Leestijd:

Reading Progress:

Grey Lotus – Het nieuwe album komt III

Geplaatst op 27 juni 2016

Het laatste deel van de avonturen van Grey Lotus in Winterswijk. De band is terug in Haarlem en neemt even afstand van wat ze dit weekend allemaal gedaan hebben. De opnames in Winterswijk zitten er op. Zoals in het verhaal is te lezen, was dit slechts de eerste, maar wel belangrijke stap in het proces naar een nieuwe album. Mocht je dit voor het eerst zien, de vorige twee afleveringen vind je hier en hier.
We zijn inmiddels weer terug in het Haarlemse, met een overheersend gevoel van enthousiasme en tevredenheid. De opnames in Winterswijk waren weliswaar slechts de eerste stap in een lang proces, maar wel een grote en noodzakelijke stap. Zoals Daan vaak zegt wordt het ‘luxe’ geluid van hoe een album klinkt voor een groot deel bepaald door de klank van de drums. En dat deel zit nu absoluut goed.

Zoals ik gisteren al schreef liepen we tijdens de opnames eigenlijk al heel snel gigantisch voor op schema en hoefden we op de laatste dag nog maar twee nummers in te spelen. Vooral Vengeance bleek een zware pil. Ik kan niet meer met alle zekerheid zeggen hoeveel takes we hiervan hebben opgenomen, maar ik denk dat het er toch wel een stuk of tien zijn geweest. Marlon (de eigenaar van White Noise Studio), Judith en ikzelf konden uiteindelijk vrijwel geen onderscheid meer maken tussen de takes, maar Tjalling was telkens van mening dat hij toch nog een betere take in zich had.

Maar ook dit nummer stond omstreeks 3 uur in de middag al op band, ruim 5 uur voor we dachten klaar te zijn. Was er dan toch niet nog een nummer waarvan de door ons gekozen take dubieus was? Of waarvan we misschien niet tóch nog iets beters konden maken? We luisterden de reeds opgenomen beste takes en besloten dat dat niet het geval was. De overgebleven tijd hebben we gebruikt om alle akoestische nummers te voorzien van gitaardubs. We verbaasden ons over de energie die Daan nog over had, want het duurde slechts een uurtje of twee voordat hij ook deze nummers af had. Het geluid van de akoestische gitaar voor diverse, goede microfoons in een mid-side opstelling voegde onmiddellijk alweer een heel nieuwe dimensie aan het werk toe.

Voor nu is het dus even klaar. De komende weken nemen we de overgebleven partijen op in Up the Attic studio, de opnameruimte van Daan. Allereerst zullen we diverse tracks besprenkelen met een aantal extra accenten en atmosferische elementen op elektrische gitaar. Het idee is dat deze door zowel Daan als Matthijs (die live de basgitaar speelt, maar eigenlijk van origine vooral een fenomenaal gitarist is) worden ingespeeld. Daarna zullen we de piano opnieuw opnemen op een antieke Steinway, de Hammond partijen op een ander orgel inspelen, hopelijk voor een enkel nummer harmonium partijen opnemen (als je thuis toevallig een mooi, werkend harmonium hebt staan wat we kunnen gebruiken, laat het vooral weten!) en tenslotte de definitieve zanglijnen en diverse instrumenten van gastmusici toevoegen. Maar voor nu moeten we even een beetje afstand en ruimte van onze muziek nemen en het afgelopen weekend even rustig laten bezinken.

Tekst en Fotografie: Grey Lotus

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grey Lotus: Het nieuwe album komt IV – Spaarnestroom - […] hoogte van de werkzaamheden van Grey Lotus aan hun nieuwe album. Die artikelen kun je hier, hier, hier en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This