Ik vervolgde mijn weg naar de Doelenzaal van de bibliotheek. Daar exposeren kunstenaars die deelnemen aan de Vijfhoekkunstroute, en zich hebben laten inspireren door de vermaarde schilder Jeroen Bosch, die dit jaar extra in de belangstelling staat. Margot Dukker uit Spaarndam bijvoorbeeld, toont enkele pentekeningen met bizarre, fantasievolle figuren zoals ook Bosch ze maakte. Toch is haar stijl anders, meer in de richting van de meta-realisten.

P1580315
Aan een andere wand hing een vogelachtig masker met als titel ‘Plaque’ (papier maché en gips) gemaakt door Naomie Jansen. Het deed me denken aan die aflevering van succesvolle jeugdserie Floris & Sindala (regie: Paul Verhoeven) waarin de helden naar de stad moesten om een harnas te laten repareren, en uiteindelijk  gekleed als pestdokters (-meesters) met  vogelachtige maskers uit handen van de overheersers (lees: die dikke sergeant van Van Gelre) wisten te blijven. In de middeleeuwen was de pest nog een gevreesde ziekte, nu herinneren sommige scheldwoorden er aan.

P1580317

Eén van de aanwezige werken trok mijn speciale aandacht. Het is van Aron Abbink en is getiteld ‘De tuin der lusten’. Het bestaat uit stronken, struiken, een appel, afvalbakjes en naakte Barbiepopjes. Het is een vernuftig gemaakt werk met aandacht voor details.
Abbinks werk deed me weer denken aan de liedtekst van Lennaert Nijgh, die hij schreef voor het album ‘Picknick’ van Boudewijn de Groot, waarvoor inspiratie werd gevonden bij het paneel van Bosch.

Gezichten in bloemen, ze kijken je aan,
kom kruip in een schelp met z’n tweeën.
Er vliegen nog zwaluwen uit de vulkaan
en hoog om de roze moskeeën.
Kom spring in het water en duik in de zee,
verberg je in het brons van de bomen.
Een vogel brengt vruchten en wijn voor ons mee,
zolang we het lot nog ontkomen.

nieuwe-kerk-ft-grey-lotus-joshua-03

Dit weekeinde is de Vijfhoekkunstroute in de Vijfhoek in Haarlem. Het is leuk om er te gaan kijken. Het is de elfde editie, het onderwerp ‘gekte’ staat centraal. Immers, elf is het gekkengetal.
Zaterdag en zondag zijn er tevens verschillende  optredens in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwekerksplein, o.a. Grey Lotus (zaterdag 15.45 uur in de kerk).

PAUL LIPS

image

www.vijfhoekkunstroute.nl

http://margotdukker.com/

aronabbink.wordpress.com

Hier een aflevering van ‘Floris & Sindala’ waarin een schilderij van Jeroen Bosch een hoofdrol speelt.

https://www.youtube.com/watch?v=jcxV61nLFiU

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This