Leestijd:

Reading Progress:

Glitch-artist David Vijsma tovert met beelden die te zien zijn bij restaurant de PlekK

Geplaatst op 17 juni 2023

Onlangs kreeg ik beeldend kunstenaar David Vijsma aan de lijn. Of het wellicht leuk zou zijn om ‘iets te doen’ rond de tentoonstelling die sinds begin mei te zien is restaurant de PlekK aan de Wagenweg. Met de focus op het Cultuurfestival Bosch & Vaart, dat zondag 18 juni wordt gehouden. David heeft goede hoop dat tijdens dat wijkfestival menig Bosch & Vaart-bewoner zin krijgt om even langs te gaan bij de PlekK. Aangezien David Vijsma altijd wel met bijzondere dingen bezig is en Spaarnestroom niet te beroerd is Vijsma’s strapatsen te promoten, zette Paul subiet koers richting de Wagenweg, waar hij belandde in een bijzondere meeting waarover later nog iets meer te melden zal zijn.

door Paul Lips

Restaurant de PlekK is gevestigd op het adres Wagenweg 214 te Haarlem, daar waar eerder ‘Hout’ was gevestigd. En dáárvoor Wisma Hilda, een Indonesisch rijsttafelrestaurant. Zit de loop er dan wel in, zou je je kunnen afvragen, maar daar blijkt deze donderdagavond niets mis mee te zijn. Het terras zit vol.
Grappig detail – dat niets met dit hele verhaal te maken heeft – is dat zich op steenworp afstand – in vervlogen tijden – ooit Het Dronkemanshuysje moet hebben bevonden. Een herberg die met grote regelmaat gefrequenteerd werd door lieden als Barend Cardoes, een bollenkweker die er wel eentje lustte. Het schijnt dat de heer Cardoes met een zekere regelmaat door de sterke arm der wet (lees: de veldwachter) werd thuisgebracht in een kruiwagen, teneinde thuis zijn roes uit te slapen.
Het zal u dan ook niet verbazen dat een verre nazaat van deze bollenkweker, toevallig eveneens luisterend naar de naam Barend J. Cardoes zich heeft ontpopt tot Haarlems enige society-verslaggever die zich (naar goede lokale kunstverslaggevings-traditie) in liederlijke staat begeeft van vernissage naar finissage en alles wat daar tussen zit. Als er maar wat te zuipen is. Zijn warrige verslagen kunt u lezen op Spaarnestroom, de pagina die dit jaar tien jaar bestaat en steeds meer bezoekers trekt.

glitch-art van David Vijsma bij de PlekK

glitch-art van David Vijsma bij de PlekK

Terug naar de PlekK. Ik speur de website van het restaurant af en zie tot mijn verbazing dat men keurig de ‘pop up gallery’ van David Vijsma heeft vermeld. ‘POP-UP GALLERY GLITHC ART BY DAVID VIJSMA‘ staat er. Maar daar doen wij natuurlijk niet moeilijk over.
‘David maakt glitch art: foto’s die hij bewerkt en fine tunet met een digitale penseel’.
De term komt uit de tijd van de Apollo-projecten van de NASA, verklaarde David uit in een eerder interview (dat je hier kunt lezen: WAT INSPIREERT… DAVID VIJSMA – Cultureel Haarlem in de spotlight (spaarnestroom.nl). Een digitale communicatiefout waarover werd gezegd ‘it’s a glitch’. Door het beeld door een computerprogramma te halen en vervolgens weer terug te verwerken tot foto’s ontstaan de bijzondere beelden die Vijsma’s werk kenmerken.

detail uit het werk met de verbeelding van de Gravestenenbrug

Neem dat beeld van de Gravenstenenbrug over het Spaarne. Elke Haarlemmer (en niet alleen de Haarlemmer) kent het beeld van de vermaarde ophaalbrug, die in de zomer zo nu en dan blijft steken en niet meer dicht wil gaan. Op het kunstwerk van Vijsma is het lieflijke beeld verworden tot een chaos, waar enkel de veel te blauwe lucht en weerspiegeling in het water nog voor enige rust lijken te zorgen. Voor het overige een rijtje klassieke gevels waar stadsgenoten dagelijks kond van doen op sentimentele Haarlem-pagina’s en links de toren van de Bakenesserkerk. Een soort ontplofte prentbriefkaart. Verderop in de expositieruimte zien we de kop van een hond, een fenomeen dat zou kunnen staan voor Vijsma zelf: een beest dat zo nu en dan blaft maar in feite een knuffelbare lieverd blijkt.

Ondertussen heeft Vijsma zelf nog een aankondiging op de socials geplaatst. We zien een dame in een rode jurk die achteloos over treinrails een gigantische locomotief tegemoet stiefelt, alsof ze over een catwalk paradeert.
De begeleidende tekst luidt: Doe zondag 18 juni mee aan de hilarische en levendige kunstexpositie van David Vijsma in restaurant “de PlekK”. Bereid je voor op een feest van lachen, verwondering en lekkere traktaties. Mis deze vreugdevolle viering van kunst en vrolijkheid niet. Zie je daar!

David, Dimitry en Marina in conclaaf

Onder ‘hilarisch’ verstaat ondergetekende nét iets anders, maar feit is wel dat levensgenieter David Vijsma ons via zijn kunst meeneemt in zijn wonderlijke universum. Hij werkt in een razend tempo en vergeet niet ons als kijker telkens op het verkeerde been te zetten met maffe berichten, fake-news en controversiële stellingen als ‘free trump’. Inmiddels is Vijsma gefascineerd door ‘ai’ oftewel ‘artificial intelligence’. In de expositieruimte in het bovenzaaltje van de PlekK heeft hij al een aantal bijeenkomsten gehouden om van gedachten te wisselen over dit nieuwe fenomeen. Daarover binnenkort meer. Want in juli komt er een ‘AI‘ duo-tentoonstelling met Dimitry van den Berg die zich op hetzelfde gladde ijs van de kunstmatige intelligentie begeeft. Ook schijnt Vijsma een eigen virtueel AI Museum te hebben geopend.
Daaraan gaat Spaarnestroom een apart artikel wijden, dan komt ook Marina Raymakers, directeur Kunst Centrum Haarlem, aan het woord. Wordt vervolgd dus. Vooralsnog kan iedereen zondagmiddag 18 juni de tentoonstelling van David Vijsma gaan bekijken bij restaurant de PlekK, Wagenweg 214, Haarlem. Daarna nog te zien tot en met 25 juni aldaar.

Restaurant de PlekK – Haarlem

GLITCHART

David Vijsma (@david_vijsma) • Instagram-foto’s en -video’s

CultuurFestival_2023.pdf (boschenvaart.nl)

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This