Leestijd:

Reading Progress:

Get yourself a ‘Goodhearted Christmas’ – een greep uit de kerstmuziek-lijst van Marcel Goedhart

Geplaatst op 23 december 2020

Kerstmis. Feest van licht, gezelligheid, met z’n allen in je kersttrui rond het avondmaal terwijl het buiten zachtjes sneeuwt en vader – de sneeuw van zich afschuddend – zojuist is thuisgekomen van nog een laatste lange werkdag. Drivin’ Home For Christmas. ,,Maar dát nummer moest er dus nou nèt niet in”, zegt oud-Haarlemmer en programmamaker Marcel Goedhart, die een mooi spotify-muzieklijstje samenstelde. Daar willen we even meer van weten.

door Paul Lips

Marcel Goedhart (eigen foto)

,,Vroeger maakte je cassettebandjes met toepasselijke nummers. Voor de kerst, maar ook voor bepaalde zomervakanties. Als je naar Frankrijk ging bijvoorbeeld, dan stelde je een bandje samen met mooie chansons. Van daaruit is het idee ontstaan om lijstjes te maken. Maar dan nèt niet Mariah Carey of Chris Rea, maar de iets meer originele liedjes. En ook niet enkel zoetsappigheid.”

Hoe zie jij de kerstperiode?

,,Het is voor veel mensen een nare tijd. Een eenzame tijd. Als je alleen bent word je daar nog eens extra mee geconfronteerd. Maar in die televisiereclames zie je al die gezelligheid met die vrolijke gezinnetjes die hun boodschappen naar binnen sjouwen. Het sneeuwt ook altijd in die reclames, terwijl dat al lang niet meer zo is. The Staves – drie zangeressen – zingen daar over in het lied ‘Home Alone Too‘. Ironisch: It only snows on TV.”

Je hebt ook liedjes gekozen die dus niet direct een link met het kerstfeest hebben…

,,Het nummer ‘Take Me To The Alley‘ van Gregory Porter is zo’n voorbeeld. Met een mooi thema: zorgen voor de getroffenen. Bijbels, inderdaad. Wij kunnen ons altijd realiseren hoe goed we het hebben en kunnen nadenken op welke manier we iets voor een ander zouden kunnen betekenen. Ja, er zitten mooie regels in dat lied…”

Take me to the alley
Take me to the afflicted ones
Take me to the lonely ones that
Somehow lost their ways
Let me hear me say
I am your friend

Come to my table
Rest here in my garden
You will have a pardon

En dan ineens ‘Redding’ van Tröckener Kecks… waarvan ik dacht dat het letterlijk om een ‘redding’ gaat, maar ook verwijst naar Otis Redding…

,,Voor mij eigenlijk de leukste van de hele lijst. Een beetje een vergeten kerstlied, afkomstig van het Tröckener Kecks-album ‘Met Hart En Ziel‘ uit 1990. De sneeuw valt, het wordt een mooie kerst dit jaar… Als het dan toch kerst is kun je er natuurlijk maar beter het beste van maken. Het idee loslaten dat alles perfect moet zijn. Het leven ís niet perfect. Het leven is een hoop ongemak en een hoop gerommel. Bij ons thuis was dat duidelijk te merken tijdens zulke dagen. Dat geháng op zo’n eerste kerstdag! Vader, moeder en drie jongens en dan de hele dag binnen zitten. Dat werd uiteraard vaak ruzie tussen die broertjes. Als je dan op tweede kerstdag weer naar buiten kon om een potje te gaan voetballen dan was alles weer goed.”

Tot mijn verrassing staat ‘River’ van Joni Mitchell ook op het lijstje. Afkomstig van het album ‘Blue’. Waar ze zingt dat ze wel zou willen wegschaatsen op een rivier… geschreven in een periode dat Joni eenzaamheid en ‘alleen zijn’ verkoos – boven het comfortabele van een relatie…

It’s coming on Christmas
They’re cutting down trees
They’re putting up reindeer
And singing songs of joy and peace
Oh, I wish I had a river
I could skate away on

,,Met kerst denken we altijd dat het gezellig moet zijn. Maar waaróm eigenlijk? Je kunt die laatste dagen van het jaar ook gebruiken om na te denken over de zin van het leven. Zoals Joni Mitchell ook met grote regelmaat deed. Dat kun je terugzien in die prachtige documentaire ‘Joni Mitchell – Woman of Heart and Mind‘ uit 2003 die over haar is gemaakt. We zouden het ongemak best wat meer mogen omarmen. Ik vind het wel verfrissend als mensen hun hart laten spreken.”

We gaan vrolijk eindigen. Met Donny Hathaway.

,,Ik hoorde dat nummer op televisie gezongen door Trijntje Oosterhuis en ging het even opzoeken. David Kleijwegt heeft een documentaire gemaakt over Donny Hathaway, die is nog terug te kijken. Dit is gewoon een lekker kerstnummer met een mooie boodschap. Het zal een speciale kerst zijn… we zingen de hele nacht mooie kerstliedjes, reik een ander de hand. Da’s toch een inspirerende kerstwens, niet?”

Hieronder vind je de spotify-lijst van Marcel Goedhart, met ook nog nummers van o.a. Stevie Wonder, Nick Cave & The Bad Seeds, Neil Young & Emmylou Harris, The Teskey Brothers, Billie Holiday en The Pogues & Kirsty MacColl.

Goodhearted Christmas – playlist by marcelgoedhart | Spotify

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This