Eva Durlacher is met haar collega Debbie Claassen een nieuw project gestart in samenwerking met de organisaties Hart en Kennemerhart. Haarlem-Noord wordt in de spotlight gezet met ‘Goudmakers’. Onder leiding van zeven professionele kunstenaars gaan deelnemers creatief aan de slag. Op 25 juni is er dan een eindpresentatie. “Het is de bedoeling dat een stel creatieve geesten een tijdje met elkaar gaan optrekken”, zegt Eva met een lach. Ze doet graag via Spaarnestroom een oproep aan wijkbewoners om mee te doen met Goudmakers.
tekst: Paul Lips
fotografie: Remco van der Kruis
Het is de bedoeling dat het tijdens de lentemaanden gaat bruisen in Haarlem-Noord. Met creativiteit en kunst. Wijkbewoners gaan aan de slag in april, mei en juni, om vervolgens op zaterdag 25 juni een presentatie te houden van de vervaardigde werken.
Eva is in Haarlem bekend van haar Gouden Boeken-projecten, waarbij ouderen momenten uit hun leven tekenen en schilderen. Ze deed dit onder meer in De Vijfhoek, waar bewoners met groot enthousiasme participeerden. Het zorgde voor verbinding tussen de bewoners in de wijk. En dat is nu precies wat Eva Durlacher (artistiek leider) en Debbie Claassen (projectleider) in Haarlem-Noord ook willen bereiken: creatieve verbinding, ontmoeting en vooral veel vrolijkheid.
Iedereen vanaf 18 jaar kan gratis meedoen aan een van de zeven verschillende disciplines. Eva: “We denken dat er op creatief gebied heel wat te halen is in dat grootste stadsdeel van Haarlem. Vandaar dat we gekozen hebben voor Noord. De professionele kunstenaars die we hebben uitgekozen komen uit Haarlem of werken in Haarlem. De kunst waarmee ze aan de gang gaan is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.”
Beeldend kunstenaar-zonder-atelier Hans Bossmann bijvoorbeeld komt met ‘Het Glimlach Project‘. Spullen verzamelen en daar creatief mee aan de slag gaan (zoals er op tekenen) waarmee en glimlach kan worden ontlokt. Dat wordt ‘urban art‘ genoemd. Locatie: de Buurtwinkel Marsmanplein aan Generaal Spoorlaan 140.
Onder leiding van Annemarie Sybrandy gaan buurtbewoners ‘vogels mozaïeken’, het aanbrengen van scherfjes, servies, glimmers, oortjes en ‘kitsch’ op vogelvormen, die uiteindelijk in het complex aan de Dijkzichtlaan 25-251 zullen komen te hangen.
Iedereen die van trommelen houdt of dat eens wil proberen (ervaring niet vereist) kan in De Nieuwe Werf aan de Werfstraat aan de slag onder leiding van Glenn Liebaut, die jou nieuwe muziekstijlen laat ontdekken en zorgt voor een swingende eindpresentatie. ‘Ik hoor jou, hoor jij mij ook?‘.
Van trommelen is het een kleine stap naar dansen en bewegen. Werken vanuit de beweging – mét muziek – en het met dans verbeelden van dagelijkse emoties of meer abstracte begrippen, dat neemt Janny Hofman voor haar rekening. Ze is mimedocent en heeft zich gespecialiseerd in West-Afrikaanse dans. De Locatie: Schoterhof aan het Plesmanplein.
De kunst van het tweede leven van stoffen, dat is waar Manon Juliëtte zich mee bezig houdt. Met de groep gaat zij in de Fatih Moskee aan de Generaal Spoorlaan allerlei ‘stoffen met een verhaal’ verzamelen en onderzoeken wat daarmee gemaakt kan worden. Kiezen, componeren en ontwerpen, dat is het devies.
Joanne Swaan maakt graag theater met buurtbewoners. Op basis van gesprekken – en het onderzoeken van een ruimte – wordt gewerkt naar een theatervoorstelling, die volledig wordt gemaakt door de deelnemers. Spelenderwijs. Spelen en improviseren doen we immers de hele dag door. Uiteindelijk levert dat een voorstelling op die op 25 juni kan worden gespeeld.
Wie schrijft er vandaag de dag nog brieven? Onze communicatie is meestal kort en bondig, via app of mail. Maar het échte ouderwets brieven schrijven, daar gaat Pietsjanke Fokkema mee aan de slag. ‘Beeldende brieven naar andere tijden’ gaan over aandacht en persoonlijke inzet. De briefschrijver mag zelf bepalen aan wie de brief wordt geschreven: aan iemand die je nu kent of iemand uit het verleden. De brief wordt gecombineerd met beeldende kunst: tekenen, schilderen en andere technieken.
Eva Durlacher heeft er zin in. “Met een groep mensen iets moois maken, dat is toch geweldig? Dat geeft magie. En het zijn allemaal goede, professionele kunstenaars die de groepen leiden. Creatieve, maffe geesten. Het eindresultaat zal op verschillende plekken te zien zijn, maar schrijf festival Zomer in de Zaanen het Zaanenpark maar alvast in de agenda voor 25 juni.”
Meer informatie over de dagen en tijden waarop de workshops plaatsvinden en hoe aan te melden: Goudmakers
Heel leuk dat je me steeds kunstenaar-zonder-atelier noemt! Dank je.
Wat een geweldig leuk initiatief! Vind het bijna jammer dat ik in de Vijfhoek woon…